Директорът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов и зам. областният

...
Директорът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов и зам. областният
Коментари Харесай

Истинска драма на морето! Решават съдбата на легендарно място

Директорът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов и зам. регионалният шеф Мария Ценова са взели участие в среща в София, инициирана от Министерство на околната среда и водите, районното и земеделското министерство, на която трябвало да се вземе решение във връзка комплицирания проблем с дюните на Каваци, научи Флагман.бг.

Проблемът е от най-малко 3 десетилетия и до момента не е открит верен отговор на въпроса – къде завършват дюните и една огромна повърхност зад плажа дали са дюни, или навявания, а паралелно с това експертите са разединени най-малко на три лагера, които дефинират разнообразни граници на дюните. Част от тях настояват, че са дюни, а другите – че не били дюни, само че и всяка експертна комисия излиза с ново умозаключение, друго от предходните. Сложният проблем визира ползите на страната, на 15 частни притежатели, както и на екологичните организации.
-->
На срещата през вчерашния ден е обсъждана опцията да бъдат потърсени специалисти от Европа, които да бъдат съдия и да вземат крайното решение, разбра Флагман от собствен източник.

Междувременно шефът на екоинспекцията в Бургас Павел Маринов на 3 април издава заповед, съгласно която урегулирането на частни парцели в региона на дюните не предстои на екооценка, оповестява БНР Бургас. За решението си той се базира на Общ устройствен план на Созопол, който планува курортно строителство отвън плажните линии на къмпинг " Каваците " и за него има направена екооценка.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев показва, че коренът на казуса е в решението тези земи да бъдат върнати на частни притежатели, вместо да бъдат оставени като държавна благосъстоятелност. По думите му, в старите времена множеството лозя в региона са били върху пясъци.

От Българската фондация " Биоразнообразие " оспорват решението на районната екоинспекция в Бургас, съгласно което в региона на къмпинг " Каваците " може да се строи без екооценка. От сдружението оспорват и решението на последната комисия, съгласно която дюните в региона заемат незначителна повърхност.

На 6 април регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова изпраща мнение до Министерството на околната среда и водите по отношение на комплицирания морски проблем с дюните край къмпинг " Каваците ".  Според нея буди подозрение, че в заключението на последната комисия с протокол от края на март тази година представителят на Министерство на околната среда и водите подписва протокола с изключително мнение.

До регионалния шеф са изпратени сигнали, съпроводени със фотоси, съгласно които дюните са с по-голяма повърхност от това, което е посочено. Според нея министърът би трябвало да образува нова комисия и тогава да се вземе решение има или няма дюни и в случай че има – с каква повърхност са те.

Широката общност е в очакване на разплитането на комплицирания казус
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР