Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс е

...
Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс е
Коментари Харесай

Бърнс и Наришкин се срещат в Анкара, САЩ предупреждават Москва да не използва ядрено оржие

Директорът на американското Централно разследващо ръководство (ЦРУ) Уилям Бърнс е в Анкара, с цел да беседва с сътрудника си от съветското разузнаване (Сергей Наришкин, бел. ред.) и да му съобщи обръщение за последствията, в случай че Русия употребява нуклеарни оръжия, сподели през днешния ден чиновник на Белия дом, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Той не води никакъв тип договаряния. Не разисква намирането на решение за войната в Украйна ", означи служителят, поискал да резервира анонимност и добави, че Бърнс ще повдигне и въпроса за арестуваните в Русия американци.

Кремъл съобщи през днешния ден, че нито може да удостовери, нито да отхвърли появилите се в медии изказвания, че представители на Русия и Съединени американски щати договарят в турската столица Анкара.

 

Според уеб страницата Flightradar24 аероплан " Туполев " на съветските Военновъздушни сили е изхвърчал от летище " Внуково " към 8 часа локално време, а три часа и половина по-късно е кацнал на аеропорта в Анкара.

По-рано през днешния ден съветският вестник „ Комерсант “ заяви, представен от " Труд ", че делегации на двете страни са се срещнали в Анкара. Изданието се базира на информация от собствен източник.

„ Комерсант “ добавя, че измежду членовете на съветската делегация е Сергей Наришкин, шефът на съветското външно разузнаване.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че не може нито да удостовери, нито да отхвърли информацията за договарянията в Анкара.

" Организация на обединените нации не взе участие в договарянията, които съгласно известия в медиите се водят в Анкара от Съединени американски щати и Русия ", съобщи генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш в навечерието на срещата на Г-20. " Организация на обединените нации не взе участие в този развой. Мисля, че е доста позитивно, че Съединени американски щати и Русия договарят ", отговори той на журналистически въпрос по отношение на информацията за хипотетичните договаряния.

Според мнения в международните медии, тематики на диалог сред Москва и Вашингтон най-вероятно са войната в Украйна и ориста на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и някогашния морски пехотинец Пол Уилън, арестувани в Русия.

По-рано от Белия дом обявиха, че Вашингтон е отправил към Москва " серия от оферти " за освобождението на Грайнър и Уилън, само че Москва не е посочила подготвеност да стартира продуктивни диалози. Миналата седмица баскетболистката беше трансферирана от центъра за задържане край Москва в наказателна колония. Грайнър бе задържана на 17 февруари на московско летище, откакто в багажи ѝ бяха открити пълнители за електронни цигари с масло от канабис. Тя бе наказана на девет години отнемане от независимост.

 

Последният път, в който съветска и американска делегация се срещнаха, беше на 10 януари тази година в Женева, напомня съветският вестник " Комерсант ". Тогава представителите на двете страни разговаряха за гаранциите за сигурността. След към 40 дни съветският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна. Липсата на на практика резултати от януарския преговорен развой постоянно се преглежда като дипломатическа причина за експлоадиране на военни дейности в Украйна.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР