Димитър Стоянов, юрист, фейсбукДелян Добрев е прав в думите си

...
Димитър Стоянов, юрист, фейсбукДелян Добрев е прав в думите си
Коментари Харесай

Няма такъв филм прокурор да възобновява ей така прекратено наказателно производство

Димитър Стоянов, правист, фейсбук

Делян Добрев е прав в думите си за политическата принуда, тъй като пояснение просто не може да се откри.

Първо, няма подобен филм прокурор да възобновява ей по този начин прекъснато наказателно произвеждане. Възобновяването в наказателния развой е доста характерен институт при доста характерни учредения и в високоотговорна активност, която е отнесена в подготвеност само и единствено до Върховния касационен съд. Възобновяването е доста лимитирано разбиране по деяние. Същото се отнася и за анулацията на постановлението по член 243, алинея 10 Наказателно-процесуален кодекс.

Второ, наказателното произвеждане освен, че е прекъснато, само че е прекъснато и на реабилитиращо съображение, за което има доста константна процедура на висшите съдилища.

Трето, в случай че се стартира ново наказателно произвеждане, то на какво съображение, какви актове са издадени, за какво лицето, за което се твърди в прессъобщението на СГП, че е привлечено като обвинен, схваща това от медиите, без да е получило каквото и да е като преписи?

Четвърто, правилото „ ne bis in idem “ – „ никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също нещо “ – е залегнал като наредба и в нашия Наказателно-процесуален кодекс, и в правосъдната процедура, и в Хартата за главните права на Европейски Съюз, и в Европейска конвенция за правата на човека. Има разпореждане за преустановяване. Съгласно член 24, алинея 1, т. 6 от Наказателно-процесуален кодекс не се образува наказателно произвеждане, когато по отношение на същото лице за същото закононарушение има разпореждане за преустановяване на делото. Този принцип има и друга много обстойна приложимост в наказателния развой.

Десет години едно дело стои „ на трупчета “. Прекратяват го. И непринудено стартират да го „ човъркат “, искайки имунитет „ за продължение на наказателното гонене “.

Накрая бих желал да кажа и няколко думи за килийното обучение. И че правосъдната промяна би трябвало да е всеобхватна и да включва образованието, образованието и подготовката на юристите, с цел да понижим най-малко отчасти чуденето ни върху всякакви правни парадокси.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР