digital.bgЩе се съгласите, че 14 февруари е най-романтичният ден в

...
digital.bgЩе се съгласите, че 14 февруари е най-романтичният ден в
Коментари Харесай

Откъде води началото си празника Свети Валентин

digital.bg

Ще се съгласите, че 14 февруари е най-романтичният ден в годината. Повечето от нас на този ден демонстрират обвързаност към своите обичани с картички, цветя или бонбони. Но знаете ли за какво Денят на влюбените се празнува навръх този ден?

 

Ако сте любопитни да научите отговора на този въпрос, както и още любопитни обстоятелства за празника Свети Валентин, не спирайте да четете!

Откъде води началото си празника Свети Валентин?

Св. Валентин е една остаряла традиция, произлязла от античен римски фестивал, прочут като Lupercalia. Той се провеждал на 15 февруари като празник на плодородието, отдаден на Faunus, римския господ на земеделието. По време на честванията момчетата изтегляли имена на девойки от кутия и по този начин разбирали с коя госпожица ще са сътрудници по време на фестивала. Тези инцидентни събирания постоянно водели до брак. Църквата обаче забранила фестивала, който се възражда още веднъж след гибелта на християнски духовник Валентин, починал в името на любовта. Той е канонизиран от Католическата черква и през  496 година  папа Геласиус I афишира 14 февруари за ден на Свети Валентин.

Свети Валентин може би е плод на въображението на един стихотворец

Средновековният британски стихотворец Джефри Чосър постоянно представял историите в поезията си като същински. В творбата си Parliament of Foules от 1375 година, той свързва традициите на рицарската обич с честването на празника на Свети Валентин - асоциация, която не съществува преди написването на известната поема. В творбата се приказва за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, с цел да намерят сателит в живота. В поемата си, Чосър написа: “Ето по тази причина е изпратен Свети Валентин, с цел да може всеки да открие своята половинка ”. Предполага се, че по този метод британският публицист е сложил началото на честванията на Свети Валентин по метода, който го познаваме през днешния ден.

Кой е Свети Валентин?

Вдъхновителят за появяването на празника може би не е единствено един човек. „ Валентин “ идва от латинската дума за заслужен, мощен или мощен и е известно името сред втори и осми епохи след Христа, което значи, че има няколко мъченици със същото име. Действително изброени са десетина светци с името Валентин, като има даже и папа Валентин. Още по-интересен е обстоятелството, че аргументите за гибелта им все са свързани с любовта по-малко или повече.

Мощите на Свети Валентин се пазят до през днешния ден?

Да, по този начин е! Черепът на Свети Валентин се пази в базиликата Santa Maria в Рим. Другите елементи на светеца са пренесени в Чешката република, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция. Останките и други реликви от светеца били изкопани при започване на 19 век, при разкопки в катакомбите покрай Рим.

Защо изпращаме картички на Свети Валентин?

Според една от теориите, когато християнският духовник Валентин бил хвърлен в пандиза, той изпратил писмо до едно младо момиче, което подписал по следния метод: „ От вашия Валентин. Смята се, че това е първата по рода си приветствена картичка за празника.

Защо розите са свързани с Деня на влюбените?

Езикът на цветята, като множеството символни езици, има дълбоки исторически корени. Той е донесен от крал Чарлз ІІ в Швеция от Персия през 17 век, само че има своето начало в по-стари антични обичаи. За алената роза се счита, че е била обичаното цвете на Венера, римската богиня на любовта и по тази причина розата през днешния ден е знак на Деня на влюбените.

Защо Купидон?

Купидон е богът на желанието, еротичната обич и любовното привличане. Той е наследник на Венера, богинята на любовта и бога на войната Марс. Купидон на латински е „ амор “, което значи обич.

Кога Свети Валентин става комерсиален?

През 18-ти век, концепцията за Свети Валентин напуща рамките на Англия. Разделените влюбени почнали да си изпращат дребни дарове, картички и цветя. Стигнало се до там че през 1913 година били изпратени голямо количество картички. Днес към един милиард картички се продават всяка година за празника и това е вторият по величина празник, на който изпращаме толкоз доста картички.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР