Димитрина от врачанското село Костелево получава помощи за отопление от

...
Димитрина от врачанското село Костелево получава помощи за отопление от
Коментари Харесай

300 лв. еднократна помощ за енергийно бедните и трайно безработните

Димитрина от врачанското село Костелево получава помощи за отопление от две години. Пенсията й от 300 лева едвам стига за прекарване. За да си обезпечи топла зима, са й нужни към 10 кубика дърва. Социалната помощ покрива половината.

Добре е, почти е добре, за какво и без нея изобщо не може да решим въпроса. Без тази помощ. В момента имам дърва, имам три-четири кубика, които съм ги купила пролетта.

Хиляди, обаче, за разлика от Димитрина остават отвън обсега на енергийните помощи. Именно те ще получат по 300 лв. еднократна помощ.

Двете условия: да не са получили енергийно подкрепяне и да са трайно безработни.

Ако надлежно попадат в новите критерии с това, да имат по-малко от 6 месеца регистрация на Бюрото по труда като интензивно търсещи работа, или надлежно приход, който надвишава с до 30 лева диференцирания приход, отпускан за помощта за отопление, те ще получат съответната помощ, сподели Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и обществената политика.

Прозорецът за кандидатстване е в границите на идните 14 дни. Ако всички в потребност аплайват в идващите две седмици и заявките им бъдат обработени, те ще могат да получат помощта до 10-и декември.

Помощ за тежките есенни и зимни месеци, с повишаващи се цени на енергоресурсите, ще получат и други уязвими групи.

Средствата, които отдели Министерски съвет по бюджета на МТСП са 15 млн. лева, като отново споделям - с тези средства ще подпомогнем близо 50 000 лица и фамилии, сподели Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и обществената политика.

Кабинетът ще разиска и предложенията на КНСБ с бюждета за 2021-а и 2022-а да бъде вдигната линията на беднотия до 460 лева Предложенията ще бъдат разисквани от обществените сътрудници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР