Димитър МаргаритовВъзрастните хора са активни на пазара в качеството си

...
Димитър МаргаритовВъзрастните хора са активни на пазара в качеството си
Коментари Харесай

Съвети към пенсионерите: Как да разберем, че ни мамят с цените

Димитър Маргаритов

Възрастните хора са дейни на пазара в качеството си на консуматори и постоянно стават жертва на нелоялни търговци. И преди сме споменавали, че законът държи сметка за това и предписва на контролните органи да третират пенсионерите като уязвима група консуматори, което значи по-строги наказания за нарушителите в решенията, с които се не разрешава противозаконното пазарно държание. Примери в това отношение са редица произнасяния на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) във връзка с мобилните оператори и доставчиците на информационни услуги: https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12335502
Но в доста случаи хората биват заблудени и от търговците на артикули от първа нужда – по тази причина е добре да се следват няколко съществени съвета, които могат да ги предпазят от удари по джоба в сложните времена на рецесия.

Припомняме, че от 28 май т.г. са в действие нови разпореждания по отношение на пониженията на артикули и услуги, в това число в интернет, които целят за улеснят потребителите в ориентирането им на пазара.  Така да вземем за пример стоките или услугите би трябвало да са продавани на остарялата цена най-малко 30 дни преди началото на акцията, самото понижение може да продължи минимум ден и най-вече до един месец. Винаги следва да бъде разгласен интервалът, за който ще е годно понижението, с цел да си направи потребителят сметката в какъв период ще може да се възползва от по-ниските цени на избрани артикули. Всяко известие за понижение на цените би трябвало да съдържа предходната цена, която търговецът е ползвал през избран интервал преди датата, от която влиза в действие понижението на цената. Важен миг в новата уредба е, че при така наречен „ прогресивно понижение на цената “, предходната цена е цената без понижение преди първото понижение на цената.

Независимо от това какви са акциите – по какъв начин ги назоваваме, какъв е процентът понижение и какъв брой дълго се предлага на вниманието на потребителите, те имат всички тези права, каквито биха имали и когато си купуват артикули на постоянната цена. Например, правото на претенция за недостатъци, на отвод в 14-дневен период от закупена онлайн стока или отвън търговски обект, както и опцията за тестване на стоката преди да бъде закупена.

Към това могат да бъдат добавени и

още няколко къси рекомендации към потребителите:

Да заобикалят да пазарят отвън комерсиалните обекти, изключително когато така наречен амбулантни търговци оферират хранителни продукти;
При оповестени понижения е добре да съпоставят цените на стоките, като създадат инспекция в различен магазин или в интернет;
При извършване на покупки на хранителни артикули от интернет, могат да върнат единствено артикули, които са с изминал период на годност;
Да подхождат доста деликатно към пазаруване на артикули, които се оферират в обществените мрежи.

Ето и образци от практиката на Комисията, които могат да бъдат открити и в регистъра на нелоялните търговски практики, поддържан на уеб страницата й. Преди време КЗП не разрешава на комерсиална верига да заблуждава клиентите си, като образува неточно % на понижение на артикули в промоции. За да може да разгласи по-голямо понижение, по-малко от месец преди да го направи, търговецът покачва цените и върху по-високите стойности фиксира надлежно и по-голям % на отстъпка. Проверката открива, че преди да понижи с 25% цените на артикули в промоция, комерсиалната верига съзнателно за малко време ги е завишавала с 2%, с цел да разгласи по-голямо понижение спрямо цената от предишен интервал.

Другата скица, по която търговец осъществя тази нелоялна процедура, е като трансформира цената на дадена стока през несъмнено време и афишира % на понижение не върху предходната цена, а върху тази от интервал преди акцията за понижение, когато тя е била по-висока. 
Проверката на КЗП открива, че въпросната комерсиална верига е продавала избран артикул на постоянна цена 7,99 лева, а при оповестяване на промоция с 36% отстъпка цената е била 6,99 лева На процедура се оказва, че процентът на понижението е изчислен върху цената 10,99 лева, на каквато продуктът е предлаган през различен, по-стар интервал, преди стартирането на акцията. При понижение от предходната прилагана цена 7,99 лева отстъпката следва да е едвам 14%. 
По-атрактивният % на понижение, който се реализира с използването на тези два метода, е допустимо да повлияе на икономическото държание на потребителя и той да направи покупка, която не би осъществил при неявяване на сходно обръщение и която е в ущърб на неговите стопански ползи.
В умозаключение можем да отбележим, че в изискванията на инфлация и растящи цени, голям брой търговци се изкушават да спекулират с разпоредбите за понижения и отстъпки. Контролът, сбъднат от КЗП и другите способени институции, осъществен напролет и лятото по разпореждане на тогавашния министър на стопанската система Корнелия Нинова удостовери ненапълно тези опасения и докара до секване на опитите за далавера с горивата и олиото и до правилно използване на ограниченията на държавното управление за ограничение на инфлацията, ориентирани към потребителите: самун, брашно, горива. Остава да се надяваме, че този развой ще продължи и през настъпващия есенно-зимен сезон с провокациите, пред които той ще ни изправи като консуматори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР