Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме днес. Едва ли ще

...
Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме днес. Едва ли ще
Коментари Харесай

Дигитализацията ще реши много от проблемите в строителния сектор

„ Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме през днешния ден. Едва ли ще имате по-голям другар от мен по тази тематика. Защото тя ще служи на генерации напред. Има две посоки, по които би трябвало да работим – документооборота и цифровизацията на строителния развой “. Това е споделил вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на среща с управлението на Камарата на строителите в България.

От Камарата също считат, че тематиката е един от главните цели пред строителния отрасъл. Според вицепрезидента на Европейската федерация на строителната промишленост инж. Любомир Качамаков дигитализацията ще обезпечи бистрота на строителните компании и ще даде подтик на бранша.

„ Дигитализацията в действителност изважда нескрито въпроси, които в този момент стоят скрити. От заданието до реализацията на плана – всички документи би трябвало да се внасят единствено в електронен тип в разрешаващата институция. Получаването също да е единствено в електронен тип. Няма да има дразнене и разкарване за документи “, е декларирал министърът. По отношение на документооборота държавното управление ще работи напълно за електронизиране на документооборота.

Належащи промени в законите за устройство на територията и за публичните поръчки, индексация на цените в строителството, разплащанията с компаниите бяха също измежду проблемите, които ръководителят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев сложи.

Министърът се ангажира тези въпроси да стартират да се разискват експертно, с цел да се намерят допустими решения за всички страни.

По отношение на индексацията, този, който разпорежда, би трябвало да се отнесе с схващане към повишението на цената на строителните материали, отбелязва министър Караджов. „ Като цяло съм позитивно надъхан към някакъв тип индексация, само че никога не автоматизирана, тъй като има материали, чиито цени не са се повишили “, добавя той.

По отношение на законите за устройство на територията и за публичните поръчки министърът е изразил подготвеност да се разработят взаимни промени с всички заинтригувани страни. „ Първото, което страната може да направи за един бранш, е да не им пречи. По-скоро ще се стремим към облекчение на процедурите “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР