Димитър Костов от Смолян - първият българин, на когото беше

...
Димитър Костов от Смолян - първият българин, на когото беше
Коментари Харесай

Живот с ново сърце: След шест години чакане Димитър Костов вече е трансплантиран

Димитър Костов от Смолян - първият българин, на който беше сложено изкуствено сърце със средства от страната, към този момент е трансплантиран и положението му се усъвършенства.

Мечтата на 47-годишния мъж - да чуе още веднъж тупкане в гърдите си, към този момент е действителност.

След 6-годишно очакване донор към този момент има, само че е в болница в Сан Диего, Съединени американски щати

bTV новините към този момент описаха по какъв начин след шест години живот с изкуствено сърце, срокът му на валидност изтече. Мъжът схваща, че може да получи ново сърце в болница в Сан Диего, а Здравната каса у нас отпуска парите за интервенцията.

И по този начин - на 4-ти август Митко отпътува с вярата за нов късмет. „ Мечтата след осем години най-сетне се сбъдна, тази вечер хвърча “, сподели той за bTV преди за излети за Съединени американски щати. И с възприятието си за комизъм добави: „ Е, пропуснах шанса да пътувам с круиз с балерини, само че по този начин е било писано “.

Въпреки тежкия миг околните са взели благородното решение да дарят органите му

„ Митко беше доста спокоен и радостен преди интервенцията, влезе с думите: „ Сега всичко е в ръцете на лекарите и на оня от горната страна “, споделя Мария Гиневска.

Операцията завършва сполучливо, а до младия мъж неразделно са близки и другари. „ Много добре мина - все едно аз се родих с ново сърце “, отбелязва майка му Благодарна Костова.

Димитър Костов открива, че може да получи трансплантация на ново сърце в болница в Сан Диего

„ Всичко е добре - проучвания, индикатори. Митко отговаряше на команди. Тя му казваш: „ Стисни ръката “. Включен беше към хиляди системи и монитори “, споделя и Мария.

Сега предстоят седмици на възобновяване, споделя доктор Йордан Македонски от УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “, който придружи пациента до Съединените щати.

Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства

„ Като се събраха на съвет, незабавно утвърдиха всичко. И два дни по-късно откриха донор и направиха трансплантацията “, изяснява доктор Македонски.

Хирурзи, диетолози, психолог, обществен служащ са ангажирани да наблюдават положението на мъжа. „ Техният проект е една седмица да седи в реанимацията, по-късно две седмици в болничното заведение, а по-късно ще има жилище покрай болничното заведение за прегледите “, разяснява доктор Македонски.

Мъжът е с диагноза „ дилатативна кардиомиопатия “

Част от сумата за престой, полети и възобновяване е събрана от дарения. Кампанията обаче продължава.
„ Да може с него да изкара 100 години “, отбелязва майка му. Ако всичко с Димитър е наред, той ще е още веднъж на родна земя след няколко месеца.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР