Дигитализацията на българското образование е кауза на Виваком повече от

...
Дигитализацията на българското образование е кауза на Виваком повече от
Коментари Харесай

Какво мислят децата за дистанционното обучение

Дигитализацията на българското обучение е идея на Виваком повече от 5 години. Компанията развива редица начинания в тази посока като платформите VIVA Cognita и VIVA History, а през 2018 година дружно с сътрудници, медии и институции започва най-голямата си самодейност - Образование 4.0. Тя цели да покаже по какъв начин въвеждането на технологиите в образователния развой може да го направи по-ефективен, забавен и потребен за учениците, тъй че те да получават нужните познания и умения, с цел да се осъществят в живота и на пазара на труда, който ги чака.

 Като с всяко начинание, което прохожда, и при онлайн образованието към момента има какво да се надгради, тъй че да проработи още по-ефективно. Това е и задачата на всички оттук-нататък - на учители,ученици, на родители, на всички учебни заведения. Най-критични и откровени в рекомендациите си за проблемите, несъмнено, са децата. Повечето от тях споделят, че нещата би трябвало да се изпипат механически, с цел да вървят по-гладко, признават си, че по този начин може да се преписва по-лесно и споделят, че им липсва живият контакт със съученици и даже с преподаватели. Затова Dir.bg направи анкета измежду деца от 5, 6 и 7 клас от три столични учебни заведения. Вижте техните размишления по въпроса " Какво харесвате и какво не в цифровото обучение? ".

5 клас, 20 ИОУ " Тодор Минков "  

Валерия: 

 Онлайн образованието първоначално не беше нищо изключително. Ставаш, когато си поискаш, и отваряш компютъра, с цел да установиш, че тъкмо трима учители са ти изпратили домашно. Докато един ден не получихме известие в " Школо ", че отсега нататък ще има виртуални класни стаи и в тях ще учим. Край! Повече няма да бъдем изхвърляни от срещата в Скайп. Тази мисъл беше приятна за всички искащи да учат, само че не и за тези, които и сега мислят по какъв начин да излъжат за домашното.

Първото влизане във виртуалната класна стая беше злополука, само че доста скоро се справихме със системата. За жал, някои от учениците си позволяваха да изключват свои съученици от стаята или да заглушават микрофоните им. Проблеми имаха и тези, които употребяват интернет връзка с по-ниска скорост. Въобще не беше розово, само че преодоляхме компликациите и не щеш ли след няколко дни идва краят на годината.

Без подозрение следващата година ще ни бъде мъчно да се върнем още веднъж в учебно заведение. Всички шестици на измамниците ще се изпарят. Лъжата ще излезе нескрито. Но сигурно ще се радваме да се забележим. Смятам, че би трябвало да благодарим на нашите страхотни учители за търпението и волята им. Но обстановката беше сложна освен за тях, а и за нас. Някои деца са без преносими компютри или без интернет връзка. Те вършат невъзможното, с цел да се приготвят върху уроците, на които не са участвали. Беше мъчно за всички, само че дружно успяхме да се оправим. Надявам се другата образователна година да стартираме в учебно заведение.

Албена:

Онлайн образованието, в което се включиха всички учители и съвсем всички възпитаници, има своите плюсове и минуси.

Плюсовете са:

- Не изпуснахме образователен материал
- Часовете стартират по-късно, по тази причина по-бодри влизаме във виртуалната класна стая.

Минусите са:

- Когато ни свършат часовете, сме много изтощени, тъй като сме работили към четири часа на компютър.
- Самоподготовката също изисква часове работа на компютър
- Липсва ни образният и физическият контакт с преподавателите и съучениците ни
- Не ни остава задоволително време за извършения на новите уроци
- Под претекст, че не им работят микрофоните, някои възпитаници не вземат участие в часовете

Онлайн образованието е потребно в изключителни условия, само че не може да замести обичайното образование.

Николай:

 За мен електронното образование е сполучливо. През този интервал учех, без да се разпръсквам и без да се тормозя какво другите мислят за мен. Имах опцията да развия уменията си без напрежението, който нормално се нагнетява в учебно заведение. Все отново одобрявам отдалеченото образование като краткотраен вид да бъда обвързван с учебното заведение и съучениците ми. Добър метод е да си изчистя главата и да стартира да развъртвам по-големи обороти при запомняне и самоподготовка.

 Но това не значи, че онлайн образованието е идеално. Има доста какво да се усъвършенства в него. Недостатъците са, че учениците елементарно могат да преписват по време на тест; могат да се оправдаят, че нямат камера или микрофон, с цел да не отговорят; могат да " избягат " от час, като кажат, че интернет връзката им не е добра. Искам да се върна в класната стая!

София:

 Преди да преминем на отдалечено образование, всички говорехме какъв брой гадно е учебното заведение и по какъв начин не ни се върви в него. Но откакто се наложи да учим онлайн, към този момент не мислим по този начин. Когато вървим на учебно заведение, се движим доста повече, което е потребно. Но пък когато сме у дома, имаме опция да се храним с домашно приготвена храна. Иначе в междучасията си купуваме от лавката сандвич или нещо пакетирано.

 Един от огромните минуси на отдалеченото образование е неналичието на образен контакт. Приятно е да се виждаме в учебно заведение, да беседваме, да споделяме. Усещането не е същото, когато приказваш с някого, без да го виждаш. Но пък един от плюсовете на онлайн образованието е, че към този момент знаем доста неща за технологиите и отсега нататък ще ни е по-лесно. Колкото и дефекти да има елементарното учебно заведение, несъмнено бих го избрала.

Михаела:

 Дистанционното образование не беше предстоящо и може би по тази причина първоначално не бе признато добре от учениците. Но към този момент свикнахме и то се трансформира в част от всекидневието ни. Това ми демонстрира, че животът е непредвидим и може да се случи всичко. Вероятно неналичието на ред беше една от аргументите в началото да не харесваме онлайн образованието. Получавахме домашни работи отвред - в " Школо ", Скайп и във виртуалната класна стая на Google.

 Когато образователният развой мина напълно в " Школо ", започнахме да получаваме домашните си тъкмо и ясно; с всички преподаватели имахме постоянно часове, които се организираха по авансово открита стратегия. Учителите привикнаха с това образование, както и ние. Сега образователният развой върви, както в учебно заведение, само че през монитора. Започнахме да харесваме онлайн образованието, макар че ни липсва живият контакт. Приемаме минусите, тъй като по-ценно от здравето няма. Важното е, че продължаваме да учим и стремежът към познания надвива пред това да бездействаме!

6 клас, 51 СУ " Елисавета Багряна "

Божидара:

Според мен не беше доста елементарен интервал от живота ни (особенно за учителите). Но все пак те съумяха да се оправят сносно с това предизвикателство. Та в този момент това беше сериозната част. Започваме с малко по-забавната. Всяка заран множеството хора от класа стават в 08:59 часа и естествено всички сме по пижами. Ставаме, сядаме пред компютъра и започваме да ядем. Когато към този момент се нахраним започваме да слушаме какво ни преподавате. Мисля, че всички учители сте наясно с този факт.

Даниела:

Дистанционното образование ми харесва с това, че не бързам за учебно заведение. Не разпространявам тежката раница от кабинет в кабинет. Имам повече време за самоподготовка. Напрежението е също по-малко. Но доста ми липсват съучениците и ежедневните ни срещи. Повечето учители също ми липсват. Училищната конюнктура не може да се съпостави с домашната.

Стоян:

 За мен отдалечено довеждане докрай на 6 клас ще бъде сполучливо. Харесва ми, тъй като имам повече време разполагаем, имам опция да си систематизирам идващите дни. Лично мен не ме затруднява, а улеснява. Но към момента нямаме построени привички да следим протичащото се към нас. Нямаме задоволителна дисциплинираност в часове и от време на време се губи скъпо време за въвеждане на ред. Лично на мен ми липсва общуването с моите съученици и учители.

Кристина: 

 Според мен завършването несъмнено няма да е както нормално. Ще е мъчно... Може би, тъй като то е най-светлият празник за учениците и в този момент няма да е както постоянно. 90% от случите в края на годината я има онази страст - кой учебник е загубен, кой има двойка по география и ще учи през лятото и бих споделила, че тъкмо тя е най - зареждаща откъм страсти.

 Да, някой хора ги улесни онлайн образованието, да - по-удобно е, в случай че щете и за преписване, само че не не е по- хубаво, в сравнение с в учебно заведение. Не може да размени онази полуда, нали се сещате, която ни кара да се смеем по през целия ден поради новата прическа на Керан. Мен персонално ме затруднява, че нямам контакт с хората в учебно заведение и несъмнено ми е жалко, че не мога да се виждам с ВСИЧКИ. И когато, госпожа Фратева сподели, че ще би трябвало да си носим учебниците в учебно заведение, аз светнах от наслада! За идващ подобен миг аз нямам оферти. ЕДИНСТВЕНОТО, което желая, е да няма подобен.

Биляна: 

 Дистанционното образование за мен прави работа единствено за два-три дни. Имам поради, че когато стане по-дълго, аз персонално аз не разбирам елементи от материала и не се оправям по разказвателните предмети.Плюс за мене е започването ни от по-късен час и работата ни с Classroom.

Eлени:

 Общо взето да завършиш електронно не е лесна работа. Все отново да учиш електронно им и своите предимствa:

- Винаги можеш да си окажеш помощ по време на изпитване
- Тестовете са доста по-лесни, когато си у дома
- Не си толкоз нервозен или изтощен

 Естествено, има още безчет доста аргументи човек да избира електронното пред същинското учебно заведение. Ето обаче и малко проблеми на учениците по време на онлайн образованието:

- Камерата и микрофона
- Прекъсне ли интернетът или връзката - считай, че си починал ;)
- Претоварване в системата - изхвърля те от диалога

 Аз персонално изпитвам усложнения в тестванията по време на отдалеченото образование. Учителите хем вършат тестванията по комплицирани, хем с въпроси, които не можеш да намериш в учебника. Също по този начин оценки се пишат по мъчно. Въпреки това ще ми е доста забавно да завърша по този метод и естествено се надявам да не се постанова още веднъж да го вършим!!!

7 клас, 104 СОУ " Захари Стоянов "

Максим:

 Моето мнение по въпроса с електронното образование е много отрицателно. Идеята за самото образование е доста добра и беше осъществена доста бързо, само че проблемите, които аз съм забелязал в този тип учене, са: Правенето на действия, които въобще не са свързани с уроците, до момента в който те вървят, или с други думи - вършим каквото си решим по време на образователните часове. Това, което желая да кажа, е, че учителите и самата програма/сайт не може да ни следи дали слушаме, или просто сме " присъстващи " в съответния час.

 Другото, което съм забелязал, e, че в програмата Teams може да се заглушават и даже да се гонят учителите от учениците, което прави провеждането тутакси невероятно. Много мои съученици си го разрешават. Включително и учениците могат да се заглушават и гонят един различен. В останалите програми/сайтове, с изключението на Гугъл Classroom, може да се влиза свободно и преди няколко седмици имаше " нахлуване " над тези часове.

 Всеки учител има друг компютър, някои от тях имат компютри, които вършат извънредно доста проблеми и ги махат от часа, тъй като програмата стопира да работи. Колкото и необичайно да звучи, самият напън да учим, който има в учебно заведение, тук пред компютрите го няма. И не на последно място - тестванията и изпитванията. Това в бележниците ни НЕ са действителни оценки. Учебникът може да е пред нас и като има въпрос, ние просто би трябвало да прелистим, с цел да намерим отговора.

Никола:

 Според мен онлайн образованието не е най-хубавата концепция заради няколко аргументи. Първо, тъй като присъединяване ти в уроците зависи от наличната техника и в случай че нямаш всичко належащо, няма да си доста деен в часовете. Второ, учителите ни пращат домашни по друго време без синхрон, което го прави доста мъчно да проследявам по кое време да ги предам. Последно, мисля че стратегиите, които използваме, основават проблеми и разрешават на учениците да си вършат прекалено много номера.

Омая:

 Като всяко нещо си има плюсове и минуси - да вземем за пример няма потребност да се тормозим от проби и изпитвания. Но от време на време даже тези проби ни прецакват. Очевидно някои хора имат проблеми с компютрите си, нямат микрофони или интернетът им стопира. Аз избирам образованието в учебно заведение, по този начин си по-концентриран и можеш да общуваш с другите деца. Дори и учителите ни липсват.

Калоян:

 Мисля, че онлайн образование не се отразява прекомерно добре на учениците. Със сигурност се отразява положително на оценките, само че това не е, тъй като изучавам повече, а тъй като преписването е общо-взето обезпечено. Също по този начин някои възпитаници се отнасят с безусловно пренебрежение към учителите. Много постоянно има някой, който заглушава и гони от събранието. Има и огромен проблем при изпращането на домашни и проби. Предполагам, че това е по този начин, тъй като не всички учители са задоволително добре готови механически. Досаждат ми и неща като домашните по физическо, би трябвало да вършим доста презентации, които преди не са били наложителни.

Ивайла:

 Не коства онлайн образованието. Първо, тъй като всеки миг може да се сътвори проблем с техниката, или както оня ден една учителка сподели на едно дете: " Ако още един път ми закъснееш, ще напиша известие до родителите ти и забележка ". Ама, госпожо, компютърът може да е отговорен! Ако имаш механически проблем, по какъв начин да докажеш, че си на линия? Също по този начин не учим като хората. Учителите ни пращат проектите, а в часовете си приказват някакви неща, които нас не ни интересуват, и в последна сметка следобед би трябвало да си пишем проектите, с изключение на домашните, и нямаме време.

Никол:

 Най-ужасното нещо е онлайн образованието, тъй като учениците не учат пълноценно - мъчно е да се изпитва и на тестванията не можеш да видиш същинския си резултат, тъй като безусловно всички преписват. И това не е дейно за децата, тъй като въобще не учат както би трябвало...

 Откровените отговори на тези възпитаници ни демонстрират едно - всички би трябвало да се възползваме оптимално от плюсовете на цифровото обучение, само че с цел да станат те повече за нашите деца, да поставим и старания да понижим оптимално минусите. Защото единствено най-хубавият баланс сред изгодите от новите технологии и потвърдено потребното от обичайното учебно заведение, ще вдъхновят и стимулират младото потомство да попива познания с готовност. 

 Очевидно, живият контакт сред учениците и общуването им с преподавателите постоянно ще останат доста значими, само че новото международно предизвикателство към този момент ни учи, че когато се постанова, е допустимо нещата да се случват сполучливо и в цифрова среда. А такива моменти ще има и отсега нататък - както към този момент предизвести министърът на образованието Красимир Вълчев - завършек на грипните ваканции - даже да има зараза, учениците отново ще учат... онлайн.

Инфо: www.dir.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР