ДФ „Земеделие- Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) преведе близо 1,7

...
ДФ „Земеделие- Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) преведе близо 1,7
Коментари Харесай

Сектор „Рибарство“ получи подкрепа от близо 1,7 млн. лева по ПМДР 2014-2020

Държавна фирма „ Земеделие " - Разплащателна организация (ДФЗ - РА) преведе близо 1,7 млн. лева (1 697 663 лева.) за реализирането на осем плана по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР 2014 - 2020). Две от изпълняваните вложения са на обществените бенефициери - общините Несебър и Аксаково. Други пет плана са на рибопроизводители, които получават финансиране за превъзмогване на икономическите вреди, настъпили в следствие от COVID-19. Последната инвестиция е на бенефициер със подписан контракт по Програмата за закупуване на ново техническо съоръжение за произвеждане на шаран.

Община Несебър получава 1 467 608 лева по размер 1.8 " Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки ". Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за рехабилитация и рационализация на рибарско пристанище Северна буна - Несебър ". Проектът планува усъвършенстване потенциала на съществуващото пристанище. Финансовата поддръжка ще усъвършенства изискванията за улов, разтоварване и продажбата на риба на място. Инвестицията ще сътвори предпазена акватория за безвредно акостиране на риболовен лодки и транспортен съд, като по този метод ще се обезпечат съответни условия за риболовна активност.

Втората община, която получава заплащане от 84 953 лева по ПМДР 2014 - 2020, е Аксаково. Тя е бенефициер по размер 2.1.1. „ Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличение на синия капацитет ". Проектът цели възстановяване средата на живот на територията на МИРГ „ Варна, Район Аспарухово - Белослав - Аксаково ". С финансовата помощ от Европейски Съюз ще бъде актуализирана техническата инфраструктура, ще се увеличи и потенциала за развиване на морски, естествен и културен капацитет на територията на общината. В рамките на плана ще се извърши главен ремонт на постройката на кметството в с. Кичево, община Аксаково. Предвидено е част от пространствата да бъдат превърнати в информационно-образователен център. В рамките на 12 месеца в Центъра ще се организират обучителни курсове и ще се дават познания за водното благосъстояние в региона, както и по Европейска тактика „ Син напредък ".

Държавна фирма „ Земеделие " изплати 102 152 лева по пет плана на бенефициери по Процедура BG14MFOP001-2.017 " Подкрепа за производители на риба и други водни организми за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " от ПМДР 2014 - 2020г. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на обезщетения за разноски за закупуване на артикули, първични материали и материали, свързани с активността на предприятието, разноски за предпазване, за външни услуги и разноски за личен състав.

Последният план, който получи поддръжка от 42 950 лева, е на бенефициер с контракт по размер 2.2 " Продуктивни вложения в аквакултурите " - Сектор „ Малки планове " по ПМДР 2014 - 2020. Безвъзмездната помощ се отпуска за съоръжение на моторно транспортно средство за транспорт на шаран, създаден в садково-аквакултурното стопанство, което се намира в акваторията на язовир Клисурица, общ. Монтана. Стопанството се състои от осем садки, в две от които се отглежда зарибителен материал от шаран. С финансовата помощ по Европейски Съюз рибната плантация ще усъвършенства своята конкурентоспособност, а потребителите ще получават прясна риба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР