Диана Стефанова, дългогодишният директор на VMware България, е отстранена от

...
Диана Стефанова, дългогодишният директор на VMware България, е отстранена от
Коментари Харесай

След придобиването: Дългогодишният директор на VMware България е отстранен

Диана Стефанова, дългогодишният шеф на VMware България, е отстранена от поста, демонстрира информация на Economic.bg в Търговския указател. Това се случва броени седмици след приключването на договорката за придобиването на американския софтуерен колос от производителят на чипове Broadcom в една от най-големите покупко-продажби в IT промишлеността от години.

Документите за промяна на целия Управителен съвет на сдружението „ ВиЕмУеър България “ ЕООД са входирани в Търговския указател на 12 декември. Очаква се в петък рокадата да бъде публично вписана.

Освен Диана Стефанова, от ръководството на компанията излиза Крейг Дъглас Норис и Кийран Бари-Мърфи. На тяхно място отпред на българското сдружение застават Юни Юн Янг Чанг, Юн Конг и Айви Ю Уен-Лан Понг.

Диана Стефанова управлява офиса на колоса VMware в България повече от 15 години – още от стъпването на компанията тук през 2007 година Освен ръководещ шеф на локалния клон, тя съумя да се издигне до един от вицепрезидентите на корпорацията в световен мащаб.

Все още прохождаща, американската компания, която години по-късно ще се трансформира във водещ международен състезател в региона на облачните услуги и бизнес софтуера, стъпва в страната след придобиването на българката Sciant. Към оня миг Диана Стефанова е неин финансов шеф от 2 – 3 години, предшествани от работата ѝ в Съединени американски щати.

VМware взема решение да придобие Sciant, откакто преди този момент ѝ е делегирала работа по един от своите артикули. Добрата колаборация и експертизата на българските експерти печелят доверието на американския състезател. Така през годините по-късно локалното звено се трансформира в едно от водещите за компанията.

Допреди завършването на поглъщането от Broadcom, за българския офис на VMware работят над 1700 души. Тук компанията построи един от основните си развойни центрове, а локалният клон се подреди измежду трите най-големи в света. Години наред локалното сдружение растеше решително и се трансформира в най-голямата софтуерна компания в страната.

Приходите на VMware България през 2022 година надвишиха 343 млн. лева, увеличавайки се с 83 млн. лева за година. За първи път те скочиха над 100 млн. лева през 2018 година
Възходът на VMware
VMware vSphere е международен водач, който дава услуги за виртуализация на голям брой компании по целия свят. Създадена през 1998 година в Пало Алто, Калифорния, от този момент насам VMware еволюира от дребен фамилен стартъп до световно дружество. През годините съумя да създаде новаторски функционалности, които оказват помощ на хиляди компании по света да ръководят своите виртуални инфраструктури.

Компанията печели внимание с виртуалното си решение, създадено от дребен екип от учени – Даян Грийн, Мендел Розенблум, Едуард Бужон, Скот Девин, Едуард Уанг и студенти от Станфорд. Екипът употребява истинската идея за виртуализация, с цел да създаде новаторски артикул – VMware.

Появата на технологията за виртуализация е заслуга на IBM, където още през 60-те години се работи върху концепцията за пускане на няколко приложения на една физическа машина. Целта била да се сведе до най-малко количеството на хардуерните запаси, като се започват няколко приложения на едно устройство. Концепцията за виртуална машина (VM) се появява заради нужда – няколко консуматори се нуждаят от едновременен достъп до еднакъв компютър.

Връщайки се на историята на VMware, съгласно Мендел Розенблум тя стартира в Станфорд, където той и неговите дипломанти се пробват да основат суперкомпютър. По време на плана те употребяват виртуализация за пускане на разнообразни операционни системи. Проектът бил сполучлив и привлякъл интерес извън и в този миг Розенблум и студентите му решили, че могат да го създадат обществено притежание. Даян Грийн, компютърен академик и брачна половинка на Розенблум, управлява компанията VMware от първия ден.

Основната цел на VMware тогава е да сътвори по-ефективни способи за ръководство на центрове за данни посредством икономисване на хардуерни запаси, сила, пространство и разноски.

През 2002 година компанията се снабдява с първия си патент – система, която може да виртуализира компютър. Година по-късно VMware за първи път стартира да прави бизнес в чужбина, във Англия. Постепенно продуктът ѝ става известен по целия свят.

Видял капацитета ѝ за напредък, през 2004 година (б.а. – преди договорката за българската Sciant) колосът в региона на хардуера и софтуера EMC придобива VMware за 635 млн. $. През 2007 година сдружението стъпва на борсата. Осем години по-късно EMC на собствен ред бе добита от Dell за 67 милиарда $, включително и VMware
Вече част от Broadcom
Broadcom съобщи желанията си да придобие VMware напролет на 2022 година Финализирането на договорката лиши повече от година поради стратегическото ѝ значение и нуждата от регулаторни утвърждения в Съединени американски щати, Европа, Китай. Последното такова, от Пекин, пристигна в края на ноември, което даде зелена светлина за приключването ѝ.

За тази година и половина цената на договорката набъбна от в началото оповестените 61 милиарда $ на 69 милиарда $.

Сливането е съпроводено от преструктуриране и съществени съкращения на чиновници. Такива текат и в България, само че все още няма публични данни какъв брой души ще бъдат отстранени.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР