Диетолози ни съветват да увеличим фибрите в дневното си меню,

...
Диетолози ни съветват да увеличим фибрите в дневното си меню,
Коментари Харесай

Фибрите могат да ни избавят от висок холестерол

Диетолози ни поучават да увеличим фибрите в дневното си меню, в случай че желаеме да се избавим от високия холестерол. Специалистите изясняват, че при високи стойности на холестерола, диетата е първото нещо, което би трябвало да предприемем.

Започваме с ограничение на наситените мазнини, само че диетолозите настояват, че да ограничим храните, които покачват холестерола, напълно няма да бъде задоволително. Необходимо е да одобряваме повече фибри – те биват разтворими и неразтворими.

Фибрите ще усилят размера на жлъчката, а тя дава отговор за разпределянето на питателните мазнини. Освен това, разтворимите фибри поддържат в норма равнищата на глюкоза, която ще докара до понижаване равнищата на холестерола, който се създава в черния дроб.

Количеството фибри, което би трябвало да одобряваме дневно е приблизително по 14 г на всеки 1000 килокалории. Ако приемате по-малко и желаете да увеличите потреблението на храни, които ги съдържат, правете го последователно – това ще избегне подуването на корема и образуването на газове.

Освен това е значимо при увеличение приема на фибри, да приемате и доста течности. Увеличете потреблението на леща, моркови, ябълки, ядки – всички те са богати на разтворими фибри.

 Баланс в Стомаха

Освен, че са потребни за здравето и могат да ни избавят от високия холестерол, фибрите засищат глада за дълъг интервал от време и могат да ни оказват помощ в битката с килограмите.

Според проучване направено от специалиста по хранене доктор Сюзън Робъртс, хората, които употребяват сред 35 и 45 г фибри на ден, се усещат по-малко гладни, в сравнение с тези, които хапват по-малко количество фибри.

Консумирайте повече пълнозърнест самун – съгласно друго проучване фибрите, които се съдържат в пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, доста понижават риска от инсулт. Проучването е ръководено от професор Даян Трипълтън от университета в Лийдс.

Екип от учени са създали разбор на няколко огромни медицински проучвания. От тях излиза наяве, че хората, които употребяват постоянно фибри, нямат високо кръвно налягане или висок холестерол. Това от своя страна понижава и риска от мозъчен инсулт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР