Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх.

...
Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх.
Коментари Харесай

Семейство саботира разкопки на културни обекти с европари

Директорът на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петров бави разкопки и обновяването на културни обекти в страната с европейски средства. За това сигнализираха пред „ Фрог нюз “ както читатели, по този начин и кметове от Националното съдружие на общините в България.
Те са безапелационни, че затова има заплаха от загубата на пари по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 “. Крайният период за приключването на плановете е в края на 2023 година До тогава би трябвало да бъдат осъществени и разплатени средствата. В противоположен случай парите няма да бъдат възобновени от Европейската комисия.
Според източниците ни, единствено община Пловдив има забавени 5 плана, които стоят на трупчета в НИНКН от месец август предходната година. Зам.-кметът Пламен Райчев е изпратил писмо за забавянето до арх. Петър Петров и до министъра на културата, с което „ Фрог нюз “ разполага.
Става въпрос за т. нар „ инженеринг “ на пет обекта, които са с национално и локално културно-историческо значение. Предварителните задачи за планиране един път към този момент са били утвърдени от НИНКН, само че в този момент Институтът би трябвало да съгласува техния инженеринг. Първият обект е за реорганизация на детайлите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс ”Небет тепе”, гр, Пловдив”.
Вторият е за анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс ”Източна порта” на Филипопол. Следващият е за археологически комплекс „ Небет тепе “ - консервация, реституция, и експониране, УПИ зеленина и археология, старинна градска част, гр. Пловдив. Четвъртият за ремонт и преоборудване на Бакалова къща /категория „ локално значение “/ с информативен и презентационен център към Археологически комплекс ТЕПЕ”. Петият план е за вътрешно преустрояване на сграда в двор към Баятова къща /категория национално значение/ - обслужваща постройка към Археологически комплекс „ Небет тепе “.
Архитекти настояват, че съгласуването на плановете се бави от арх. Петър Петров поради жена му арх. Петкана Бакалова, която е изгубила състезанието за тяхното планиране. Има съмнения, че по този метод фамилията надали не си отмъщавало на другия спечелил екип с началник инж. Таня Петкова.
В случая обаче става въпрос за обекти с национално значение и не би трябвало да бъдат поставяни ползите на избрани хора напред, разясняват представители на Камарата на архитектите в България. Припомняме ви, че арх. Петър Петров беше част от екипа на някогашния кмет на Пловдив Иван Тотев, който в този момент е народен представител от ГЕРБ.
Фондация „ Америка за България “ също поддържа финансово част от разкопките на Филипопол. С американски средства беше възобновена Голямата Базилика. Посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа персонално преряза лентата на формалното разкриване на обекта, който ще притегля хиляди туристи всяка година. / Фрог нюз

.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР