Действащият президент на Латвия Егил Левитс реши да не се

...
Действащият президент на Латвия Егил Левитс реши да не се
Коментари Харесай

Президентът на Латвия няма да се бори за втори мандат

Действащият президент на Латвия Егил Левитс реши да не се кандидатира за втори мандат, като прикани другия претендент Улдис Пиленс да последва образеца му; това ще разреши на сегашната коалиция да се споразумее за един претендент за държавен глава, уточни АП.

" Реших да не се кандидатирам на президентските избори на 31 май ", съобщи Левитс в изказване, публикувано от президентската канцелария.

Той изясни, че нито той, нито Пиленс имат ясно изразено болшинство. " В такава обстановка има действителна опция решаващите гласове на президентските избори да отидат в партии, които не съставляват латвийския и западния курс на Латвия ", сподели Левитс.

" В нежната обстановка на сигурност, в която се намира Латвия, това би изпратило неправилен сигнал към нашите жители, съдружниците ни и Москва ", сподели президентът.

Той означи, че сега мненията в обединението са разграничени: Националният съюз и " Ново единение " поддържаха неговата кандидатура, до момента в който " Обединена листа " и опозиционната " Първа латвийска листа " поддържаха Пиленс (основател на " Обединена листа " ).

Левитс прикани Пиленс да се откаже от присъединяване в изборите. Според него това ще разреши на сегашната коалиция да се споразумее за обединен претендент за президент в полза на страната. Той счита, че при настоящия политически състав на Сейма единствената реалистична коалиция, която може в по-голяма или по-малка степен да подсигурява по едно и също време национална и западна ориентировка на Латвия , е сегашната коалиция, формирана от " Ново единение ", " Национално единение " и " Единна листа ".

Националният съюз планираше да издигне кандидатурата на Левитс. " Обединената листа " към този момент публично разгласи своя претендент Пиленс в сряда.

Нито един от двамата упоменати претенденти до момента не е получил безапелационна поддръжка в Сейма, само че обединението към момента не е постигнала съглашение за претендента, а министър-председателят Крисчанис Каринс призна в сряда, че " Ново единение " може също да издигне собствен претендент за президент.
 Латвия връща наложителната военна работа
Латвия връща наложителната военна работа

За мъже от 18 до 27 година

Номинирането на претендентите за президент стартира на 9 май и ще завърши през уикенда .

Президентските избори ще се проведат в Сейма на 31 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР