Динята е годишно тревисто растение, което принадлежи към семейството на

...
Динята е годишно тревисто растение, което принадлежи към семейството на
Коментари Харесай

Какви витамини има в динята и за какво е полезна?

Динята е годишно тревисто растение, което принадлежи към фамилията на тиквата. Динята е растение, което е известно и обичано по целия свят. До ден сегашен не е известно тъкмо какво е динята: плод или зарзават.

В началото динята се е считала за плод, само че това обаче не е изцяло вярно. Структурата и съставът на динята е в действителност доста сходен на плодовете, само че като цяло тя принадлежи към фамилията на тиквата, а представителите на това семейство не принадлежат към плодовете. По принцип може да се спори дълго за това, само че истината е, че динята е извънредно вкусна и потребна.

Витамините в динята се намират в пулпата, кората и семената, което ѝ дава преимущества и я прави извънредно потребна за организма.

Много хора подценяват изгодите от динята, вярвайки, че тя се състои най-много от вода и в нея липсват витамини. Всъщност това не е по този начин и е време да научите повече за нейния състав.

На първо място е належащо да се обърне внимание на витамин B9 или фолиевата киселина. Той предизвиква вярното развиване на човешкото тяло и усъвършенства положението на кожата.

Не по-малко значим витамин, съдържащи се в любеница, е витамин С. Няма нито един човек, който да не знае за изгодите от него. Тя е извънредно потребна за сърдечната активност и вярната работа на сърцето. Именно поради наличието на този витамин, потреблението на любеница понижава риска от насърчаване на астма.

Специална роля играе витамин А, който е антиоксидант. Той има позитивен резултат върху човешкото зрение, усъвършенства протеиновия синтез и метаболизма. Останалите витамини, които се съдържат динята, също участват в огромни количества (PP, бета-каротин, Е, В1, В2, В6).

 любеница

Този зарзават с характерности на плод изобилства от витамин B1. Благодарение на него тя спомага за облекчаването на нервната система от насъбрано напрежение и стрес. Подобрява концентрацията, паметта и избистря съзнанието. В случай че сте прекарали нощта на открито с другари и сте прекалили с алкохола, добра концепция е да хапнете любеница сутринта за облекчение на целия организъм.

Интересен факт е, че динята съдържа повече ликопен от доматите, с които нормално се свързва този антиоксидант. Именно поради него потреблението на любеница спомага предотвратява образуването на ракови кафези и надлежно понижава риска от появяването на това заболяване. Динята може да ви помогне при проблеми с високото кръвно налягане. Тя възстановява равнищата му.

Хапвайки любеница, си осигурявате обезпечена хидратация на целия организъм. Плодът е формиран от съвсем 92% вода. Дехидратацията, от своя страна, може да докара до главоболие, отмалялост, изнемощялост, неприятно въодушевление - дискомфорт, който елементарно може да се избегне с потреблението на няколко късчета любеница. Това е един апетитен и прелестен метод да поддържате тялото си хидратирано.

Динята спомага за по-доброто храносмилане. Съдържанието на фибри благоприятства за бързото разграждане и асимилиране на храната, както и цялостното богатство на чревната флора. Тя е превъзходен диуретик и оказва помощ при проблеми с черния дроб, камъни в бъбреци, цистит.

Ако имате проблеми с холестерола, хапнете любеница. Тя ще възстановява равнищата му. В случай че вдигнете висока температура в резултат на простуда или по друга причина, един от методите да я свалите е посредством сок от любеница. Гаргара с него пък, може да ви помогне при болно и възпалено гърло.

Продължаваме с потребните свойства на сока от любеница, които могат да облекчат и изгаряния.

В допълнение към витамините, дините съдържат минерали като калий, натрий, калций, магнезий и фосфор. Всеки от тях има своите изгоди за човешкото тяло. Такъв състав не би трябвало да повдига въпроси за това какъв брой потребна е динята. Благодарение на калия и магнезия, динята зарежда с спомагателна сила, която ви е нужна, с цел да вършите съответно ежедневните си задания. Ако не сте осведомени и сте начинаещи във фитнеса и постоянните физически тренировки, знайте, че е целесъобразно да се хапва малко любеница или сок след натоварена подготовка за добър тонус и сила. По този метод ще възвърнете изгубените посредством потене магнезий и калий в организма. Освен това, сокът от любеница, признат след подготовка, може да облекчи мускулната болежка, в случай че сте се претрупали.

Интересен факт е, че динята е известна като естествена виагра. Смята се, че потреблението ѝ от мъже предизвиква положителния кръвен поток към половите органи и бори проблеми с ерекцията.

На последно място, само че не и по значимост, ще споменем и потребни свойства на динята, свързани с косата и кожата. Те съществуват поради съществуването на витамини А и C в състава ѝ. Грижат се за цялостното им богатство. В частност, витамин C спомага за производството на колаген, който усъвършенства положение на кожата, а витамин А - регенерацията на клетките.

Калорийно наличие на динята

Поради ниското наличие на калории (само 27 ккал/100 г), се предлага динята да се включи в менюто на тези, които желаят да се отърват от непотребните килограми. Не е инцидентно, че диетолозите са създали специфична диета с любеница.

Напоследък учените приказват доста за изгодите от ликопена. Това вещество може да предотврати развиването на рак. Особено доста от ликопена се съдържа в зрелите домати, само че последните изследвания демонстрират, че в динята ликопеновото наличие е доста по-високо, в сравнение с в доматите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР