Димитър Ковачевски внесе оставката си като премиер, а с това

...
Димитър Ковачевски внесе оставката си като премиер, а с това
Коментари Харесай

Премиерът и кабинетът на Северна Македония подадоха оставка

Димитър Ковачевски внесе оставката си като министър председател, а с това - и оставката на цялото държавно управление, в деловодството на Народното събрание на Северна Македония.

Ковачевски изрази задоволството си от работата на своето държавно управление и убеденост, че след изборите на 8 май той още веднъж ще бъде министър-председател и същото, европейски насочено парламентарно болшинство, ще докара страната до участие в Европейски Съюз.

Двете оставки ще бъдат гласувани на съвещание на Народното събрание на следващия ден, на което би трябвало да бъде определен и нов ръководител на Народното събрание. В събота, откакто получи от президента на страната Стево Пендаровски мандат за сформиране на техническо държавно управление, Джафери би трябвало да внесе в Народното събрание състава и програмата му, а гласуването за кабинета ще бъде в неделя. 

По-късно и ръководителят на Народното събрание на районен съд Македония Талат Джафери подаде оставка. Заместник-председателят на Народното събрание Горан Мисовски е акредитиран да ръководи пленарната сесия, планувана за 26 януари. 

Джафери ще остане в Народното събрание още три дни като народен представител от " Демократическия съюз за интеграция " ДСИ. В неделя (28 януари) той ще бъде определен за министър председател на техническото държавно управление, което би трябвало да бъде формирано 100 дни преди парламентарните избори на 8 май. Той ще стане първият македонски министър председател от албански етнически генезис в историята.

След приемането на оставките на Джафери и Ковачевски на следващия ден в македонския парламент се чака да бъде определен нов ръководител на законодателния орган. Това ще бъде досегашният координатор на " Социалдемократическия съюз " СДСМ и народен представител Йован Митрески. 

Също на следващия ден президентът на страната Стево Пендаровски ще връчи мандата на Талат Джафери за сформиране на кабинет, а по-късно президентът ще му връчи мандата. 

Двете най-големи партии от държавната коалиция - Социалдемократически съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, се съгласиха в края на предходната година Талат Джафери от ДСИ да бъде завещан от депутата от СДСМ Йован Митрески. Това е в осъществяване на съдружното съглашение и Споразумението от Пържино.

Най-голямата опозиционна партия (ВМРО-ДПМНЕ) ще има двама министри в техническия кабинет – на вътрешните работи и на труда и обществената политика и заместник-министри на финансите, осведомителното общество и администрацията и за селското стопанство. 

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, дружно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори в РСМ ще се организира в сряда, 24 април.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР