Дидие Щосел, изпълнителен директор на Нова броудкстинг груп © Цветелина

...
Дидие Щосел, изпълнителен директор на Нова броудкстинг груп © Цветелина
Коментари Харесай

"Нова броудкастинг груп" с двуцифрен ръст на приходите и през третото тримесечие

Дидие Щосел, изпълнителен шеф на " Нова броудкстинг груп "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (7 октомври)

" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive; Мила Миленова е избрана отново за ръководител на БДВО; Започва акция за заместване на чуждиците в българския език; Nivea още веднъж стартира благотворителната си акция за деца, лишени от родителска грижа; Interimage към този момент е част от PR мрежата на Novum Worldwide; Удължават периода за кандидатстване в IAB MIXX Awards; Големите девет в рекламата; Новата рекламна акция Samsung vs. iPhone и други
7 ное 2017
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната
3 ное 2017 Целта на шведската компания е посредством преструктурирането да стартира да излиза от пазара на обичайната телевизия и да се нарежда като цифрова видеоплатформа. " Нова броудкастинг груп " означават двуцифрен растеж в приходите и нарастване на облагата, излиза наяве от формалния доклад за третото тримесечие на 2017 година на притежателя на българската група - шведската компания Modern Times Group (MTG). В него е маркирано също, че делът на аудиторията в България на годишна база остава постоянен, както и пазарът на телевизионна реклама.

MTG не дава разбивка по страните, в които оперира, с точните доходи и облага, а ги обобщава. " Нова броудкастинг груп " е предстaвена в групата на интернационалния развлекателен бизнес на MTG, в който влиза също френският канал Trace. Конкретни данни за представянето й обаче няма, а мненията за бизнеса им в страната обичайно се изчерпват с малко резюме на бизнес средата.

" Капитал " изпрати питане към " Нова броудкастинг груп " за по-подробна информация и коментар за финансовите им резултати, само че от българската компания се въздържат от коментар по тематиката.

По-високи доходи и растеж в облагата

Шведската компания регистрира нарастване в общите доходи както за третото тримесечие, по този начин и от началото на годината до септември, демонстрира формалният доклад. За интервала от юли до септември придходите на MTG се равняват на 4.2 милиарда шведски крони, или почти 431 млн. евро, което съставлява органически напредък от 7% на годишна база. Приходите за деветте месеца са 12.2 милиарда шведски крони, или с 6.9% повече. В доклада се показва, че положителните резултати на групата се дължат на πо-високите цени за рекламно време и абонаменти проекти на бизнеса на компанията в Швеция, както и на включването на резултатите на разработчика на онлайн игри InnoGames, в който през май MTG усили собствеността си и закупи мажоритарен дял от 51%.

Печалбата преди заплащане на лихви и налози на MTG за третото тримесечие се равнява на 257 млн. шведски крони, в съпоставяне със 141 млн. крони през същия интервал година по-рано. През интервала януари – септември, облагата е в размер на 785 млн. шведски крони, което съставлява органически напредък от 6.4%.

Международният бизнес

Преди компанията да стартира с преструктуриране на бизнеса си и продажбата на редица поделения, данните на " Нова броудкастинг груп " бяха представяни в един район дружно с Чехия и Прибалтика. Сега докладът показва резултати само на интернационалния развлекателен бизнес на MTG, където влизат българския бизнес на групата, дружно с френския канал Trace. Общите им доходи за третото тримесечие на 2017 година са 246 млн. шведски крони, а за интервала януари – септември се равняват на 817 млн. шведски крони, отчитайки органически растеж от надлежно 12% и 7.3%. Оперативната облага също бележи двуцифрен растеж на годишна база, развнявайки се на 29 млн. шведски крони за тримесечието и 100 млн. за деветмесечието на 2017 година

В портфолиото на " Нова броудкастинг груп " влизат телевизионните канали от групата на " Нова " и " Диема ", както и цифровата компания " Нетинфо ". Комуникационните канали се допълват от радиото NOVA NEWS, както и издателската медийна група AtticaEVA. " Лента " пък е кино дистрибуторската компания, с която " Нова броудкастинг груп " навлезе на пазара на киноразпространение в България.

Основната конкурентна медийна гупа на " Нова броудкастинг груп " на българския пазар - " БТВ медиа груп " също регистрира растеж в приходите и облагата за третото тримесечие на годината, стана ясно неотдавна от доклада на компанията майка на групата, Central European Media Enterprises (CME), в която най-големият акционер е американският медиен конгломерат Time Warner. Медийната група в България отбелязва растеж в приходите от 10.4% спрямо година по-рано, като се вземат поради разликите във валутните курсове през обсъждания интервал. Така приходите доближават 16 млн. $. За интервала януари – септември приходите на " БТВ медиа груп " още веднъж нарастват, само че доста по-бавно, равнявайки се на 52.1 млн. $, или с 4.3% повече по отношение на същия интервал през 2016 година

Оперативната облага преди обезценки и амортизации (OIBDA) на българската медийна група нарастна с 24.6% на годишна база, достигайки 2.5 млн. $, само че от началото на годината до септември " БТВ медиа груп " регистрира двуцифрено понижение от 22% в оперативната облага преди обезценки и амортизации, равнявайки се на съвсем 7 млн. $.

Преструктуриране на активността

През третото тримесечие на година шведската MTG завърши и процеса по продажба на бизнеса си в Прибалтика, оценен на 115 млн. евро. Сделката е в размер на 100 млн. евро (960 млн. шведски крони), против които купувачът Providence Equity Partners придобива телевизионни канали (безплатни и платени), цифрови медии и радио. Продажбата ще бъде отразена в доклада на шведкста компания за идващото тримесечие. В началото на 2017 година MTG продаде каузи си в размер на 50% от чешката медийна група FTV Prima Holding, оценена на 237.4 млн. евро.

Целта на шведската компания е посредством преструктурирането да стартира да излиза от пазара на обичайната телевизия и да се нарежда като цифрова видеоплатформа, освобождавайки се от бизнесите за да набави пресен запас за новите си проекти. Като част от проектите на компанията, през интервала юли-октомври тази година MTG завърши процеса по придобиване на основаният в Сан Франциско портал за онлайн игри Kongregat, оценен на 55 млн. $.

Все още не е ясно дали MTG възнамеряа да продаде българския си бизнес, откакто през април шведското издание " Дагенс унустри " разгласява информация, че се чака договорка за към 1 милиарда крони, или близо 100 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР