Диего, мъжката костенурка, чиито неуморни полови усилия допринесоха за спасяването

...
Диего, мъжката костенурка, чиито неуморни полови усилия допринесоха за спасяването
Коментари Харесай

Костенурката Диего, която спаси вида си от изчезване, се завърна на родния си остров

Диего, мъжката костенурка, чиито неуморни полови старания способстваха за спасяването на типа от изгубване, преоткри свободата на родния си остров в архипелага Галапагос, съобщи Франс прес, базирайки се на еквадорския министър на околната среда Пауло Проаньо.

"Приключваме значим интервал в ръководството на Националния парк Галапагос. Петнадесет костенурки, измежду които плодовитият Диего, се завръщат вкъщи след десетилетия на възпроизводство в плен за запазване на типа им от изгубване. Еспаньола ги приветства с отворени прегръдки ", гласи известието на министъра в Туитър.

Придружен от 14 възрастни екземпляра, взели участие в стратегия за размножаване, столетникът Диего от типа Chelonoidis hoodensis (Слонска костенурка) е превозен на отдалечения и ненаселен остров Еспаньола от чиновници на Националния парк Галапагос.

Костенурка сексуален спортист избави типа си на Галапагоските острови

Животните са превозени с транспортен съд от остров Санта Крус, където Диего прекара четиридесет години в плен в границите на програмата за възпроизводство.

Завръщането на костенурките, в началото планувано за март, беше отсрочено поради коронавирусната пандемия.

Преди да бъдат превозени на Еспаньола, Диего и останалите костенурки са били сложени под карантина, с цел да не пренесат семена от растения, които не се срещат на острова.

Диего, който тежи към 80 кг, дълъг е 90 сантиметра и е висок 150 сантиметра, когато разтегне краката и шията си, се озовава в Съединени американски щати през първата половина на 20-и век. Мъжкарят прекарва тридесет години в зоопарка на Сан Диего, където получава името си.

Диего е върнат на Галапагос през 1976 година, където прекарва всекидневието си с куп женски в профилиран център за отглеждане в Пуерто Айора - столицата на остров Санта Крус.

Изключително деен в полово отношение, Диего способства за опазването на типа си от изгубване. Смята се, че сам-самичък той е виновен за появяването на най-малко 40 % от бебетата костенурки, които след това израстват на Еспаньола. Популацията им към този момент наброява към 2000 екземпляра, от които 200 са родени в естествена среда, добавя Българска телеграфна агенция.

Смятана за изчезнала гигантска костенурка беше открита на Галапагоските острови

Преди десетилетия на острова има единствено две мъжки и 12 женски костенурки от типа Chelonoidis hoodensis.

Еквадорският архипелаг, славещ се с неповторима флора и фауна, служи като естествена лаборатория за английския академик Чарлз Дарвин, до момента в който работи върху "Произход на типовете ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР