Димитър ПоповМислех си, че съм един от тези, които сглобката“

...
Димитър ПоповМислех си, че съм един от тези, които сглобката“
Коментари Харесай

Направете коалиция, за да се отрежат мераците на мафията, да се избегне гражданска война

Димитър Попов

Мислех си, че съм един от тези, които „ сглобката “ няма с какво да изненада, тъй като знам, че в нея свадите са театрални монолози, а некоалицията е безусловно обезпечена до ротацията следващата година. И въпреки всичко, като чух, че футболните агитки са на улицата, като знам че те работят единствено на повикване и техните митинги постоянно са платени и проведени от съответните олигарси; като видях по какъв начин нападнаха полицията с явната цел да създадат разгром в София, се уплаших, че политическите артисти може да са прекалили с реализма в театралното изкуство или с алкохола.
Имах съображение, тъй като в границите на два дни те ни дадоха още

няколко мощно сугестирани представления

по разнообразни тематики – представлението „ Републикански бюджет “, шоуто „ Дерогация за „ Лукойл “; пиесата „ Оставки на министри “; драмата „ Вот на съмнение “; театъра на парадокса „ В очакване на Пеевски “; и всичко това рекламирано със крясъците „ Путинисти, путинисти… “
Разбира се, нито една от тези театрални драми не приключи с драматичен край. Футболните агитки бързо се прибраха, а Боби Михайлов подаде оставка; бюджета беше скърпен с леки корекции и уговорки; дерогацията за Лукойл, естествено, остава; оставки на министри няма да има; вота на съмнение се провали; Пеевски дойде и пое нещата в свои ръце; възгласите „ Путинисти, путинисти… “ към този момент са забравени.
Сега отново ще слушаме единствено лекото скърцане в сглобката, до момента в който на актьорите не им хрумне ново представление…Защото Борисов и Пеевски ще продължат да клатят лодката, до момента в който не реализиран основното – Политическа партия да бъде изчегъртана от политическата сцена.
Често слушам, че „ некоалицията “, с нейните кавги и едва държавно управление, няма опция. Политическа опция за държавно управление на други политически сили в действителност няма. Но има друга опция, за която съвсем не се приказва:

„ сглобката “ да стане естествена политическа коалиция

Коалиция, с публично подписано съглашение, с поделена отговорност, с задължения на всички партии за поддръжка, с техни министри, с написана управническа стратегия за цялостен мандат.
Категорично не са прави тези, които считат, че това няма нищо да промени. Напротив! В момента Борисов е с развързани ръце и с голямо поле за всевъзможни политически маневри – да се прави на ръководещ, на татко, на ментор, на преподавател, на психоаналитик, на опозиционер, и даже на изнудвач в някои моменти. Една същинска коалиция ще му даде негови министри и ще промени напълно държанието му към това държавно управление, което ще бъде негово, а не просто „ тяхното “ държавно управление, което подкрепял. Дайте му районното министерство, дайте му спортното, дайте му Министерство на вътрешните работи, дайте му пари за автомагистрали и той ще спре да клати лодката, тъй като ще си направи сметката за 4 години напред…И най-важното – ще носи отговорност, каквато в този момент на процедура не носи.
Не са прави тези, които настояват, че такава коалиция е невъзможна поради гласоподавателите, които не понасяли Петков и Борисов да седят в една и съща стая, камо ли в едно държавно управление. Вярно е, че такива гласоподаватели има и тях ги сътвориха водачи като Радев, Нинова, Слави Трифонов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, които ги надъхваха, че политиката е война, в която съперникът би трябвало да бъде погубен. Те по този начин радикализираха политическото пространство, че в този момент в него гъмжи от враждебни почитател групи, които се мерят с думи по обществените мрежи и чакат мига, в който ще го вършат и с камъни по улиците. Сега тези политици би трябвало да си вземат думите обратно и това е допустимо единствено като създадат публична коалиция с съперника.
Тези неестествени политически феномени „ ротация “ и „ сглобка “ не са български принос в международната политика. Такава ротация на министър председатели има в Ливан и в Босна и Херцеговина, където в ръководството се редуват партии на разнообразни етнически групи и религиозни номинации, а задачата е

да се избегне революция

сред тях, която ще пламне незабавно, в случай че ротацията се провали. Ние не сме в такава обстановка, за благополучие, тъй че коалиция при нас е изцяло допустима. И дори наложителна!
Киро и Асен несъмнено нямат стратегическо мислене. По тази причина не си дават сметка какъв брой съществено е желанието на Борисов да ги заличи от политиката въобще. Не схващат също, че единственото им избавление е да създадат естествена коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те и тогава ще изчезнат от политиката, само че това ще стане след 4 години, а не следващата година през март, когато следва ротацията и те чуят същинското желание на Борисов, което може да се планува занапред – той ще изиска коалиция или с Демократична България и Движение за права и свободи - без Политическа партия, или предварителни избори. И в оня миг с политическата кариера на Киро и Асен ще е свършено дефинитивно.
А те даже няма да са управлявали в действителност, макар че в този момент държавното управление се води тяхно! В тази сглобка министрите единствено номинално са предлагани от ПП-ДБ, другояче са одобрявани от ГЕРБ и без тяхно единодушие не е назначен нито един. Хората в това държавно управление са просто заложници на сглобката, които седят на министерските кресла и се чудят на кой Бог да се кланят. Ако създадат каквото желае Кирчо, ще налетят на гневния Борисов; в случай че послушат какво им нашепва Пеевски, ще би трябвало да спорят със свръх прочувствения Петков, който несъмнено налита и на пердах.
По тази причина министрите си мълчат, кротуват си, крият се от камерите и от Народното събрание, гледат да не правят нищо, и споделят по една две думи единствено в случай че има рецесия в народен мащаб. Такъв кабинет, който няма политическа поддръжка за трайни политики, става мощно

подвластен от мафията,

която употребява крамолите в политическо пространство за своите нечисти покупко-продажби. Гледали сме този филм по времето на Любен Беров…
За страдание това държавно управление Денков-Габриел от ден на ден припомня на слабото държавно управление на оня професор от началото на демокрацията. И дава от ден на ден мотиви, изключително на съветската агитация в България, да развива тезата, че некадърното ръководство е нездравословно за страната, че неговата евроатлантическа ориентировка не оправдава съществуването му, тъй като участието на България в НАТО и в Европейски Съюз не са застрашени. Дори Румен Радев е натовски военачалник, припомнят пропагандаторите и изреждат, че слабото държавно управление помпи инфлацията, основава безпорядък по улиците, заплашва публичния ред, продава малките екрани и пресата на американското посолство, ще даде на американците петролната рафинерия и цялата ни енергетика, трансформирайки ни в колония най-после...
В България има не една и две медии, които работят по тази неуместна идея, превъртайки я в новините и в мненията си хиляди пъти. Очевидно за такава теза Кремъл заплаща, освен това обилно, както се чува.
За страдание, заетата с вътрешни крамоли евроатлантическа „ сглобка “ не дава сериозен отпор на такива внушения. Не слушам да признае най-накрая и главния подтекст на интернационалната политика – ние се намираме

в положение на война с Русия

Както и да го умуваме, това е война! Започна я нападателния войнолюбец Путин с желание да завладее каквото може от Европа и да си върне някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Путин не гледа на България нито като на другарска страна, нито като на братска; за него България е зложелател, който би трябвало да бъде подложен още веднъж под съветски ботуш. Сега не може да нападне и нас, както атакува Украйна, само че има желание да го направи някой ден. Световни специалисти предвиждат, че Путин съществено обмисля опция за навлизане в страни от НАТО и привеждат като доказателство това, че цялата съветска стопанска система е трансферирана на военни релси.
Затова всички пропагандни внушения на проруските медии у нас съставляват хибридно нахлуване и експанзия против България. Те са част от войната на Путин против НАТО, против интернационалния ред и морал, против българската сигурност.
Та в този смисъл ни е нужно мощно държавно управление, с огромна политическа поддръжка. Сглобката не го обезпечава. Единственото избавление наподобява партиите да създадат коалиция и да дефинират като един от своите цели съветската експанзия. Тъкмо в този момент Борисов и Пеевски са евроатлантици и не биха оспорили подобен приоритет по никой метод.

Естествено, основаването на публична коалиция на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ е единствено положително благопожелание. Аз съм реалист. Като проучвам обстоятелствата, които всички виждаме, по-скоро считам, че проектът на Борисов ще успее и до ротацията следващата година той ще извърши основната си цел – да прати Политическа партия в политическия списък. Борисов вярно е решил, че олигарсите зад ПП-ДБ няма да му пречат, тъй като в този момент са като Мултигруп по времето на Беров. Вероятно и те са наясно, че Политическа партия би трябвало да се подмени с различен политически план, защото Киро и Асен бързо се износиха и не извършиха основната задача - да се задържат на власт задоволително дълго, с цел да могат олигарсите да основат ново статукво в своя полза. Кръгът Борисов-Пеевски към момента е на власт, а новото статукво минава наложително през нови избори следващата година.
Това е ситуацията...
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР