Директорът на европейския офис на Световната здравна организация Ханс Клюге

...
Директорът на европейския офис на Световната здравна организация Ханс Клюге
Коментари Харесай

СЗО-Европа: Няма непосредствена заплаха от разпространението на коронавируса в Китай

Директорът на европейския офис на Световната здравна организация Ханс Клюге съобщи, че агенцията не вижда " непосредствена опасност " за европейския район от огнището на COVID-19 в Китай, само че е нужна повече информация, предава Associated Press.

" Не можем да бъдем самодоволни ", добави той.

Няколко страни постановиха условия за тестване за COVID-19 на пътуващите от Китай. Австралия и Канада изискват пасажерите от Китай да си създадат тест за COVID-19, преди да се качат на борда на самолета. Други страни, в това число Съединени американски щати, Индия, Япония, Южна Корея и няколко европейски народи, оповестиха по-строги ограничения против COVID-19 за пътуващите от Китай на фона на опасения по отношение на неналичието на данни за инфекции в Китай и страхове, че могат да се появят нови разновидности.

Китай заплаши да " отговори " на страни, които изискват от пътуващите от Китай да покажат негативен резултат от тест за COVID-19, изработен през предходните 48 часа. Във вторник Пекин спря издаването на краткосрочни визи за южнокорейци, като явно възмездие за хода на Сеул. По-късно японската агенция " Киодо " заяви, че Китай е преустановил издаването на визи и за японски граждани по същата причина.

" Ние признаваме, че редица страни, въз основа на правилото на предпазливостта, ползват някои ограничения ", сподели шефът на СЗО за Европа.

" Не е безразсъдно страните да подхващат защитни ограничения, с цел да защитят популацията си, до момента в който чакаме по-подробна информация, която се споделя в обществено налични бази данни ", сподели той. Всяка мярка би трябвало да се " основава на науката, да бъде пропорционална и недискриминационна ".

Катрин Смолууд, отговаряща за обстановката с COVID-19 в европейския клон на Световната здравна организация, добави, че " не би трябвало да бъдем заслепени в нито един миг от изключителния фокус върху една съответна географска област ".

Държавите би трябвало да обмислят да предлагат на пасажерите да носят маски при полети на дълги дистанции, с цел да се опълчват на най-новия подвариант Omicron на COVID-19 поради бързото му разпространяване в Съединените щати, споделиха чиновници на Световната здравна организация във вторник.

В Европа подвариантът XBB.1.5 се открива в дребен, само че възходящ брой, заяви Смолууд.

На пасажерите би трябвало да се предложи да носят маски във високорискови условия, като да вземем за пример полети на дълги дистанции, сподели Смолууд, добавяйки, че " това би трябвало да бъде рекомендация, издадена на пасажери, идващи от всяка точка, където има необятно публикуван COVID-19 ".

По-рано този месец генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус сподели, че организацията е " загрижена за риска за живота в Китай " на фона на избухливото разпространяване на ковид в страната и неналичието на данни за епидемията от китайското държавно управление. Той сподели, че организацията неотдавна се е срещнала с китайски чиновници, с цел да подчертае значимостта на шерването на повече детайлности по отношение на проблемите с COVID-19, в това число равнищата на хоспитализация и тестване, даже когато пандемията продължава да отстъпва в международен мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР