Дипломатическата война между Русия и САЩ ескалира, след като президентът

...
Дипломатическата война между Русия и САЩ ескалира, след като президентът
Коментари Харесай

Русия бясна на САЩ! Дипломатическата война ескалира

Дипломатическата война сред Русия и Съединени американски щати ескалира, откакто президентът Доналд Тръмп заповяда съветското консулство в Сан Франциско да се опразни и дипломатитеда се изнасят незабавно. Москва реагира яростно, изключително откакто се разбра, че американските спецслужби обискират освен пространствата в консулството, само че и домовете на съветските дипломати.

Руското външно министерство упрекна Съединени американски щати, че заплашват сигурността на съветски жители с плануваните обиски в съветското генерално консулство в Сан Франциско и в жилищата на дипломатите, съобщи Франс прес.

Служителите в съветското консулство в Сан Франциско започнаха в това време да напущат постройката, откакто администрацията на Тръмп изиска от Москва да затвори тази дипломатическа задача, съобщи Асошиейтед прес.

Двама мъже започнаха да изнасят кашони от постройката и да ги товарят в кола със затъмнени стъкла и дипломатически регистрационен номер. Няколко часа по-рано гъст черен пушек се отдели от комин на консулството, само че съветските чиновници не разрешиха на пристигналите пожарникари да влязат в постройката.

Руснаците изгарят секретни документи в консулството

Репортер на АП чул излезли от постройката хора да споделят на пожарникарите, че няма проблем и че чиновници на консулството изгарят неуточнени предмети в камина.

Служителите на дипломатическата задача бързат да затворят най-старото съветско консулство в Съединени американски щати. Даденият от Вашингтон краен период за затварянето му е през днешния ден, отбелязва АП.

 1970195

На 31 август управляващите на Съединени американски щати желаеха от Русия до 2 септември да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и да приключи активността на комерсиалното си посланичество във Вашингтон и на филиала му в Ню Йорк.

Сградата на комерсиалното посланичество на Русия във Вашингтон към този момент е затворена за визити и оттова се изнасят движимости, съобщи ТАСС.

Москва: Ще има ответни ограничения

" С дейностите си Съединени американски щати вършат все по-тягостна към този момент комплицираната обстановка с двустранните връзки и подкопават опциите за взаимоотношение, в това число за решаването на настоящи интернационалните проблеми ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

Тя разгласи, че американските специфични служби имат намерение през днешния ден да претърсят консулството в Сан Франциско, в това число жилищата на дипломатите, а това основава директна опасност за сигурността на съветски жители.

" Новото ограничение на активността на дипломатическите задачи на Русия в Съединени американски щати е най-грубо нарушаване на интернационалното право ", безапелационна бе тя.

"Изразяваме съдбоносен митинг против дейностите на Вашингтон, които подценяват интернационалното право. Както е признато в дипломатическата процедура си резервираме опцията за ответни ограничения. Това не е наш избор. Той ни беше натрапен ", съобщи Захарова.

Във "Фейсбук " тя дефинира като " цирк " протичащото се в Сан Франциско – изпратената на място пожарна и журналистическите екипи, като уточни, че " американците сякаш инцидентно са забелязали пушек, само че са пропуснали да виждат, че идва от комина ".

" На всички въпроси давам отговор – вземат се ограничения за консервиране на постройката. В този смисъл прозорците може да бъдат затворени, завесите – спуснати, водата и токът – спрени ", написа Захарова.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР