Действащият президент Емерсън Мнангагва е спечелил президентските избори в Зимбабве

...
Действащият президент Емерсън Мнангагва е спечелил президентските избори в Зимбабве
Коментари Харесай

Емерсън Мнангагва е обявен за победител на президентските избори в Зимбабве

Действащият президент Емерсън Мнангагва е спечелил президентските избори в Зимбабве с почти 53% от гласовете . Това разгласи Избирателната комисия на страната, оповестява " Ройтерс ". Обаче опозицията и анализаторите незабавно сложиха под въпрос резултата.

Мнангагва пое поста от дългогодишния водач Робърт Мугабе след Преизбирането му за втори мандат е предстояща развръзка. Според анализатори конкуренцията е била мощно изкривена в интерес на ръководещата партия Африканския народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ZANU-PF), която е задържала властта в страната над четири десетилетия.

Избирателната комисия на Зимбабве заяви, че главният опозиционен водач Нелсън Чамиса, който управлява опозиционната партия Гражданска коалиция за смяна, е спечелил 44% от гласовете. Поддръжниците на ZANU-PF одобриха тържествено резултатите от вота.

Говорител на опозицията разгласи в обява в Twitter, че партията отхвърля " всеки резултат, събран небрежно без подобаваща инспекция ".
 Емерсън Мнангагва е новият остарял президент на Зимбабве
Емерсън Мнангагва е новият остарял президент на Зимбабве

Той е подсилен от 50,8%, до момента в който Чамиса взема 44,3 на 100

Опозицията твърди, че изборите са били фалшифицирани, само че конституционният съд удостовери резултата.

Предизборният интервал беше значително кротичък, обаче полицията рутинно не разрешава опозиционните манифестации и арестува опозиционни поддръжници, като употребява.

ZANU-PF отхвърля да е взела участие в намеси при изборите и да е имала незаслужено преимущество.

Изборите бяха надзиравани от наблюдаващи от Европейския съюз и Африканския съюз, поканени от самия Мнангагва. Ръководителят на наблюдателната задача на Европейски Съюз сподели предходната седмица, че гласуването е протекло в " атмосфера на боязън " . Мисията на южноафриканския районен блок означи проблеми, в това число закъснение на гласуването, възбрана на манифестации и пристрастно отразяване на държавните медии.
 Опозиционният водач в Зимбабве предизвестява за принуждение и заплашване през идните избори
Опозиционният водач в Зимбабве предизвестява за принуждение и заплашване през идните избори

Нелсън Чамиса упрекна президента на страната Емерсън Мнангагва в нарушение на закона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР