Директорът на Народния театър Иван Вазов Васил Василев посочи, че

...
Директорът на Народния театър Иван Вазов Васил Василев посочи, че
Коментари Харесай

Сагата с Народния театър е представлението ”Троянският кон”, който всички гледаме

Директорът на Народния спектакъл " Иван Вазов " Васил Василев уточни, че по първата инспекция е получил сигнал за " тормоз на работното място ". Комисията, която той е образувал ще търси доказателства, ще изиска пояснения и ще реши дали има нарушаване от страна на Морфов към ПР-а Велислава Кръстева. Това е така наречен " приятелски съд ", който ще преглежда жалбата на Кръстева и държанието на Морфов. 

 

Василев съобщи: " Аз съм индивидът, който е назначил Морфов. Мога и да го уволня. " Според Василев позицията на Морфов като основен режисьор е прелестна креативна служба. Директорът сподели, че към този миг Морфов към момента е на тази позиция.

 

Василев уточни по БНР, че е " Изключително благополучен от работата, която е имал с господин Морфов. " Все едно Морфов алегорично беше закачен на ревера, защото Василев напомни, че той е дал най-хубавите условия за творчество, които е допустимо на Морфов да има.

 

През м. март 2023г. се чака премиерата на авторския театър на Морфов, чието име е " Троянският кон ". Василев сподели, че е поканил Морфов да заеме поста и да влезе в неговата стратегия, с която кандидатства за шеф на Народния спектакъл. "

 

Сякаш няма нищо инцидентно. " Троянският кон " е името на идната режисура на Морфов, само че това заглавие наподобява алегорично на фона на протичащите се събития, тъй като всички се питаме: кой сега е Троянският кон в Народния спектакъл? Къде ѝ е мястото на политиката и по кое време политиката се настани трайно в театъра. До толкоз, че едно явно политическо предопределение да слага под въпрос опцията на режисьор от подобен сан да прави своята креативна работа.

 

Ако за някой към момента не е станало ясно, че цялата обстановка има политически нюанс, напълно скоро водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ я обясни доста красноречиво пред обществото: " Депесарите на Марс ли да бъдат пратени? "

 

Към днешна дата Василев уточни, че няма право да уволнява хора без съображение. От една страна звучи разумно, само че от друга се питаме какво тъкмо значи това, защото учредения постоянно могат да се намерят в една или друга посока, в отбрана на едни или други хора.

 

Директорът акцентира, че сред него и Морфов няма конфликтна обстановка. Той посочи, че конфликтната обстановка е отвън неговите пълномощия, тъй като е сред двама негови чиновници. Тук напълно подходящ е въпросът дали като управител Василев няма отношение или отговорност за креативната среда и микроклимата в цялата институция, която управлява?

 

Това, че Велислава Кръстева е придружила Ахмет Доган на предварителните парламентарни избори на 2-ри октомври Василев дефинира не като " проблем ", а като въпрос на " позиция ". Василев уточни, че Кръстева постоянно е била ПР на Народния спектакъл и нищо повече. 

 

Василев прикани: " Да избегнем от чисто политическия аспект " и да не се смесват нещата. А дали след всички обстоятелства и условия, които станаха публично притежание и се стигна до тук, това е допустимо? Не е ли късно за това, когато политиката се настани трайно в театъра. И той доста добре знае това.

 

Василев уточни, че няма значение какви са гражданските и политическите позиции отвън театъра. За него са значими само служебните отговорности. Наистина ли е допустимо човек да отдели от себе си своите цивилен и морални правила и да си затвори очите, когато е на работа?! Приемливо ли е да си създател от огромен сан без да имаш достолепие и полезности, които защитаваш и отстояваш освен в изкуството, само че и на работното си място. Всеки може самичък да си отговори на тези въпроси, тъй като те кореспондират директно с персоналното му чувство за независимост, възприятие за достолепие и мироглед.

 

Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР