Директорът на дирекцията на Здравна каса в Пловдив - Иван

...
Директорът на дирекцията на Здравна каса в Пловдив - Иван
Коментари Харесай

Нови разкрития: Аферистите от Здравната каса в Пловдив тънели в лукс, ето с каква схема източили парите!

Директорът на дирекцията на Здравна каса в Пловдив - Иван Деспотов, и шефът на отдел надзор Владимир Манев са работили от към година в незаконна скица. Те са създавали сдружение фантом-аптека, която действително не е работила и не е съществувала.

Наемали са фармацевт, защото единствено с негов автограф може да се взимат медикаменти от Здравна каса. Този фармацевт си е имал и действително настояща аптека. Той постоянно е бил еднакъв. Освен това в схемата, като медиатор, е бил нает обществено слаб човек, който към този момент се е замогнал. Този човек е бил шеф на сдружението.

Един път пациентите, заболели от хепатит, действително са получавали медикаментите си. Втори път, в границите на месец, незаконната група е взимала още веднъж от Здравна каса медикаментите, на името на пациентите, само че без действително те да подозират това. Лекарствата са извънредно скъпи. Едно от тях коства към 25 000 лв., оповестиха на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, заместникът му Галин Гавраилов и шефът на полицията Атанас Илков.

Разследващите оповестиха още, че шефът Иван Деспотов и подчиненият му - шефът на отдел надзор Ивайло Манев, на процедура не са осъществявали съвсем никакъв надзор, както им е вменено по служебни отговорности над аптеките в региона, които имат подписани контракти със Здравната каса. В Пловдивско има 237 такива аптеки.

Вчера, когато са били спрени за инспекция, всичките 89 000 лв. са били открити в държавните чиновници. Схемата е била следната: След като се източват парите от Здравна каса, в началото сумата отива при подставеното лице. Това лице се обажда на Деспотов и му дава част от сумата. От своя страна Деспотов звъни на подчинения си Манев и също му дава пари. Окръжният прокурор акцентира, че през вчерашния ден при инспекция в дома на Деспотов са открили извънредно първокласен метод на живот. Такъв, какъвто не кореспондира със заплатите на държавните чиновници.

Измамата е засечена от НЗОК. Има интервал от към 2-3 месеца, в които Регионалната здравна каса в Пловдив подава поръчките за медикаментите към НЗОК. В този интервал, до момента в който НЗОК позволи заплащане на медикаментите, сдружението призрак бива закривано, откакто парите се вземат и по-късно на негово място се появява ново сдружение със същите лица - фармацевт и шеф.

Преди 2 седмици са били източени 89 000 лв.. Вчера още веднъж от Здравна каса са източили същата сума пари. Предвиденото наказване за документна машинация е от 10 до 20 години, а за приемане на рушвет в огромни размери - от 3 до 15 години.

Разследващите споделиха, че по-голямата сума от източените пари са получавали държавните чиновници. Стана ясно още, че обществено слабото лице, което е било медиатор, внезапно внезапно е забогатяло. Разследването по случая продължава. На брифинга подчертаха, че има забъркани и други чиновници на Здравна каса, които са подписвали документите и подправените предписания по разпореждане на шефа си Иван Деспотов.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР