Действащият премиер на Испания Педро Санчес проведе редица телефонни разговори

...
Действащият премиер на Испания Педро Санчес проведе редица телефонни разговори
Коментари Харесай

Партийните лидери в Испания с последни опити да формират правителство преди края на срока

Действащият министър председател на Испания Педро Санчес организира редица телефонни диалози с водачите на партии в страната във вторник, в опит да излезе от политическия застой и да избегне четвърти парламентарни избори за последните четири години, предава Reuters.

Но неназован източник на английската организация, осведомен с хода на договарянията, се съмнява в възможностите да се реализира сделка, предава " Фокус ".

Четвъртата по величина стопанска система на еврозоната е в политически вакуум след нерешителните избори през април, в които Социалистическата партия на Санчес завоюва най-вече места, само че не съумя да обезпечи болшинство.

Но защото крайният период за образуване на държавно управление наближава - и в случай че Народното събрание не удостовери Санчес като министър председател до идващия понеделник, Испания ще организира още един избор през ноември – политическото маневриране ускори скоростта си, отбелязва „ Ройтерс “.

Лидерът на социалистите е позвънил на водача на дясноцентристката „ Сиудаданос “, водача на ляво-популистката „ Унидас Подемос “ Пабло Иглесиас и водача на дясноцентристката „ Народна партия “ Пабло Касадо, с цел да научи дали има възможност да поддържат кандидатурата му да бъде доказан като министър-председател, оповестява източник от неговата секта.

„ Амбицията на Педро Санчес е да образува законодателната власт, без да се постанова да върви на избори “, сподели източникът.

Партийните водачи обаче прекараха повече време обществено да се упрекват един различен за безизходицата, в сравнение с в договаряния през последните месеци, а източникът, непосредствен до диалозите, слага под подозрение възможностите за договорка в последните полемики.

„ Искаше да покаже, че са се опитвали до края “, споделя събеседникът на организацията.

В хода на телефонния им диалог, Иглесиас е споделил на Санчес, че не е трансформирал позицията си и че в случай че настоящият министър председател не се съгласи на пълноправна коалиция, той няма да го поддържа, оповестяват източници и от Социалистическата партия и от „ Унидас Подемос “.

Санчес от месеци споделя, че Подемос ще бъде неговият желан сътрудник, само че отхвърли концепцията за сходна коалиция.

Междувременно Касадо още веднъж повтори нежеланието си да поддържа Санчес като министър председател, съобщи източник от социалистите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР