Действащият шампион Франция попадна в сравнително лесна група с познати

...
Действащият шампион Франция попадна в сравнително лесна група с познати
Коментари Харесай

Петлите искат да останат на световния връх

Действащият първенец Франция попадна в относително лесна група с познати противници. Четата на Дидие Дешан ще би трябвало да се изправи в първата фаза на шампионата в Катар против тимовете на Дания, Австралия и Тунис.

Любопитно е да се означи, че Франция, Дания и Австралия бяха в един поток и на преднишното Световно в Русия. Тогава " петлите " и " аления динамит " се класираха напред, а " кенгурутата " приключиха на последно място.

Програма на срещите в група D

22 ноември в 15:00 часа - Дания - Тунис - " Едюкейшън Сити ", Ал-Раян

22 ноември в 21:00 часа - Франция - Австралия - " Ал-Джануб ", Уакра

26 ноември в 12:00 часа - Тунис - Австралия - " Ал-Джануб ", Уакра

26 ноември в 18:00 часа - Франция - Дания - " Стадион 974 ", Доха

30 ноември в 17:00 часа - Австралия - Дания - " Ал-Джануб ", Уакра

30 ноември в 17:00 часа - Тунис - Франция - " Едюкейшън Сити ", Ал-Раян

Крайното класиране в групата се дефинира по следния аршин: извоювани точки, голова разлика и брой маркирани голове.

Франция

Франция ще хвърли всички сили, с цел да остане на международния връх, само че това няма да бъде по никакъв начин лесна задача. Тимът би трябвало да се показа доста по-добре от Евро 2020, където отпадна още в 1/8-финалите след проваляне от Швейцария.

Ако мегазвездата Килиан Мбапе се намира в оптимална форма, той може да направи разликата за своя тим. В състава на Дешан има и други извънредно класни играчи със забележителен опит на интернационалната сцена.

Франция победи в Лигата на нациите през сезон 2020/21 след победа във финала против Испания. Отборът сподели солидна игра в хода на шампионата и в случай че съумее да я повтори в Катар, то несъмнено ще бъде измежду основните кандидати за международната купа.

Франция се насочва към Мондиал 2022 в ролята на настоящ отличник на планетата и селекционерът Дидие Дешан мечтае отборът му да стане едвам третия в историята с две следващи международни купи след Италия (1934, 1938) и Бразилия (1958, 1962).

Дешан ще има разполагаем може би най-силният състав в Катар, само че това ще нахъса в допълнение техните противници да се раздадат на най-много. " Петлите " са солидни във всяка линия, само че най-впечатляваща наподобява офанзивата им, в която блестят имената на Килиан Мбапе и новият притежател на " Златната топка " Карим Бензема.



Дешан е видял всичко

Старши-треньорът на Франция държи поста си към този момент 10 години и е минал през какво ли не. Това към този момент знае по какъв начин се покорява международния връх, само че да го защитиш постоянно е било по-трудната задача.

53-годишният познавач получи много рецензии за тактическите си решения след шокиращата загуба от Швейцария в 1/8-финалите на Евро 2020. Той обаче съумя да резервира доверието на локалната федерация и да продължи да води тима.

Договорът на Дешан изтича в края на годината и нищо чудно шампионатът в Катар да бъде последния в кариерата му. Той може да реши да се отдръпна даже и при положение, че донесе нов трофей на страната си.

Неподражемият Мбапе

Мбапе е огромната звезда в тима на Франция и макар че е единствено на 23 към този момент е потвърдено име на интернационалната сцена. Той изигра основна рола за триумфа на своите в Русия и може да се похвали с четири гола и три асистенции в 11 изиграни мача на огромни конгреси.

Нападателят на Пари Сен Жермен е на познатото високо през тази акция, като има на персоналната си сметка 14 гола в 15 срещи за " принцовете ". Единствената въпросителна към него е буйният му характер, който може да го вкара в неприятности във всеки един миг.

Почти без проблеми в квалификациите

Франция завоюва директна квота за Катар и не позволи нито една загуба в пресявките, само че не всичко мина безпрепятствено за тима. Световните първенци взеха пет победи, а в останалите си три срещи записаха ремита.

Момчетата на Дешан не съумяха да пречупят съпротивата на Украйна и в двата дуела посред им. Те стигнаха единствено до тъждество и в семейството на Босна и Херцеговина, което не се хареса изключително доста на почитателите.



Офанзивната мощност

Нападателната линия на Франция е повече от впечатляваща и сигурно смущава съня на бранителите на Австралия, Дания и Тунис. Мбапе наподобява има непокътнато място в офанзива, както и Бензема, който беше неукротим през предишния сезон.

34-годишният таран на Реал Мадрид подвигна трофеите в Ла Лига и Шампионската лига, като способства за тяхното продобиване с общо 42 точни попадения. В Катар той ще има финален късмет да грабне първа огромна купа с националния отбор, в случай че не броим тази в Лигата на нациите от сезон 2020/21.

Привилегията да си партнират с Мбапе и Бензема в предни позиции ще си оспорват Усман Дембеле и Антоан Гризман. Ветеранът Оливие Жиру, както и Кристофър Нкунку също имат своите причини да бъдат в стартовите XI. Toва обаче не е всичко, защото Дешан има разполагаем и Антони Марсиал, Муса Диаби и Кингсли Коман.

Австралия

След 1008 дни и 20 мача, от които единствено четири бяха на родна земя, Австралия се класира за Световното състезание в Катар тази година.

Австралия показва темперамент и здрави нерви в международните квалификации, откакто оцеля в две борби от по един мач в плейофите. Тимът от " зеления континет " първо прекърши фантазиите на Саудистка Арабия, а по-късно повали коравия състав на Перу след драма с дузпи.

" Кенгурутата " другояче започнаха превъзходно в пресявките с 11 следващи победи и бяха в отлична изходна позиция да се снабдят с директна квота за Мондиал 2022. Загубите от Япония и Саудитска Арабия обаче ги пратиха в баражите.

Австралия е постоянен участник на международни шампионати през това хилядолетие, като е на път да играе на най-големия футболен конгрес за шести път подред. Момчетата на Греъм Арнолд би трябвало да са на върха на опциите си, в случай че желаят да прескочат групата.

Мнозина считат, че това е малко знамение, като се има поради, че тимът съдържа малко именити играчи, а треньорът Греъм Арнолд не е всеобщо известен. Самото постигане до груповата фаза на Мондиал 2022 е огромен триумф за футбола в страната, където ръгбито и крикета нормално гълтам съвсем всичкото медийно внимание.

Въпреки това, в най-кратки периоди преди началото на Световното би трябвало да се свърши доста работа с цел да стане Австралия в действителност конкурентоспособна на международната сцена.

Добрата вест за тима е, че те той игра с французите и датчаните в груповата фаза на предходните Световни финали, тъй че те ще се изправят против някои познати съперници.

История

Австралия е единственият народен тим, който е печелил Купата на нациите на ОФК четири пъти сред 1980 и 2004 година, както и Купата на Азия на АФК през 2015 година на родна земя.

Отборът е представял Австралия в шест шампионата за Световната купа на ФИФА - от 1974 до 2006 година и от 2006 до 2022 година

Освен това, отборът е взел участие четири пъти в шампионата за Купата на конфедерациите на ФИФА.

Пътят към Катар

" Кенгурутата " избавиха квалификационната си акция, която другояче стартира доста обещаващо (11 следващи победи), само че завърши безславно с провали от Япония и Саудитска Арабия. Това попари очакванията им за автоматизирано класиране и ги принуди да продължат по пътя на плейофите.

Там те преодоляха Обединените арабски емирства с 2:1 в обособен азиатски квалификационен плейоф с цел да завоюват правото да се изправят против Перу за място на Световното състезание.

Те си подпечатаха визите за Катар, след трагичен триумф над южноамериканците с дузпи.



Селекционерът

През 2000 година Греъм Арнолд е определен за помощник-треньор на австралийския народен тим по футбол.

Арнолд работи с доста умел и потвърден експерт в лицето на Гуус Хидинк, като те запретват ръкави за идното Световно състезание по футбол през 2006 година, откакто през 2005 година старши треньорът Франк Фарина е уволнен.

Тогава те реализират историчеки триумф достигайки до етапа на директните елиминации за пръв път в историята на Австралийския футбол. След напускането на Хидинк Арнолд е назначен за краткотраен треньор на " кенгурутата ".

Арнолд продължава да води квалификациите на мъжкия народен тим по футбол на Австралия до 23 години за Олимпийските игри в Пекин през 2008 година

Той продължава да оказва помощ на Пим Вербеек да се класира за Световното състезание по футбол през 2010 година в Южна Африка.

В последна сметка, дългогодишната работа на Арнолд е възнаградена през август 2018 година, когато той е назначен за старши треньор на мъжкия народен тим по футбол на Австралия.



Значими играчи

Вероятно най-значимият състезател в състава на " кенгурутата " е Матю Райън.

Той дебютира на интернационалната сцена през 2012 година и от този момент се утвърди като вратар първи избор за вратар в тима на Австралия, наследявайки на процедура своя воин от детството Марк Шварцер.

Вратарят игра на Световните шампионати през 2014 и 2018 година, както и на Купата на Азия през 2015 и 2019 година Освен това печели премията за най-хубав вратар на шампионата през 2015 година, на който страната му победи на родна земя.

Вратарят най-вероятно ще бъде капитан на състава на Австралия на Световното състезание през 2022 година

Друг основен състезател за австралийците е Мартин Бойл, който дава на тима нужната директност и предпочитание а офанзива на противниковите бранителите, които от дълго време липсваше на отбора.

Дания

Дания претърпя прочувствено лято през 2021-а по време на Евро 2020, което стартира кошмарно с случая с Кристиян Ериксен. Всичко обаче приключи триумфално и скандинавците доближиха до финалното каре, където отстъпиха пред надарения отбор на Англия.

Ериксен още веднъж е на терена и даже мина в редиците на колоса Манчестър Юнайтед, където ще даде всичко от себе си, с цел да се приготви оптимално за Катар. А там нищо чудно да поведе съотборниците си към ново паметно показване.

Възпитаниците на Каспер Хюлманд завоюваха квалификационната си група за Мондиал 2022 по впечатляващ метод с девет победи и реми от 10 срещи. Те сигурно ще гонят цялостния комплект точки в откриващия си мач на Световното против Тунис.

Споменът от триумфа през 1992-ра ще е безконечен.



Националният тим на Дания има едно несъмнено качество - да пленява сърцата на почитателите. Изминаха 30 години от европейската купа на " аления динамит ", само че тя ще бъде помнена постоянно. Ако инцидентно сте не запомнили, единствено щрихираме - датчаните влизат на Евро 1992 в последния миг за сметка на Югославия.

Повечето футболисти към този момент са на отмора, а треньорът Рихард Мьолер-Нилсен прави ремонт в дома си. На всичко от горната страна суперзвездата Михаел Лаудруп отхвърля присъединяване поради спор със селекционера. По всичко проличава, че " плажната " скандинавска тайфа ще пристигна в прилежаща Швеция единствено с цел да отбие номера. Но нищо сходно. Датчаните извървяват целия път до върха и след победа с 2:0 над Германия на финала стават кралете на Европа.

На международни шампионати " аленият динамит " няма с какво толкоз да се похвали и върхът му е 1/4-финалът през 1998-а във Франция в едвам второто му присъединяване на мондиали. В Катар датчаните ще се показват на най-големия конгрес на планетата за шести път в историята си и имат класата да изненадат всеки съперник. Ако сте наблюдавали борбите в Лигата на нациите, знаето за какво. И въпреки всичко имаше и отчаяние в новия шампионат на УЕФА.

На точка от 1/2-финалите

В последния си мач в групата Дания победи с 2:0 международния първенец Франция на стадион " Паркен " в Копенхаген, само че това не се оказа задоволително за отбора на треньора Каспер Хюлманд за класиране за топ 4 на Лигата на нациите. " Червеният динамит " остана единствено на точка зад Хърватия и скандинавците ще се надяват да пренесат положителната си игра и на идния мондиал. По волност на жребия Дания още веднъж е в една група с Франция (7.00 коефициент за международна титла), а останалите два отбора са Австралия и Тунис.

Селекционерът

Хюлманд е някогашен бранител от долните дивизии, който е заставен да се откаже рано поради травма. Захваща се с треньорската специалност като доста млад и минава през цялата подчиненост, преди да поеме Лингби и да го изведе до промоция в елита. По-късно е ментор на Нордселанд, с който става първенец. Това притегля интереса на немския Майнц и през 2014 година Хюлманд идва за заместител на Томас Тухел. В Бундеслигата обаче не му потръгва и е освободен след единствено към половин година.

Следва нов интервал в Нордселанд и интерес от белгийския Андерлехт, само че двете страни се разминават. През 2019-а от датската федерация афишират, че Хюлманд ще наследи Оге Харейде на селекционерския пост на националния тим след Евро 2020. Първенството обаче се организира година по-късно и под управлението на новия ментор " аленият динамит " доближи до 1/2-финалите, където бе спрян от Англия след дискусионна дузпа в продълженията.

Как беше взета квотата за Катар?

Датчаните се показаха необикновено в квалификационната си група и си осигуриха класиране два кръга преди края на борбите в потока след осем следващи победи. Във въпросните дуели момчетата на Каспер Хюлманд вкараха 27 попадения и не позволиха нито едно. Последното беше рекордо достижение за отбор от Стария континент, откакто нито една нация не беше постигала нещо сходно в квалификации. Групата може и да не беше толкоз стряскаща - Дания, Шотландия, Израел, Австрия, Молдова и Фарьорските острови, само че това по никакъв метод на омаловажава триумфа на скандинавците.



Звездите

Отборът на Дания има доста звезди, само че най-ярката от тях е Кристиан Ериксен. Футболистът претърпя доста през последната година и половина, само че още веднъж се завръща към най-хубавото, на което е кадърен, с фланелката на новия си клуб Манчестър Юнайтед. Каспер Хюлманд има в състава си още фигури като Каспер Шмайхел (Ница), Симон Кяер (Милан), Андреас Кристенсен (Барселона), Пиер-Емил Хьойберг (Тотнъм) и други.

Тактиката

Дания залага на изпитаната през годините скица 4-3-3, само че Хюлманд е добър стратег, който постоянно знае по какъв начин да промени нещата в придвижване, с цел да бъде извлечен максимумът. Така през времето, в което е отпред на отбора, видяхме да се ползват сполучливо 4-3-1-2 и 3-4-2-1. В квалификационната си група за Катар 2022 " аленият динамит " вкара приблизително по три гола на мач и позволи 0.3 (голова разлика 30:3), което добре илюстрира свършената от Хюлманд работа.

Тунис

Тунис отстрани Мали в решителен плейоф от зона Африка и се класира на второ следващо международно състезание и общо шесто в историята си. " Картагенските орли " са с упоритости най-накрая да дебютират във етапа на директните елиминации.

Повечето играчи на отбора се подвизават в Европа, като измежду тях се откроява опитният нападател на Монпелие Уаби Хазри. Трябва да споменем и надарения Ханибал Меджбри, който е благосъстоятелност на Ман Юнайтед, само че сега играе чартърен в Бирмингам.

В началото на годината имаше промени на кормилото на тима, откакто старши-треньорът Мондер Кабайер беше уволнен поради едва показване в Купата на Африка. Кабайер беше завещан от някогашния му помощник Джалел Кадри.

Световното състезание по футбол към този момент чука на вратата, а националният тим на Тунис няма самообладание да се впусне в борбите в Катар. Целта пред " Орлите от Картаген " е да се измъкнат от груповата фаза за първи път в историята си.

Африканската страна е сложена в група D и ще мери сили с други три доста мощни страни, в това число с един от най-големите любимци в шампионата - Франция. Останалите два отбора, които ще излязат против момчетата на Джалел Кадри, са Австралия и Дания.

Тунис стартира против мощния тим на " аления динамит ", който доближи до полуфинал на Европейското състезание в предходния си шампионат, след което се изправя против Австралия и по-късно против доста сложния тим на Франция.



Пътят до Катар

За разлика от европейските квалификации, Тунис се класира за шампионата по пътя на КАФ (Африканската футболна конфедерация) за надпреварата.

В него петдесет и четири страни от целия Черен контитент се състезаваха в три кръга на квалификациите. В първия кръг вземат участие страни, които не са били класирани за втория. Следователно, защото Тунис е една от най-силните страни в този раздел, те към този момент бяха сложени в групите.

Затова тунизийците влязоха в квалификациите във втория стадий, където останалите страни бяха разграничени в групи по четири, като единствено една страна от група преминаваше в третия кръг. Тунис беше изтеглен в група В дружно с Екваториална Гвинея, Замбия и Мавритания.

Въпреки че бяха притиснати до краен лимит, момчетата на Джалел Кадри завоюваха своята група, като събраха 13 точки от шестте си мача. Това включваше двоен триумф над Замбия и класическа победа с 3:0 против втория в групата Екваториална Гвинея.

Третият кръг беше последният от квалификациите, в който десетте най-хубави страни бяха изтеглени против различен тим, като разногласието беше решен в два мача. Победителят щеше да доближи до Световното състезание, до момента в който другият - отстранен.

Тунис получи за противник Мали, което беше сложен чоп, като се има поради, че противникът остана непобеден по време на квалификациите. В първия мач нямаше доста неща, които да разделят двете страни, като се изключи автогола на бранителя на Мали Муса Сисако в 34-та минута. Поради това, пристъпвайки към втория дуел, Тунис имаше преимущество от един гол, което съумя да задържи и да се класира за шестото си международно състезание по футбол.

Историческо показване в интернационалните надпревари

Благодарение на успеха си с 1:0 против Мали Тунис доближи до шестото си международно състезание в историята на страната. Това значи, че те са се класирали за пет от последните седем шампионата, което е доста по-добре, като се има поради, че първото им присъединяване е през 1978 година в Аржентина.

Що се отнася до триумфите в интернационалните шампионати, Тунис е спечелил три разнообразни купи, само че предходното е било преди повече от десетилетие, през 2011 година Страната е горделив притежател на Купата на Африка, на шампионата на африканските народи, учредено 2009-а година, и на Арабската купа на ФИФА.

По време на последния си интернационален шампионат Тунис доближи до четвъртфиналната фаза на Купата на африканските народи, с цел да загуби от Буркина Фасо.

На Световното състезание обаче, макар че пет пъти е достигала част от груповата фаза, страната в никакъв случай не е успявала да я преодолее. Освен това са съумели да завоюват единствено два мача в историята си, като последният им пристигна на Световното състезание през 2018 година против Панама и съвсем победиха Англия, в случай че не беше гола на Хари Кейн в 91-та минута.

Играч във фокус

Тунис не е цялостен с добре познати футболисти по света, само че едно име, което е разпознаваемо от британските футболни почитатели, е плеймейкърът Уахби Хазри, който сега играе за Монпелие във френската Лига 1.

31-годишното бивше крило на Съндърланд и Бордо е един от основните играчи на страната и сигурно е човек, от който съотборниците му ще търсят ентусиазъм в Катар.

На интернационалната сцена Хазри е изиграл общо 71 мача за страната си и е вкарал 24 гола. Той беше капитан на своя тим по време на предходния им интернационален шампионат и способства за четири от головете на Тунис на Световното състезание по футбол през 2018 година

На шампионата от Хазри ще се чака да бъде звездата на страната си и всеки гол може да го приближи до позицията на водещ голмайстор на отбора за всички времена. Ако Тунис желае да влезе в историята в Катар, Хазри несъмнено ще бъде един от играчите, които ще вдъхновят своята страна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР