Диалогът в коалицията и между коалиционните партньори върви съвсем нормално.

...
Диалогът в коалицията и между коалиционните партньори върви съвсем нормално.
Коментари Харесай

Димитър Данчев, БСП: Във всеки сектор на икономиката връщаме активната роля на държавата

" Диалогът в обединението и сред съдружните сътрудници върви напълно обикновено. Мисля, че напрежението, което се пробва да се сътвори към тази тематика е пресилено ", това сподели в ефира на Bulgaria on air заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев във връзка със разногласието за АЕЦ " Белене ".

Данчев разясни, че от Българска социалистическа партия са обърнали внимание на подписаното в съдружното съглашение. " Там ясно е посочено, че експертен съвет би трябвало да се събере, да реши опциите за създаване на нова нуклеарна мощ както тази в Белене или в Козлодуй. Експертите би трябвало да преценяват кое е най-хубавото за България и българските жители ", сподели той. По думите му към момента няма такова решение, тъй като не се е събирал нито екпертен, нито политически екип по тематиката.

" Очакванията са, че нуклеарната енергетика ще бъде тълкувана като зелена енергетика, тъй като нулевите излъчвания, които генерира нуклеарната енергетика не могат да бъдат подценени ", сподели още Данчев.

Във връзка с Държавната консолидационна компания и контролът върху нея отрасловият зам-министър уточни, че от икономическо министерство нямат желанието да закриват ДКК, а тъкмо противоположното - да се влага в държавните предприятия и те да станат работещи на една конкурентна, транспарантна база.

“Те би трябвало да дават оня импулсен напредък в стопанската система, който частният бранш не може да си разреши самичък. Със сигурност ползата на страната е да развива тези предприятия ", съобщи Данчев. Той добави, че с промени в нужните закони ще се преустановят " течовете " и кражбите в държавните предприятия. Зам.-икономическият министър даде образец със язовирите. " Те са благосъстоятелност на едно държавно дружество, дадени са на друго за ремонт и поддръжка. Очевидно имаме проблем и с този бранш - с контрола и ролята на страната. Авансово предплатените поправки без нужната строителна документи да довели до това да се харчат пари без да има най-после един напълно безупречен, механически паспортизиран язовир ", уточни Димитър Данчев.

По тематиката за дървата за огрев отрасловият зам.-министърът на стопанската система и промишлеността уточни, че страната се връща в ролята си. " Със взетото решение от сътрудниците от Министерство на земеделието се отстранява опцията за далавера като се отстраняват медиаторите, които товареха цените на дървата за огрев. Дървата ще се продават на потребителите непосредствено от държавните горски и ловни стопанства ", сподели още той.

" Колкото по-прозрачен е един пазар, толкоз по-конкурентен е той ", уточни Димитър Данчев по отношение на цените на питателните артикули и добави " Използваме осведомителната система на стоковата борса, с цел да представяме на жителите цените на главните хранителни артикули и считаме, че по този метод ще пресечем спекулата ". По думите му инфлацията в последните няколко месеца е с рекордни стойности както в България, по този начин и в Европа, по този начин и в световен мащаб.

По отношение на колекторските компании Данчев сподели, че и в този бранш ролята на страната е да стои до жителите и поставя старания да ги отбрани и да ги защищити от нелоялни търговски практики. " Контролът ще стане като въведем ясни ограничения и правила за тяхната работа. Ние ще въведем ред, по законодателен път, с който да подсигуряваме, че тези такси ще бъдат разходно насочени ", сподели той в умозаключение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР