Диалогът между партньорите в сглобката ще бъде подновен. Това стана

...
Диалогът между партньорите в сглобката ще бъде подновен. Това стана
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС възобновяват диалога

Диалогът сред сътрудниците в сглобката ще бъде възобновен. Това стана ясно през вчерашния ден от изявлението на съпредседателя на “Демократична България ” Христо Иванов в предаването “Панорама ” на Българска национална телевизия.

“Днес господин Борисов ми се обади и възобновихме разговора. Ние ще беседваме по тези въпроси (от меморандума за взаимно управление), ще преговаряме, тъй като България би трябвало да има държавно управление. Но това държавно управление не би трябвало да е какво да е, то би трябвало да прави промени. Ние обявихме нашата преговорна позиция обществено и документално, подготвени сме да преговаряме и по по-добри хрумвания и се надявам другата седмица да се случи ”, сподели Христо Иванов. 

“Искаме преди да се случи ротацията да получим изясненост между тях, ясни задължения между тях и да можем да кажем на българските жители, че и идващите 9 месеца ще бъдат не просто битие на това държавно управление, а продължение на курса към промени. Защото когато едно болшинство като това сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е толкоз комплицирано основано, единственото, което може да го държи в работен режим, са ясните цели ”, сподели той. 

Христо Иванов изясни за следващ път, че механизмът, който ПП-ДБ предлага в Меморандума за ръководство, не е за  систематизиране на постовете в над 30 регулаторни органа “един за теб, един за мен ”, а за ясно носене на политическа отговорност. Кандидатурите за членове на регулаторите ще минават през инспекция за професионални качества и некорумпираност в профилираните комисии на Народното събрание, а цивилен организации, както и други парламентарни групи, ще могат да оферират също имена на експерти, които не би трябвало да са ярки политически фигури. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обаче би трябвало дружно да ги гласоподават, с цел да е ясно кой носи политическата отговорност, а не резултатът да зависи от плаващи болшинства. Кандидатите ще са резултат и от висока степен на политическо единодушие, тъй като всяка от двете страни ще има право на несъгласие по всяка кандидатура. 

“Защото другояче другото, което се случва, е, че един заплаща цената за това да има държавно управление и парламент, а различен, играейки си с разнообразни плаващи болшинства, попълня регулаторите по познатия метод – без процедура, без критерии, без инспекции, без политическа отговорност ”, сподели водачът на “Да, България ”. И даде за образец избора на ръководител на НЗОК, при който ГЕРБ са си обезпечили съдействието на други парламентарни групи, включително Има Такъв Народ, макар кардиналните възражения на ПП-ДБ. “Това не трябва да се случва, в случай че ние ще носим дружно отговорността за това ръководство, което идва на много висока цена и за двете страни. Така че това е задачата: ясна процедура, явен правилник, конкуренция, инспекция, ясна политическа отговорност ”, сподели Иванов. 

Според него в този момент регулаторите са попълнени 100% от ГЕРБ и Движение за права и свободи и реакцията на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски се дължи на желанието да се задържи тази позиция. “Изведнъж господин Пеевски се самовзривява, тъй като вижда по какъв начин не просто няма да има към този момент 100%, не просто неговият дял, който другояче Десислава Атанасова му даде обещание по малкия екран няма да бъде обезпечен, нещата ще се случват по различен метод, няма да има обезпечен къс ”, сподели Иванов. 

Съпредседателят на Демократична България е безапелационен, че този вид политическо държание би трябвало да бъде прекъснато, тъй като съставлява опит за шантаж. И отхвърли претенциите на Пеевски, че без Движение за права и свободи не може да има ръководство. “Г-н Пеевски като се изключи всичките пошлости, които изля, сподели една доста значима фраза – че без Движение за права и свободи не може да има ръководство и това не било аритметичен въпрос. А какъв въпрос е? Ако някой си мисли,че е абониран за ръководството на България, че има право, което не черпи от избирателен резултат, да получава къс и дял и да няма отчетност и бистрота, както това се случва, мисля, че всяка цена е добра да сложим завършек на това нещо. Ние стоим твърдо зад стандартите в Меморандума и това не е ултиматум ”, сподели Христо Иванов.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР