Действително не звучи особено привлекателно да се облеете със студена

...
Действително не звучи особено привлекателно да се облеете със студена
Коментари Харесай

Четири здравословни предимства на студения душ

Действително не звучи изключително привлекателно да се облеете със студена вода рано заран, само че това сигурно ще се отрази удобно на здравето ви. А и на светогледа ви. За всеки, който желае да бъде калЕн и здрав, студените душове са тайното му оръжие. И това е по този начин от спартанските времена та чак до ерата на Джеймс Бонд, който твърди, че леденият душ го държи нащрек.

Освен че леденостуденият душ редуцира утринните ни процедури в банята (едно е да се отнесеш в мисли под прелестно топлата вода, друго е да трепериш под ледената струа), съществуват и няколко потвърдени изгоди за здравето ни.

1. По-здрав имунитет

Изследванията са разкрили директна връзка сред излагането на студена вода и повишения глутатион – молекула, построена от три аминокиселини – L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine). Това е най-важният антиоксидант в човешкия огранизъм, който може да се срещне във всяка клетка. Негова второстепенна задача е детоксификацията на организма.

2. По-добра кожа

Дерматолозите са единомислещи, че горещите душове изсушават и раздразват кожата, до момента в който къпането със студена вода няколко пъти в седмицата възстановява цвета и еластичността на кожата, също така заздравява косата.

3. По-бързо възобновяване на мускулите

Голяма част от спортистите (особено атлетите) си взимат къси леденостудени вани след интензивно съревнование или подготовка. Отлична работа прави и за работохолиците, които бързат да се разтоварят от насъбраното напрежение през седмицата. 

4. За по-добро въодушевление

Изследователи от Вирджинския университет стигат до заключението, че студените душове защищават от меланхолия. Ледената вода изпраща нараснало количество електроимпулси към мозъка, което работи като антидепресант.

Бонус изгода особено за мъже: тестостеронът се споделя по този начин, тъй като се създава в тестисите, а тестисите желаят да бъдат добре охладени – те действат най-добре в студена среда, до момента в който топлината не им работи изключително добре. Продължителният престой под топлия душ понижава производството на тестостерон. Според едно изследване мъжете, които са заменили горещите бани със студени, са усили доста производството на сперматозоиди. Макар броят им да не е директно привързан с тестостерона, те са маркер за общото здраве на тестисите.

Ето ви няколко солидни довода да включите студените душове в всекидневието си.

Цветелина Велчева по материали от success.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР