Действията на прокуратурата, с които публично бяха показани част от

...
Действията на прокуратурата, с които публично бяха показани част от
Коментари Харесай

Прокуратурата прави риалити формат на наказателен процес, смята Михаил Екимджиев

Действията на прокуратурата, с които обществено бяха показани част от доказателствата по следствието за кибертероризъм поради хакерската офанзива против Национална агенция за приходите са " противоконституционни ", сподели през днешния ден пред БНР юрист Михаил Екимджиев.

" Вече това е един риалити формат на углавен развой, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво неуместно шоу за развлечение на публиката. Първо, изясняват по какъв начин се приготвя атентат против президента или задгранични делегации с пръскалките пред Народното събрание, а по-късно разгласяват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, поради което те водят делото против господин Иван Тодоров, против " ТАД груп " и по този начин нататък. Това е прям сюрреализъм ", изясни юристът.

Според него някой кинаджия ужасно би се забавлявал да направи сюжет от всичко, който даже има късмет за " Оскар ". " Тези дейности на прокуратурата изрично не могат да бъдат законни. Те са искрено противоконституционни ", заключи Михаил Екидмжиев.

Той е на мнение, че задачата е да се манипулира публичното мнение като изборно се вадят избрани пасажи, а изпод се дават обяснителни текстове. " Това е спектакъл за наивници! Аз се тормозя, в действителност се срамя и опасявам, от това, че прокуратурата работи по този начин, както е работила по времето на Сталинисткия комунистически режим ", сподели още юристът.

Той уточни, че в диалектиката има закон за прекосяване на количествените натрупвания в качествени промени. " След като през последните десетина дни бяхме очевидци на невиждано струпване на откровени прокурорски нелепости, на нелепици, изказани от ред прокурори, напълно разумно беше в един миг тази сериозна маса да премине в качествено изменение - известието на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи и пръскалките да основат заплаха за националната сигурност и това се интерпретира като измама. За да замажат този гаф, който демонстрира цялостната беззащитност, който е признак на, съгласно мен психиатричен, се стигна до това невиждано издание ", е неговото мнение.

Екимджиев е на мнение, че на база казаното до мента в една естествена страна, атакуваната компания " би занулила този прокурор и този прокурор в никакъв случай не би си помислил да продължи да работи след такова изявление ", тъй като се нанасят репутационни вреди без още да се знае защо става въпрос.

Юристът акцентира, че презумпцията за невиновност е била непосредствено " смачкана " с изказванията на прокурора Гешев и " тази загрижена жена, която видя терористична офанзива в пръскалките, а тя се оказа и началник на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура ".

" Имам известно утешение, че към този момент тези искрено гротескни измерения на прокуратурата са присъщи повече за Специализираната прокуратура. Но в случай че Висш съдебен съвет и президентът позволен господин Гешев да стъпи в служба, то цялата прокуратура ще добие този формат на пародия, на парадокс ", споделя още той.

За Екимджиев най-големия пробив в националната сигурност е когато хората презират институциите си, тъй като виждат тяхната беззащитност, а в тази ситуация прокуратурата е помогнала това да се случи ".

Коментирайки обстоятелството, че прокуратурата даде елементарен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев сподели: " Има подобен състав в Наказателния кодекс и е забавно да забележим дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го позволили... Иначе всеки жител, всички тези съдии, прокурори и следователи, в това число господин Пеевски и господин Борисов, могат да потърсят обезщетение против Прокуратурата за изнесените им данни. Това е по Закона за отбрана на персоналните данни в България. А другояче, в Страсбург към този момент имаме най-малко десетина неоправдателни решения. Новатор в тази активност беше някогашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който обществено четеше присъди и обявяваше хора за нарушители, само че господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един заслужен правоприемник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (108)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР