Директорът на MediaWise Алекс Махадеван представя новата програма за медийна

...
Директорът на MediaWise Алекс Махадеван представя новата програма за медийна
Коментари Харесай

САЩ отпускат 900 000 долара на български сайтове за медийно ограмотяване на населението и здравословна информационна среда

Директорът на MediaWise Алекс Махадеван показва новата стратегия за медийна просветеност на Poynter Insitute, Be MediaWise, в София, България (Британи Колар)

Свързани публикации: Захарова: София получи скъпи инструкции от Съединени американски щати преди да изгони съветския публицист. И грант от Щатски долар 900 000

Програмата MediaWise на " Пойнтър " ще започва местни начинания за медийна просветеност посредством партньорство с български сътрудници.

Институтът " Пойнтър " и неговата самодейност за цифрова медийна просветеност " Бъди МедияУайз " проведоха на 30 октомври в София, България, събитие за пускане на дейностите по разпределяне на безплатни средства в размер на 900 000 $ в поддръжка на напъните за медийна просветеност в балканската страна.

Държавният департамент на Съединени американски щати избра " Пойнтър " след конкурентна процедура, която сподели ангажираността и непрекъснатия метод на Poynter към публицистичната самостоятелност, експертния опит и нововъведенията в региона на медийната просветеност, както и опита на българските сътрудници в региона на медийната просветеност.

" За нас е чест и сме разчувствани да работим с медийни и публични водачи в България, с цел да дадем на жителите инструментите и увереността да сортират обстоятелствата от измислиците онлайн ", съобщи президентът на " Пойнтър " Нийл Браун. " Нашият екип MediaWise ще предложи ефикасни и потвърдени техники за основаване на здравословна осведомителна екосистема. Оценяваме самодейността на Държавния департамент на Съединени американски щати и се радваме, че имаме отдадени сътрудници в България. Заедно можем да се борим с дезинформацията и да оказваме помощ на хората в тяхното всекидневие. "

Безвъзмездните средства са предопределени за няколко плана, действия, български сътрудници и услуги. Тази двугодишна всеобхватна стратегия ще поддържа образованието по медийна просветеност за младежи, възрастни, преподаватели и труднодостъпни групи от популацията в цяла България и ще даде на участниците умения да проучват, правят оценка и безвредно да се включват в осведомителната екосистема. Партньори на " Пойнтър " в България по плана са Teach for Bulgaria, Prepodavame.bg, Mediapool.bg и Американският университет в България. Основните съставни елементи на програмата включват:

пускане на стратегия за академични репортери в България в партньорство с Американския университет в България;

пускане на Мрежа за инспекция на обстоятелствата за младежи в партньорство с Teach for Bulgaria и Prepodavame.bg;

основаване на просветителни проекти за уроци за учители в партньорство с Teach for Bulgaria и Prepodavame.bg;
осъществяване на семинари за медийна просветеност в партньорство с Mediapool.bg;

основаване на дигитален ресурсен център, до който всеки може да получи достъп за спомагателна поддръжка в региона на медийната просветеност.

" Пойнтър " и неговите сътрудници резервират целия публицистичен надзор върху програмата.

По време на стартовото събитие, в което участваха българските сътрудници, специалисти по медийна просветеност, представители на университетските среди и публични лица от държавните управления на Съединени американски щати и България, " Пойнтър " показа програмата и дейностите по плана.

" Медийната просветеност разрешава на хората да употребяват големите благоприятни условия на интернет в своя изгода, да вършат по-информирани избори и да си върнат властта, която е минала в ръцете на тези, които се пробват да печелят от разпространяването на дезинформация, дезинформация и агитация ", съобщи шефът на MediaWise Алекс Махадеван във встъпителните си думи. " Като се научим по какъв начин да разпознаваме манипулирано изображение или генериран от изкуствен интелект deepfake; да разбираме по какъв начин логаритмите картографират съвсем всеки аспект на цифровото ни съществуване; всеки в България ще образува личните си решения и битие, свободни от операции и онлайн вреди. "

В събитието взе участие и заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на обществената дипломация и публичните връзки Елизабет Алън, която акцентира уговорката на американското държавно управление към медийната просветеност като основен съставен елемент на здравите демокрации с думите: " Програми като тази вършат осведомителното пространство по-здравословно. "

На събитието приказваха и двама български висши чиновници - министърът на културата Кръстю Кръстев и заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Г-жа Митева приказва за това, че е значимо програмата да бъде ориентирана към резултати, а освен към действия.

Използвайки опита, добит от MediaWise, " Пойнтър " създаде програмата, като употребява редица учредени на доказателства способи, изучавани от учени в целия свят. Проучванията демонстрират, че всяка от интервенциите има позитивно влияние върху способността на хората да разграничават същинските заглавия от подправените, откакто са усвоили или усъвършенствали уменията си за медийна просветеност. Проучванията са извършени в Испания, Бразилия и Съединените щати и всички те са оповестени в рецензирани издания.

Програмата " ще бъде чудесна опция за Mediapool.bg да показа опита на нашия екип от публицисти с обществеността, с цел да могат хората да получат по-добра визия за комплицирания свят на актуалните медии ", съобщи по електронната поща Стояна Георгиева, издател и основен редактор на Mediapool.bg.

Проектът ще продължи до септември 2025 година

Инфо: poynter.org

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР