Действително ситуацията е безпрецедентна, но Министерството на правосъдието действа изцяло

...
Действително ситуацията е безпрецедентна, но Министерството на правосъдието действа изцяло
Коментари Харесай

Зарков: Това, че сме назначили охрана на Сарафов, не значи, че приемаме или отхвърляме твърденията му

" Действително обстановката е невиждана, само че Министерството на правораздаването работи напълно и единствено в границите на закона. Тук не става дума за застрашени очевидци, а за застрашени магистрати ". Това сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков, представен от БГНЕС.

" Има две хипотези за даването на защита. Едната е при условия на необходимост, която и аз приложих, откакто освен чух изказването на Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена работа (НСлС), само че и той документално изиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по тв приемника ", сподели Зарков.

Той изясни, че при неотложни случаи защитата се обезпечава неотложно от ръководителя на съответното териториално звено на Главна дирекция „ Охрана “, в чийто регион работи или живее застрашеното лице въз основа на заповед на основния шеф на ГДО, като в тези случаи се уведомява министъра на правораздаването и се подхваща процедурата по тази директива.

„ Аз бях известен и одобрих това предложение на експертите да сложим господин Сарафов под защита на 15 май, понеделник “, заяви Зарков.

Служебният министър на правораздаването означи, че в тази ситуация характерното е, че застрашеният магистрат се усеща заплашен от своя административен началник. „ Сарафов е под защита и под защитата на ГДО, заповеди по това са готови, редът е спазен, правното съображение е налице “, акцентира той и добави, че няма избран период, в който Сарафов да бъде охраняван.

Зарков разяснява също стопанисването и потреблението на парцел, възложен от Висшия правосъден съвет (ВСС), в кв. „ Боровец “, по-известен като „ Регентска къща “, еднолично от основния прокурор Иван Гешев. „ Това е решение, което Висш съдебен съвет е взел в границите на своите пълномощия “, сподели той и добави, че какво се е случвало с този имат, по какъв начин е стопанисван, дали той е употребен за задачите на прокуратурата като институция или за други цели, не може да каже, тъй като не е в неговите пълномощия да разполага с такава информация.

„ При приемане на сигнал предлагането за защита се прави от основния шеф на ГДО след извършен разбор. Проверката на сигнала се прави взаимно с Министерство на правосъдието и ГДО. През вчерашния ден Съветът за отбрана, който подкрепя тази активност, се събра, изслуша господин Сарафов и назначи нужната защита. Аз разполагам с тази информация, само че няма нужда в допълнение да се нагнетява напрежението “, акцентира служебният правосъден министър.

Зарков увери, че Сарафов е с съответна защита. „ Това, че сме назначили тази защита, не значи нито че одобряваме, нито че отхвърляме неговите изказвания “, сподели още той и акцентира, че в този случай е било належащо да се сложи защита и поема отговорността за това свое решение.

„ Имайки поради, че неотдавна избухна бомба наоколо до колата на основния прокурор, на мен ми се коства, че не би трябвало да се поемат никакви опасности, няма да дам повече информация всъщност за степента на отбрана, защото съм виновен както за живота и здравето на застрашеното лице, по този начин и за тези, които го пазят “, означи Зарков.

Служебният министър зададе въпрос – съществува ли механизъм за следствие на основния прокурор и на неговите заместници. „ Твърде дълго време този въпрос беше замитан и в този момент би трябвало да бъде решен по законов ред “, безапелационен е той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР