Дезинформацията за коронавируса се разпростира на територията на 87 държави

...
Дезинформацията за коронавируса се разпростира на територията на 87 държави
Коментари Харесай

Проучване разкри страшната истина за К-19 и как убива незаразени

Дезинформацията за ковид се разгръща на територията на 87 страни на 25 разнообразни езика. Това демонстрират резултатите от ново изследване на списание American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Според CNN слуховете, тайните теории и заклеймяването на заболяването водят освен до пострадвания, само че и до смъртни случаи в някои от страните.

Проучването е извършено в интервала сред 31 декември 2019 година, когато светът за първи път има досег до COVID-19, и 5 април.

Основните източници на разпространяване на дезинформацията са обществените мрежи, онлайн медиите и уеб страниците.

Изследователите откриват 2311 текста, съдържащи неправилна информация за обстановката. Тя е разпределена както следва: 89% от нея са клюки, 7,8% са тайни теории, а 3,5% – стигма.

В изследването са показани и образци за всеки един от трите типа информация.. Като слух се дефинира информацията, че „ кокошите яйца са инфектирани с ковид “ и „ пиенето на белина може да убие вируса “.

Стигма е схващането, че „ всяка болест постоянно идва от Китай “. Конспиративна доктрина е изказванието, че „ коронавирусът е биоръжие, финасирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, с цел да подкрепи продажбата на ваксини “.



Според изследване на „ Галъп “ от 2020 година близо 60% от българите са уверени, че COVID-19 е съзнателно популяризиран от задграничен източник. С тази констатация страната ни заема челната позиция в проучването, озаглавено „ Стадно доверие “.

Потокът на дезинформацията води началото си главно от Индия, Съединени американски щати, Китай, Испания, Индонезия и Бразилия. 24% от публикациите или текстовете са обвързани с заболяването COVD-19, заболелите и смъртните случаи,

21% са свързани с опитите на управляващите да овладеят болестта, 19% оферират лекуване, 15% дискутират първоизточника на болестта. Подобна дезинформация може да докара до самонараняване или даже до гибел, показват учените.

Пример, доказващ изказванието е общоизвестният мит, че високо съсредоточеният алкохол служи за дезинфектант на тялото и може да убие вируса.

В резултат на това 800 души са умряли, 5876 са били приети в болница, а 60 са си предизвикали цялостна слепота.



Друго доказателство е резултатът от онлайн анкетата, извършена от американския Център за надзор и предварителна защита на заболяванията.

Според него 4% от жителите са пили белина или са я употребявали за гаргара, с цел да лекуват ковид. Факт е обаче, че 30 души в Щатите и 100 в Мериленд са влезели в болница с отравяния, пили белина и дезинфектант.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР