Диктовката на изпита по български език в 4-и клас няма

...
Диктовката на изпита по български език в 4-и клас няма
Коментари Харесай

Диктовката на изпита в 4-ти клас ще се пуска на аудиозапис

Диктовката на изпита по български език в 4-и клас няма да се чете от преподавател, както до момента, а ще се пуска на учениците на аудиофайл. За тази оригиналност сигнализират обезпокоени учители във фейсбук групата " За качествена и новаторска просветителна система ". Според много от мненията това ще стресира и в допълнение ще затрудни децата.

" Указанията, свързани с новия формат, втрещяват учители с дълготраен опит, минали през какво ли не. Тазгодишната диктовка да бъде на аудиофайл. Някой си там чете диктовката с ритъм, с който децата не са привикнали. Нормално е да не съумеят да запишат всичко и, както през днешния ден се изрече един мой сътрудник, някои от тях да стартират да плачат, а други ядосано да си хвърлят химикалките ", е написала учителката Мария Николова във фейсбук. По думите й диктовката на аудиофайл допуска, че във всяка стая е нужна съответната качествена техника, с цел да се чува ясно и задоволително мощно, а такава няма на всички места. Николова показва, че всеобщо сътрудниците й в 4-и клас са пробвали подобен тип диктовка и споделят, че децата се затрудняват.

За смяната на тазгодишното национално външно оценяване потвърдиха пред " Сега " и от МОН. В модела на НВО в 4-ти клас, оповестен в уеб страницата на ведомството, няма и дума за аудиодиктовка. Тя обаче участва в напътствията на министерството, изпратени до шефове на учебни заведения, обясниха оттова.

От министерството показаха, че концепцията е всички четвъртокласници да бъдат сложени при равни условия, т.е да слушат текста с еднообразно движение. От министерството се надяват по този метод да се преодолее субективният фактор с по-бързото или по-бавно четене на диктовката от другите учители. Относно техническото обезпечаване на аудиозаписа оттова считат, че школата у нас към този момент имат добит опит от външното оценяване в 7-ми клас, както и от това по непознат език, т.е имат нужната техника за слушане на аудиофайла. Ако възникне нередовност с възпроизвеждащото устройство, то шефовете ще би трябвало да обезпечат аварийно такова.

Новост на тазгодишното НВО за 4-клас, което ще се организира на 27-и май 2020 година от 10 ч., е и, че на него ще има видеонаблюдение. На идващия ден - 28-и май т.г., още веднъж в 10 ч. четвъртокласниците ще се явяват и на изпит по математика.

Преди ден над 500 родители изпратиха петиция до просветния министър с гледище за смяна на изпитите в 7-и клас. По-конкретно те недоволстват против разделянето на теста по математика на две елементи, както и против това, че времето за първия модул е незадоволително за решаването на плануваните в него 20 задания. За тази година не се плануват други новости в изпитите за седмокласнициите, с изключение на увеличение на създателите, върху които те ще бъдат препитвани - от 12 на 20. За следващата година обаче от МОН направиха поръчка за смяна на дилемите, които да са много по-практически насочени.

 

ЗА КАКВО ДА съдебна експертиза ГОТВЯТ ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ

Тестът за НВО в края на 4-и клас е с дълготрайност 60 минути и включва 3 елементи, всяка от които съдържа друг брой задания, обвързани с съответен текст. Първата част е диктовка и езикови задания с избираем отговор. Диктовката е сред 40 и 60 думи и с планирано време за осъществяване 10 минути. Чрез нея ще се ревизират умения за използване на изучени правописни, само че не и пунктуационни правила. Езиковите задания към диктовката са от 6 до 10 броя с избираем отговор и са ориентирани към базови компетентности, свързани с приложния темперамент на езика. Избираемите отговори са три, като единствено един е правилен. Втората част на теста се състои от текст и задания за четене с схващане към него - 3 задания с избираем отговор и 6 задания със свободен отговор (прогнозното време за осъществяване тук е 25 минути). Третата част на НВО-то включва задача с креативен темперамент, която може да е обвързвана със основаване на къс текст със свободен отговор на въпрос, редактиране на текст, основаване на къс текст по картинка/ картинки, основаване на текст по картинка и словесна опора и други Въпросният текст е с размер от 3-5 фрази и с планирано време за осъществяване 15 минути.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР