Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа“, в седмичното обзорно политическо

...
Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа“, в седмичното обзорно политическо
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Петков и Промяната за Северна Македония – ще ги повлече глупостта

Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 12-ти февруари 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Ще ни “нахрани ” ли Промяната?

“Ще ни “нахрани ” ли Промяната, че си я избрахме за водач на страната? ” стартира диалога Беновска. Манолов отговори, че в случай че сами не се нахраним, никаква Промяна не може да ни нахрани и огромният въпрос е какво ще остане за хората след ръководещите. “Посоките са разнообразни – приказват, че ще създадат нещо за пенсионерите, което е вярно, въпреки това са оповестили вендета на държавните чиновници – намирам го за чутовна неточност – няма да има нарастване на заплатите, други неща се мислят ” разяснява президентът на КТ “Подкрепа ”. Водещата означи, че през вчерашния ден е имало разискване “на крайник ” на проекта за възобновяване и резистентност в обособените му посоки и са се разбрали няколко неща – няма да се строи нуклеарна централа, ще се затварят Мариците – въглищните централи, без значение от обжалването на 9 страни в Европа. Манолов акцентира, че синдикалистите преди време са имали значима роля в присъединението на България към делото и “Подкрепа ” е провела две протестни шествия в София. Беновска разяснява, че делото ще е дълго и комплицирано, а срокът 2024 година няма да бъде затрупан. Манолов изясни, че в случай че делото е за светкавичното закриване – доста от дълго време е щяло да има такова изговаряне.

“Ние сме очевидци на някои неща – приказва се за това, че хората имат право да избират своето ръководство. Вчера попаднах на един пост на Кин Стоянов, наследник на Радой Ралин, желая да Ви прочета това, което той ни припомня като стихотворение на татко си, което стихотворение е писано 1967 година.

Молитва

Свободата е като хляба.
Всеки ден се замесва,
изпича,
изяжда.

Свободата би трябвало
всеки ден да е прясна,
топла,
сладка,
задоволителна, с цел да я споделиш с други.

Не яжте огризки,
не яжте вчерашен самун,
не яжте подарен самун.
Сами си замесвайте
и изпичайте
хляба,
с цел да го имате,
с цел да не го просите.

Засяда на гърлото
вчерашния самун,
подарения самун.

Хляб наш насущний дай си го самичък.

Имаме ли право на избор?; Петков сезира прокуратурата по “доказателства ” в Google; Случаят Алексей Петров; Делото против Прокопиев, Трайков и Дянков

Манолов разяснява, че 1967 година и илюзиите на Ралин са почнали да се изпаряват, а през 2022 година всякакви хора към момента имат илюзии, че имат опция да избират, само че няма такова нещо. “Избираш сред това, което са ти предложили ” сподели Манолов. Беновска означи, че имаме министър председател, който сезира по Google за хора, които би трябвало да бъдат разследвани от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и така нататък, с предявени обвинявания от прокуратурата, само че и наказани. Манолов попитали дали Кирил Петков е първият, който приказва по този метод. Той показа, че в библиотеката си у дома има най-малко 10 книги по тематиката за разбойниците в България. Водещата подсети, че Ал Капоне не го осъждат за злодейство, а за неплащане на налози и минават десетки години, с цел да може да се стигне до ракурса, с който да го заловен. Президентът на КТ “Подкрепа ” изясни, че тълпите желаят самун и зрелища и когато няма самун, има зрелища и тъкмо това се случва сега. “И аз мернах тоя лист. Твърде фрагментарен е, дръзвам да кажа ” разяснява Манолов. Беновска прочете листата – Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Младен Михалев – Маджо, Красимир Маринов – Големия Маргин, Христофорос Аманатидис – Таки, Красимир Каменов – Къро, Румен Гайтански – Вълка, Румен Николов – Пашата, Димитър Спасов – Митко Каратиста, Николай Павлов – Булгаргаз, Петър Петров – Петьо Еврото, Владислав Горанов, Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Делян Пеевски, Александър Манолев, Стоян Мавродиев и юрист Цветан Цанев. Водещата разяснява, че Кирил Петков е декларирал, че връчва листата на 20-тия – Иван Гешев. Димитър Манолов окачестви изявлението на Петков за Гешев като демонстрация на неприятен усет. “Абсолютно съм сигурен, че има хора, които вият от кеф, че Петков по този начин е направил, само че капацитетът на зрелищата да заместят хляба е прекомерно стеснен ” сподели още Манолов. “В коментара си запитвам – А, в случай че господин Петков не Ви се получат нещата, не се съберат доказателства или пък съдът не ги осъди – ще се повтори ли казусът Алексей Петров? 10 години загуби този човек, откакто Цветанов го упрекна, че е октопод. 10 години го съдиха, той осъди България в съда по правата на индивида ” сподели Беновска. Президентът на КТ “Подкрепа ” описа, че когато са го привлекли като очевидец по делото на Прокопиев, Трайков и Дянков за продажбата на ЕРП-тата, са говорили доста часове с прокурора и следователя и ги е попитал дали в действителност си мислят, че могат да “обуят ” тези хора с тези обвинявания. Манолов акцентира, че на две инстанции нищо не се е случило, имало е шумотевица и е завършило.

Харвард обучение

Беновска подари на президента на КТ “Подкрепа ” тениска Харвард. “Аз съм учил в доста елементарен български университет, малко ще ми е търсене да заедно съм с такава тениска, но някой път ще я облека ” сподели Манолов. Водещата му предложи на идващото разискване на бюджета да се яви с нея. Димитър Манолов показа, че в последно време усеща по какъв начин българите страдат от синдрома Кореком – всяко нещо, което е на открито, е ужасно положително, а тези там са съвършени и би трябвало да им се прекланяме. Манолов счита, че българското обучение надали отстъпва доста на това в Харвард, в случай че се отстранен страстите, маркетинга и търговията.

Работодателите за Кирил Петков и Асен Василев

Беновска пожела да изгледат дружно изказването на работодателите във връзка с оценката си за Кирил Петков и Асен Василев.

Добри Митрев – ръководител на УС на БСК и ротационен ръководител на АОБР за 2022 година, Цветан Симеонов – ръководител на УС на БТПП, Васил Велев – ръководител на УС на АИКБ и Евгений Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Българска телеграфна агенция, излъчена във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти януари 2022 година

Илиана Беновска: Благодаря доста, поздрав на работодателите, Беновска се споделям! Съжалявам доста, че господин Домусчиев напусна на съвсем 59-та минута от конференцията, само че ще ви помоля вас четиримата – апелирам за къси, смели, градивни и мъжки отговори на няколко въпроса. Какво е упованието ви от това държавно управление и съответно към министър-председателя Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев?

Добри Митрев: По отношение на упованията към българското държавно управление, съответно бяха упоменати министър председателят и вицепремиерът – упованията ми са те да бъдат министър-председател и заместител министър-председател на България! т.е. да отстояват българския народен интерес и във връзка с външна политика, и вътрешна такава. Интерес, който би трябвало да се образува от всички български жители, от цялото ни общество, включително и представители на икономическите оператори, от бизнесмените. Когато има разговор, когато има разногласия даже, тогава можем да стигнем до истината. Когато липсва подобен разговор, когато липсва насъбран политически, стопански, чисто отзивчив опит, тогава разговорът се затруднява. Вярваме и се надяваме, че още в околните седмици това, което беше заложено като приоритет от страна на държавното управление, от страна на партиите в тази коалиция, в доста бързи темпове, в разговор с нас, с гражданското общество, бързо ще намерят своите решения. Това са упованията ни.

Цветан Сименов: Какво чакаме от държавното управление, доста кратичко – чакаме да продължат измененията! Очакваме също по този начин, виждаме, че им се ангажира вниманието в нововъзникнали неща и посвещават доста време на неща, които не са в съдружното съглашение. Очакваме и съдружното съглашение да вземе да се извършва малко по малко, внезапно няма да стане.

Васил Велев: Г-жо Беновска, ние чакаме от новото държавно управление, от премиера и вицепремиера нулева приемливост към корупцията и за това ще имат нашата поддръжка. Подкрепа за промени, за които ние настояваме от доста време и които се отсрочват, по кое време от популизъм, по кое време от липса на вероятност. Очакваме да се съблюдава и употребява положителния европейски модел на индустриални връзки, т.е. добър тристранен разговор, тъй като отново дублирам – никой не знае всичко по-добре от всички. Особено в случай че има 10% от гласовете на гласоподавателите, въпреки и по неверни изборни описи. Плюс 11% за останалите 3 партии ръководещата коалиция има 21% от гласоподавателите по лист. Добре е да се ръководи с гения на цялата нация, а не с гения единствено на тези 21%. Работодателските организации и синдикатите, те не са политически обвързани, те пазят ползите на бизнеса, не предприятията, на служащите и на чиновниците. Ние в действителност откриваме, че работещите хора нямат политическо посланичество. Не усещаме политики, които да са в изгода точно на тези, които основават Брутният вътрешен продукт, пълнят бюджета и заплащат заплатите. Окачваме това да се промени.

Евгений Иванов: По първия Ви въпрос няма какво да прибавя, с изключение на, че двамата господа, които назовахте по име, към момента са в стоте си дни, по тази причина упованията са единствено позитивни.

Илиана Беновска: Благодаря за смелите и съответни отговори, мъжки – да забележим какво ще се получи!

Държавата ни принадлежи – Кирил Петков и Асен Василев

“Всички имаме някакви упования, претенции към всяко едно държавно управление – не помня през последните 30 години някое държавно управление да ни е удовлетворило. Какво вършим? ” попита Беновска. Манолов отговори, че не помни държавно управление да е пристигнало на власт без да е било затиснато от огромни очаквания. “Асен Василев и Кирил Петков ги познавахме от служебния кабинет. Около драмата с ВМЗ Сопот постоянно се виждах с Кирил Петков и натрупахме персонални усещания. Двамата са доста разнообразни, не им липсва подготовка, изключително на господин Асен Василев, само че това, което прави усещане е, че тези хора живеят с убеждението, че страната им принадлежи всецяло и това нещо е доста рисково. Те не си дават сметка, че има разнообразни управляващи, че има един принцип – власт власт възпира, поради което управляващите са разграничени и сред тях има разнообразни салда. Те са изцяло уверени, което не е безусловно укор. То се вижда от всичко. Петков бил споделил, че някакви би трябвало да бъдат наказани. Чакай малко – по какъв начин по този начин? Има съд и така нататък Това че министър-председателят безусловно умерено приказва за това, че могат да се назначават близки, родственици, другари, кумове на позиции в страната, значи, че той го намира това за безусловно обикновено ” разяснява още Манолов. Той добави, че публиката към момента е толерантна, само че ще пристигна време, в което ще им бъдат напомняни доста внезапно и сериозно тези неща. Президентът на КТ “Подкрепа ” счита, че в случай че в този момент не осъзнаят, че страната не им принадлежи, ги чакат неприятности – да настъпят нечий интерес, който не е за настъпване. “Този лист не настава ли доста ползи – 19 и близките? ” попита Беновска. Димитър Манолов счита, че огромните ползи са в отсъстващите от този лист хора и към този момент няма от какво да се тормозят.

Оценката на синдикалистите – бюджет, пенсии, Национален осигурителен институт

“Каква е Вашата оценка като синдикалисти – казвате, че страната им принадлежи – какво следва от тази пасивна констатация? ” попита водещата. Манолов акцентира, че към този момент е пасивна. Той разяснява, че той е първият човек в “Подкрепа ”, само че зад него стоят доста хора и всеки е със свое мнение, въпреки в един миг мнението се консолидира и стартира да господства. Президентът на КТ “Подкрепа ” съобщи, че още са във етапа на медения месец. Беновска акцентира, че идва бюджетът, ще има актуализация в средата на годината. Манолов счита, че бюджетът не е сериозното събитие, което може да разклати страната, тъй като се прави по матрица и като философия са едни и същи.

По отношение на пенсиите Манолов се надява да се вслушат в рационалните оферти, макар разбърканата пенсионна система. “В момента в България имаме редом съществуващи двете съществени пенсионни системи – Бисмарк и Бевъридж ” сподели Манолов, а Беновска означи, че това е от години и го попита дали още е в Национален осигурителен институт. Манолов отговори, че е ръководител на надзорния съвет на Национален осигурителен институт, който от дълго време е бил “скопен ” и не може да прави политика, а упреците към организацията са несъстоятелни. Президентът на КТ “Подкрепа ” изясни, че по отношение на Бевъридж системата няма значение какво си правил в живота си, какъв брой си заплащам и какъв брой си се осигурявал, тъй като най-после всички получават една и съща песия – 1 милион българи получават една и съща пенсия, а Бисмарк преценява приноса, осигурителното време, осигурителните вноски, само че се отнася за по-малко от половината пенсионери в България.

Златните паспорти

“Забелязахте ли тази седмица, като Ви запитвам какъв брой ще трае меденият месец, че Промяната взе от съдружния си сътрудник и вице Корнелия Нинова Българска банка за развиване, Българска организация за вложения и трансферира от пълномощията на икономическия министър процедурата за приемане на поданство против вложения – “златни паспорти ” – на Даниел Лорер, който оглавява новото министерство за нововъведения и напредък? Как го разбирате това? ” попита Беновска. Манолов разяснява, че и доста други неща са били трансферирани към Лорер и множеството запаси, които страната ръководи, са под неговия патримониум, само че до каква степен е вярно – ще покаже времето. “Не мисля, че Нинова е доста щастлива от това, което се случва по тия тематика ” счита Манолов. Той акцентира, че би трябвало да се види какво от контрактуваното сред съдружните сътрудници се извършва по този начин, както е контрактувано, тъй като не е ясно дали протичащото се е било планувано в обединението.

Синдикалистите на хранилка към държавните управления?

Беновска прочете коментар на фен във връзка тематиката на диалога – “Ще ни „ нахрани “ ли Промяната, че си я избрахме „ на кормилото “? – “Да, синдикатите сигурно ще ги нахрани, както постоянно, всяко държавно управление ”. Водещата означи, че обществото не обича синдикатите. Манолов сподели, че няма визия за какво е по този начин. “Някои си мислят, че синдикатите би трябвало безусловно за него да се погрижат, до момента в който той нищо не прави за себе си и те са тези, които са му длъжни и би трябвало да му решат казуса ” разяснява още президентът на КТ “Подкрепа ”. Водещата попита какво може да направи един работещ, а Манолов прикани да продължава да работи и да съблюдава закона. Беновска сподели, че цените скачат и работещите не знаят какво да вършат. Манолов изясни, че това е разследване на огромната геополитика и никой не може да помогне на работещите. “Докато чакаме електрическа енергия от слънцето и от вятъра, ще ни се случват доста неприятни неща. Още не сме стигнали сериозните равнища, не сме бастисали обичайна енергетика, което следва, не сме се отказали от изкопаемите горива, което следва ” счита Манолов.

Обществото като коректив

“Трябва ли ние не да чакаме “слънцето ” да ни огрее и да ни топли, а да се включим ние в публичните процеси, с цел да бъдем коректив? ” попита Беновска. Президентът на КТ “Подкрепа ” разяснява, че това се случва – едни са по-активни, други са по-пасивни. “Някои пишат нелепости в интернет за това по какъв начин синдикатите са им длъжни, което не е по този начин. Синдикатите са длъжни на членовете си и членовете на синдикатите вземат участие във образуването на тяхната политика. Аз съм пръв сред равни. Знам тъкмо какъв брой време ще бъда президент на “Подкрепа ”, в случай че наруша нейните правила – към 2 месеца, с цел да ме изритат ” съобщи Манолов.

Синдикална проактивност – по кое време?

“Кога ще станете синдикатите по-проактивни? ” попита водещата, а Манолов отговори, че това ще се случи, когато политиците ги създадат такива – “като създадат 2-3 трагични нелепости ”. “Един образец за предстояща нелепости ” прикани Беновска. “Аз си мисля, че колкото и това да не е в региона на трудовите връзки, в случай че създадат нелепостта с Република Северна Македония, нищо чудно събитията доста бързо да потеглят нанякъде ” акцентира Манолов.

Така приключи диалогът сред Димитър Манолов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във Фейсбук и Ютюб на 12-ти февруари 2022 година. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР