Директорът на полицията отчете по-висока разкриваемост на престъпленията пред общинските

...
Директорът на полицията отчете по-висока разкриваемост на престъпленията пред общинските
Коментари Харесай

Наркотиците - много сериозен национален проблем, а друсаният чай и синтетиката ни разболяват психически

Директорът на полицията регистрира по-висока разкриваемост на закононарушенията пред общинските съветници в Бургас, пожарната също е била доста натоварена

Директорите на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и на Регионална дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията комисар Николай Николаев дадоха своя първи общ доклад пред Общинския съвет за работата на службите, които управляват.

Директорът на полицията уточни целите за 2024 година, откакто даде обстоен доклад, който съпоставя работата на структурите на Министерство на вътрешните работи през 2022 и 2023 година

" Независимо от положителната разкриваемост и недопускането на огромен брой закононарушения срещу собствеността, които са съществени, ОДМВР-Бургас ще залага на доста добра и огромна предварителна защита.

Не би трябвало да се позволяват обири, грабежи, измами. Превенцията – към нея ще се насочат всички наши старания посредством няколко начинания. Първата е оротив лицата, ръководещи шумни МПС. Изградили сме логаритъм за прекъсване от придвижване на такива транспортни средства и имаме над 300 спрени. Има неодобрение от жители, само че за нас е значимо жителите на Бургас да са спокойни. Не може да допуснем обособени лица, управлявайки такива МПС, да основават неприемливи прояви и ще ограничим това до най-много.

Другата самодейност е за ограничение на тютюнопушенето измежду подрастващите – имаме над 400 протокола за предизвестие на родителите, не е нужно единствено да глобяваме.

Притежанието и разпространяването на опиати е доста сериозен народен проблем. Употребата на друсан чай и други синтетични опиати водят до съществени душевен болести. След последния случай едно такова заболяване приключи съдбовно “, напомни случая с убитата от сина си учителка Рада Гешева старши комисар Емил Павлов и прикани обществеността за по-голяма отговорност.

Директорът на полицията изнесе и притеснителна статистика. Само през последните 24 часа е имало три сигнала за домашното принуждение на територията на ОДМВР-Бургас и са формирани 3 досъдебни производства – в Първо и Второ районно управление (на МВР) в Бургас и в РУ-Поморие.

В доклада на старши комисар Емил Павлов бе очебийно, че Община Бургас се обслужва от четири районни полицейски ръководства – Първо, Второ, Четвърто и Пето.

„ Участъкът в кв. Сарафово имаме предпочитание да го създадем, само че се опитваме да насочим нашите чиновници там, където има нужда. Правим ежеседмични заседания с началниците на всички районни полицейски ръководства и при завишение на закононарушенията – изпращаме повече полицейско наличие. Темата с районно ръководство в кв. Сарафово е отворена, само че и тази година не предвиждаме основаването му “, изясни той.

Във всеки полицейски сектор има по един чиновник, който носи боди камера, добави шефът.



„ Опитали сме се да създадем интерактивна карта на всички градски райони, с цел да се добие действителна визия къде има най-вече закононарушения. Престъпленията срещу собствеността оформят средата за сигурност, следват общоопасните – владеене на дрога, използването им и шофиране под въздействие на опиати и алкохол, посягане на личността и други престъпни действия “, даде изясненост Емил Павлов.

Ето и цифрите:

2397 закононарушения са регистрирани на територията на община Бургас през 2023 година и се регистрира нарастване със 7%.

Разкрити са 1215, по отношение на 984 за 2022 година.

В Първо районно управление (на МВР) – регистрирани са 746 закононарушения през 2023, 585 в ЦГЧ, кв. Победа и Акациите – 122, ж. к. „ Възраждане “ – 39.

Във Второ районно управление (на МВР) – 651 закононарушения за 2023, най-вече в ж. к. „ Славейков “ и ж. к. „ Братя Миладинови “, следвани от кв. Долно Езерово, село Равнец, село Братово, кв. Ветрен и кв. Банево, селата Изворище и Миролюбово

В Четвърто районно управление (на МВР) – 435, най-вече са в ж. к. „ Меден рудник “, следва кв. Горно Езерово и село Маринка. Отчита се понижение от 5%.

Пето районно управление (на МВР) – 565 – най-вече в ж. к. „ Изгрев “, ж. к. „ Лазур “ и ж. к. „ Зорница “.

През 2023-а са регистрирани общо 1164 закононарушения срещу собствеността, по отношение на 1178 през 2022-а. Разкрити са 525 от тези закононарушения.

Основен дял са кражбите, следвани от измамите и на последно място са грабежите.

23 грабежа са регистрирани, разкрити са 19 за 2023-а. При кражбите има понижение със 7% и се следи нарастване при разкриваемостта – 49%, по отношение на 36% през 2022 година

През 2023 осъществени 61 измами против 47 – 2022-а. 17 от тях са разкрити за 2023-а.

Против собствеността най-вече закононарушения са регистрирани в Централна градска част и Първо районно управление (на МВР).

254 са закононарушенията с опиати против 213 – през 2022 година

Управление на МПС след приложимост на алкохол –  89, 126 – 2022 година

Шофирането след приложимост на опиати има завишение – 174 за 2023 срещи 162 – 2022 година

Колегите от 4РУ демонстрираха най-хубави резултати при закононарушенията с опиати – владеене и разпространяване, акцентира старши комисар Емил Павлов.

Сектор „ Пътна полиция “ регистрира 276 ранени и 7 починали за миналата година при ПТП.

Установени са 89 726 нарушавания, 5818 са актовете, издадени са и 83 000 фиша.



Директорът на пожарната комисар Николай Николаев заяви, че през 2023 са осъществени 2816 излизания от структурите за 554 пожара, 22 произшествия и 486 други интервенции – 55% от произшествията са пожари, всичко останало са интервенции в резултат на бедствия и произшествия.

Увеличава се и нуждата от подпомагане на Спешна помощ.

„ 2023 за нашата конструкция беше натоварена. Част от случаите – огромния пожар на заведение на паркинга на клопките, пожар в Славейков в апартамент, пожар в СУ Иван Вазов, пожар в хотел в ж. к. Изгрев, автосервиз, ПТП на Автомагистрала Тракия с рейс, полски и горски пожари.

Средно постоянно разполагаем има 20 души на дежурство, 10 пожарни и 2 избавителни автомобила, които на момента могат да излязат по сигнал “, изясни комисар Николай Николаев.

Кметът на Бургас Димитър Николов прикани този доклад да стане добра традиция на годишна отдалеченост да се прави. 

" Убеден съм, че идната среща ще бъде по-активна. В Бюджет 2024 има няколко пера, които касаят пожарната и полицията. Бъдете дейни и в случай че в самите диспути имате оферти по какъв начин Община Бургас може да бъде потребна в тази тенденция, ще бъда щастлив.

В параметрите на Бюджет 2024 има средства за съфинансиране на новото районно полицейско управление  в ж. к. „ Меден рудник “, както и в региона на Капчето новата пожарна, както и да се построи пожарната конструкция на мястото на разрушените постройки на жандармерията в ж. к. „ Изгрев “, изясни кметът на Бургас и прикани съветниците да бъдат дейни при разглеждането на Бюджет 2024.

„ При нас този синхрон сред локалната власт и службите и положителните резултати са очебийни. Нека това даде повече резултати Бургас да стане желан град поради сигурност и сигурност от от ден на ден хора, защото главната тематика в Бюджет 2024, подсещам още веднъж, е демографията “, приключи изявлението си кметът на Бургас Димитър Николов.

Малко по-късно съветниците гласоподаваха и по точката в дневния ред, която показва амбициозната управническа стратегия на Николов за новия мандат.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР