Директорът на регионалната дирекция по горите в София Милко Христов

...
Директорът на регионалната дирекция по горите в София Милко Христов
Коментари Харесай

Шефът на горското в София заплашвал подчинени

Директорът на районната дирекция по горите в София Милко Христов е заплашвал подчинените си с дисциплинарни уволнения, в случай че не приключват сигнали и производствата против незаконната група, която ръководел. Въоръжената група се занимавала с противозаконна сеч на гори, превоз и продажба на дървесина и работила от 2014 година

Подчинени на Христов свидетелствали против него и разказали на проверяващите, че ги предупреждавал да си търсят друга работа. Така инспекции по сигнали за противозаконната сеч били прекратявани, а активността на групата била прикривана. Някои от подчинените му създали и аудиозапис с телефон на заканите.

Пред подчинените си Христов обяснявал, че притежателят на фабриката за пелети му е съученик, а различен махленски в противозаконна сеч бил прочут.

Това стана ясно в профилирания углавен съд, който би трябвало да реши дали да почете настояването на спецпрокуратурата за непрекъснат арест на четирима от членовете на групата – ръководителят на горското в София Милко Христов, на дирекцията в Своге Петър Димов Петров, както и лесничея Петьо Георгиев и сина му Денис Георгиев, който е надзорник.

Петият член на групата – Петър Захаринов Петров е освободен от ареста против парична гаранция поради фамилното му състояние и това, че има малолетни деца.

Прокурор Ангел Кънев уточни, че в диалозите, записани със СРС-та членовете на групата разискват и кои чиновници би трябвало да бъдат уволнени. Прокурор Кънев сподели, че по делото показания е дал и Петър Дамянов, чиято кола била подпалена, тъй като публично подал сигнал за противозаконната сеч.

„Пратихме му положително писмо да мълчи“, отчел Петьо Георгиев пред тартора на групата след палежа. В неговата колиба, който държал със сина си Денис, са открити и част от оръжията и боеприпасите, както и капсул детонатори, които били обезвредени от СОБТ. Дори в работно време секли дървета от частна гора, подправяли документи, слагали подправени марки. Дървата продавали на фабрика за палети, на частни лица, карали материал за огрев и на околните си. От държавното обвиняване показаха, че има доказателства и за други закононарушения, за които още не са им повдигнати обвинявания.

Според прокуратурата, четиримата могат да извършат други закононарушения, в случай че бъдат пуснати на независимост – може да укрият или унищожат документи, както и да повлияят на очевидци. Освен това досега неведнъж са притискали както чиновници, по този начин и жители, които са пробвали по легален ред да подадат сигнал за противозаконната им активност. Повечето от локалните хора, които ги познават, се опасяват от тях. Освен това имат доста контакти в София и Своге в институциите, които дават отговор за горския фонд. Защитниците на Петър Петров показаха, че от сряда той е бил краткотрайно отхвърлен от служба като началник на дирекцията в Своге.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР