Действията на генералния ни консул в Одрин Васил Вълчев са

...
Действията на генералния ни консул в Одрин Васил Вълчев са
Коментари Харесай

Действията на генералния ни консул в Одрин са гаф, смятат експерти

Действията на генералния ни консул в Одрин Васил Вълчев са дипломатически гаф, който може да вкара България в интернационален скандал, разясниха пред Дарик дипломати, работили в Турция. Думите на консула ни се поясняват многозначно, в това число и като поддръжка на Европейски Съюз за интервенция „ Маслинова клонка ” на Турция в Сирия, което в действителност опонира на истината, съобщи Петър Воденски - някогашен общоприет консул в Истанбул и дипломат в Анкара.

Извършеното от генералния ни консул в Одрин е неприемливо, безапелационен е специалистът по балкански въпроси Любомир Желев, някогашен търговски аташе в Анкара.
Според него върху консула ни е оказано въздействие от локалната администрация в Одрин.

Министерството на външните работи съобщи в известие до медиите, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев и анулацията на присъединяване на танцовия състав. Министерство на външните работи е изискало пояснения от генералния консул Васил Вълчев.

" В памет на починалите на 1 март турски бойци в интервенция " Маслинова клонка ", на 3 и 4 март в Република Турция са били анулирани всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, по тази причина според дипломатическия протокол взех решение да прикани за минута безмълвие и да анулира културната стратегия. По отношение на боевете на Шипка приканих само за удостояване на паметта на починалите наши сънародници ", е аргументирал решението си Вълчев, представен в известието.

Всички условия ще бъдат изяснени в идващите дни в тясна връзка с Вълчев.

За анулираната тържествена част от празненствата по случай Националния празник на България в Одрин, специалистът по балкански въпроси Любомир Желев научава от турските медии.

" В събота вечерта имахме репортаж на турската публична Анадолска организация и на Доган хабер ажансъ - най-авторитетните осведомителни организации в Турция под заглавие " С едноминутно безмълвие беше маркирана интервенцията в кантона Африн на българския празник от генералния консул Васил Вълчев. Изпитах позор и засегнатост, че съм българин. Защото в приветствието си - ни в чеп, ни в ръкав, генералният консул Вълчев разгласи, че от почитание към паметта на починалите на 1 март - три дни преди празника, турски бойци и офицери анулира тържествената стратегия и предложения присъстващите да станат и с едноминутно безмълвие да почетат паметта на починалите турски военни в Северозападна Сирия. Това е такова проваляне, такова оскърбление. Вместо да призове поканените да почетат с едноминутно безмълвие паметта на починалите за свободата на България, тъй като това е български народен ден, да уважи паметта на нашите възрожденци, на опълченците... ", разяснява Желев.

Според Петър Воденски един протоколен въпрос се е трансформирал в политически гаф, който е можело да бъде избегнат. " В протокола има образуване на банкет, има и анулация на проведен към този момент банкет. Според мен той е трябвало това да направи - да анулира приема, който е дал. Още повече че в този момент този банкет, по-късно, което той е споделил, се употребява, че надали не като поддръжка на България, а откакто България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз - за поддръжка на целия Европейски Съюз, за интервенцията " Маслинова клонка " на Турция в Северна Сирия около Африн. което де факто опонира на истината и поражда много спорни тълкувания ", сподели Воденски.

Отмяната на банкет за националния празник на страната също не е положително решение, само че би нанесло по-малко вреди, добави Петър Воденски. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР