Дейвид Камерън направи драматично завръщане на преден план в политиката,

...
Дейвид Камерън направи драматично завръщане на преден план в политиката,
Коментари Харесай

Голямото завръщане - Дейвид Камерън е отново в голямата политика

Дейвид Камерън направи трагично завръщане на напред във времето в политиката, до момента в който английският министър-председател Риши Сунак се опитваше да преструктурира държавното управление си преди парламентарните избори, които се чакат следващата година, съобщи Прес асошиейшън (ПА), представена от Българска телеграфна агенция.

Бившият министър председател стана министър на външните работи, с място в горната камара на Народното събрание - Камарата на лордовете, а Сунак рискува да влезе в спор с десницата на своята Консервативна партия, откакто уволни провокиралата дискусия министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман, отбелязва английската новинарска организация.

Камерън съобщи, че желае да бъде част от " допустимо най-силния екип ", който " може да бъде показан на страната при произвеждането на парламентарните избори ".

Джеймс Клевърли напусна министерството на външните работи, с цел да размени Бравърман като вътрешен министър.

ШОК В УЕСТМИНСТЪР

Назначението на Камерън провокира голям потрес в Уестминстър освен поради завръщането на някогашен министър-председател в държавното управление - първия след Алек Дъглас-Хоум през 70-те години на предишния век - само че и поради възгледите му за Китай, отбелязва ПА. По време на ръководството на Камерън имаше " златна ера " на съдействие сред Обединеното кралство и Китай, нещо, което Сунак дефинира като " наивно " предходната година в резултат на повишеното напрежение с Пекин.

Камерън пък разкритикува решението на Сунак да се откаже от северния сектор на плана за високоскоростна железница " Ейч Ес 2 ", до момента в който министър-председателят употребява речта си на конференцията на Консервативната партия, с цел да се дистанцира от наследството на своите прародители.

Но някогашният министър-председател даде да се разбере, че поддържа Сунак и ще работи с него, с цел да помогне на консерваторите да победят на изборите, които се чакат следващата година. " Въпреки че може да не съм бил склонен с някои обособени решения, за мен е ясно, че Риши Сунак е мощен и кадърен министър-председател, който демонстрира образцово водачество в сложен миг ", съобщи новият външен министър.

Преди седем години Дейвид Камерън напусна " Даунинг стрийт ", откакто огромната му случка да организира референдум за участието на Англия в Европейския съюз се провали и постави завършек на шестгодишния му мандат като министър-председател. Няколко месеца по-късно политическата му кариера изглеждаше завършила, защото той се отхвърли от мястото си в Народното събрание, а съперниците му го упрекваха за провалянето на референдума, на който той агитираше за " оставане ", а поддръжниците на Брекзит твърдяха, че не е съумял да приложи подобаваща тактика за подготовка за овакантяване, отбелязва Ройтерс.

Новината, че министър-председателят Риши Сунак го е назначил за външен министър, зарадва центристкото крило на ръководещата Консервативна партия, което съобщи, че Англия се нуждае от огромен състезател на международната сцена, който ще се окаже и електорален актив. Но за критиците на Сунак назначението на човек, чиято политика той подлага на критика - и който в подмяна се отнася надменно към личното му управление - е обезверен акт за възкръсване на неговото болно държавно управление, изостанало с към 20 пункта в изследванията на публичното мнение, а следващата година се чакат избори, добавя международната организация.

СУНАК ПРАВИ ПРЕДИЗБОРНИ СМЕТКИ

Решението за уволнението на Бравърман отстранява от кабинета един от най-изявените последователи на напускането на Европейски Съюз и значи, че още повече от висшите министри на Сунак поддържаха оставането в блока през 2016 година От 29-те длъжности в кабинета минимум 16 поддържат оставането в Европейски Съюз, спрямо 10, които поддържат напускането. Според Ройтерс министър председателят, който гласоподава за овакантяване на блока на 28-те, залага на назначението на Камерън, пропагандирал за продължение на еврочленството, с цел да притегли на своя страна гласоподавателите с умерени политически възгледи.

Партията на Сунак към момента изостава с към 20 пункта от опозиционната Лейбъристка партия преди изборите, които би трябвало да се проведат до януари 2025 година. С последните си рокади министър председателят се надява да покаже, че партията няма да клони надясно в предизборната си акция. Центристките депутати считат, че назначението на Камерън е вдъхновяващо и акцентират, че той освен носи богат управнически опит, само че също по този начин се възприема като сдържан човек, който може да успокои обичайните поддръжници най-вече в богатата Южна Англия.

Решението на министър-председателя да изхвърли Бравърман последва провокативни нейни изявления, в които тя загатна, че бездомността от време на време е " избор на метод на живот ", и публикация във вестник, за която не ѝ е било обещано позволение и в която тя подлага на критика метода, по който полицията се е справила с пропалестинските " тълпи ", написа още ПА.

Уволнението на една от водещите фигури на десницата може да сътвори компликации за министър-председателя, който се пробва да сплоти партията си за изборите. Зловещо за министър-председателя е, че Бравърман съобщи, че ще има какво да каже " навреме " за напускането си. Бившата национална представителка от торите Дейм Андреа Дженкинс съобщи, че Бравърман е била " уволнена, тъй като е говорила истината " и че това е било " неприятно решение на Риши, който е отстъпил пред левицата ".

Бившият ковчежник на Консервативната партия Питър Кръдъс също разкритикува дейностите на Сунак, като съобщи: " Превратът е приключен, оставането завоюва, а демокрацията загуби " - отпратка към политиците, които желаеха да останат в Европейския съюз по време на референдума, призован от Камерън, на който в последна сметка се реши, че Обединеното кралство ще напусне блока.

Още един знак, че Сунак гледа напред към изборите, е, че Ричард Холдън размени Грег Хeндс като ръководител на Консервативната партия след поредност от загуби на частични избори.

НАЙ-МЛАДИЯТ ПРЕМИЕР ОТ ДВА ВЕКА НАСАМ

Завършил влиятелния лицей Итън, където е учил и неговият съпартиец и противник Борис Джонсън, който управлява излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Камерън е следвал по-късно в " Оксфорд ", преди да влезе в политиката. Неговият житейски път е характерен за английския хайлайф и той бързо се издигна в йерархията, с цел да стане водач на партията през 2005 г, отбелязва Франс прес.

Пет години по-късно, на 43-годишна възраст, той стана най-младият английски министър-председател от два века насам, като пое властта от Лейбъристката партия, ръководена от Тони Блеър, а по-късно от Гордън Браун.

Камерън съумя да изведе партията си до победа на изборите през 2015 година, като даже завоюва безусловно болшинство. През 2014 година той съумя да завоюва различен референдум - за независимостта на Шотландия. Тази серия от триумфи беше прекратена с референдума от 23 юни 2016 година, който докара до неговото рухване.

Идеята за референдум се появи в миг, когато популистката, еврофобска Партия на независимостта на Обединеното кралство набираше скорост преди европейските избори през 2014 година, и гледаше решително към парламентарните избори през 2015 година. Камерън разгласи плебисцита и агитираше за оставане в Европейски Съюз, само че непредвидената победа на брекзитърите го накара да подаде оставка още на идващия ден след вота.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР