Диабетът уби легендарната журналистка и най-известна телевизионна водеща от близкото

...
Диабетът уби легендарната журналистка и най-известна телевизионна водеща от близкото
Коментари Харесай

Отиде си Нери Терзиева, която промени телевизията

Диабетът умъртви именитата журналистка и най-известна телевизионна водеща от близкото минало Нери Терзиева. Тя остана вечно на 70 години, откакто издъхна преди часове в пловдивска болница. Нери, чието същинско име е Нериман, е родена във Велинград, само че не е живяла там. „ Родена съм в 7 и половина заранта в една люта зима на 21 февруари. Майка ми отишла сама до родилния дом по терлици, тъй като те по-малко се хлъзгали. Баща ми бил в командировка в едно село и научил щастливата вест чак като се върнал “.Известната журналистка е израснала е в Асеновград.



„ Баща ми е от Ардино, преподавател, и най-малкият му брат също е преподавател. А майка ми Сафие над 35 години работеше на конвейера в шивашко дружество. Тя доста мразеше, когато вечер аз слушах вести, да издувам мощно радиото, тъй като главата й бучеше от машините. Влюбва се в словото в гимназията с помощта на двете си учителки.



„ От доста дребна бленувам да съм журналистка. Като ученичка се въодушевявах от Асеновград – от духа на дребния град, който те заразява с възприятието да си жител, да участваш в публичните проблеми. В гимназията ни подтикнаха доста да се изявяваме. Имахме прелестни учители като моята класна Генева и директорката Тошева – и двете литераторки.



Още в седми клас написах първата си дописка за локалния вестник, беше етюд за едни дами килимарки, които ръчно тъкат китеници. Години по-късно аплайвах публицистика и влязох за учудване на татко ми – от 2000 претенденти одобриха единствено 14. Аз бях вътре още при първото класиране. Знам какво е да ти не разрешават да аплайваш това, което искаш. Той искаше да стана лекарка – несъмнено е предчувствал, че ще вляза в докторски жанр “.

Нери има поради рода на брачна половинка си Евгени, който е публицист първо в телевизионния център на Българска национална телевизия в Пловдив, след това в частна кабеларка в града. Неговата фамилия обаче е най-вече от лекари. „ На родителите ми им беше мъчно първоначално да възприемат, че се бракосъчетавам за християнин. Посърдиха се шест месеца, посърдиха се, а след това се роди щерка ни Антония и им мина ",разказва приживе Нери. От Антония тя има един внук-Тодор.



От 1990 до 1993 година е най-известната водеща на новинарската емисия "По света и у нас " в Българската национална телевизия в двойка с Асен Агов, с който за първи път се обръщат към феновете с "дами и господа ". Основава Ефир 2, само че е уволнена от Хачо Бояджиев.В интервала 1996 - 2002 година Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов.



Поклон пред паметта й!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР