Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

...
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Не бива да допускаме влизането на новите варианти на британския щам на COVID-19, по-заразни са

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев предизвести, че България не трябва да позволява навлизането на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския вариант, тъй като при тях един човек заразява повече хора.

„ За страдание, органите на РЗИ, които управляват спазването на заповедта на министъра, се натъкнаха на доста случаи на събиране на хора на закрито с увеселителна цел. Това несъмнено е доста хубаво, само че сега обстановката е такава, че би трябвало да поставим старания да не допуснем разпространяването на английския вид. Той към този момент е в България и е в разнообразни области на страната, което е на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Не би трябвало обаче да допуснем влизането на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския вид на варианта, тъй като особено за тези три разновидността, дали нови генетични линии е, че усилват опцията за предаване на болестта. Тоест, заболяването става по-прилепчива и един човек заразява повече хора, в сравнение с до момента циркулиращите в Европа варианти и генетични линии на вируса “, изясни проф. Кантарджиев в изявление за " Фокус ".

Той посочи, че Националният център продължава напъните си и тази седмица ще бъдат изследвани към 100 варианта с целогеномно секвениране, с цел да се види какъв брой британски разновидности има в страната. „ Активно търсим и други разновидности на вируса “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР