Диетоложката Олеся Обанина обясни причините за желанието да се яде

...
Диетоложката Олеся Обанина обясни причините за желанието да се яде
Коментари Харесай

Среднощният глад може да е признак за психично разстройство

Диетоложката Олеся Обанина изясни аргументите за желанието да се яде през нощта и неналичието на апетит заран. За това за какво хората постоянно закусват принудително, а вечер не могат да се откъснат от хладилника, лекарят описа пред изданието „ Доктор Питър “.

Според специалиста честа причина за това положение е психологично заболяване – прочувствено хранително разстройство.

„ В тази обстановка храната за индивида е „ утешител, лекарство “ за всеки прочувствен дискомфорт. Състоянието е доста постоянно срещано при хора със затлъстяване ", сподели диетологът.

Хранителното разстройството е съпроводено от три признака: утринна анорексия (липса на вкус през първата половина на деня), нощна булимия - безотговорно предпочитание за храна вечер и по-близо до нощта, нарушаване на съня, означи Олеся Обанина.

Ето какво поучава Олеся Обанина, с цел да излезете от този циничен кръг. „ Опитайте да измененията графика си за сън и пробвайте да си лягате преди 23 часа, като спите 7-8 часа.”

Експертът обърна внимание на обстоятелството, че с цел да се образува вярна диета, би трябвало да се води дневник, в който да се записва какво и по кое време е ял човек. Такава тактичност, съгласно нея, ще разреши да се откри производството на естествения хормон мелатонин и да се усъвършенства качеството на съня, което също се отразява на работата на хранителния център. Освен това би трябвало да извършите вечерята по-малко калорична, с цел да се разсъните с леко възприятие на апетит, написа dariknews.bg.

„ Разбира се, това се реализира най-добре при работа със експерт, защото смяната на хранителния стандарт е тежка работа. Но някои привички за здравословно хранене хората могат да образуват сами, споделя диетологът.

Сред тях са бавното хранене, намаляването на порциите висококалорични храни, вечерните разходки и отводът да четете вести и обществени мрежи преди лягане.

" Включете спорт, йога, дихателни извършения в всекидневието си. Това ще понижи степента на тревога и затова ще стабилизира производството на хормони в тялото - центровете на глада и ситото ще стартират да работят вярно ", поучава лекаря
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР