Действащият бразилски президент в оставка Жаир Болсонаро, който не призна

...
Действащият бразилски президент в оставка Жаир Болсонаро, който не призна
Коментари Харесай

Президентът Болсонаро напусна Бразилия

Действащият бразилски президент в оставка Жаир Болсонаро, който не призна провалянето си на изборите, напусна страната в петък (местно време), два дни преди встъпването в служба на наследника му и малко, откакто със сълзи на очи се сбогува със своите почитатели. Противоречивият крайнодесен водач отпътува за Флорида в Съединени американски щати със аероплан на Военновъздушни сили, съгласно няколко новинарски издания. „ Летя, ще се върна скоро “, сподели Болсонаро по CNN Brazil. Самолетът му кацна в Орландо малко след 21:00 ч. (02:00 в събота по GMT), съгласно уеб страницата за следене на авиацията FlightAware.

Това значи, че той ще пропусне церемонията по полагане на клетва в неделя и няма да трансферира президентския пояс на новоизбрания ляв президент Луис Инасио Лула да Силва, каквато е обичайна процедура. Технически Болсонаро би трябвало да е президент до клетвата на Лула в неделя. Неговият вицепрезидент Хамилтън Мурао в този момент е краткотрайно изпълняващ длъжността президент и ще направи национално послание в събота. Президентството не отговори на въпросите на Агенция Франс Прес по отношение на времето и задачата на пътуването на Болсонаро.

По-рано в петък Болсонаро увери поддръжниците си в предаване онлайн в обществените медии, че „ няма да видят края на света на 1 януари “, когато Лула поеме президентската тога. „ Предстои ни ужасно бъдеще “, съобщи президентът в оставка и добави: „ Битките са изгубени, само че ние няма да загубим войната “.

Това беше първото послание онлайн на Болсонаро след провалянето му през октомври, след което интензивният консуматор на обществените медии замълча извънредно.

Лула завоюва изборите с 50,9 % от гласовете против 49,1 % на Болсонаро. Неговото встъпване в служба ще бъде първото от 1985 година без напускащият президентски пост да трансферира президентския пояс на наследника си. Същата година последният президент на военната тирания, военачалник Жоао Батиста Фигейредо, отхвърли встъпването в служба на Хосе Сарни, напомня вестник O Globo.

Обръщайки се към стотици почитатели, които не престават да стачкуват пред казарми и военни бази в Бразилия и други градове, изисквайки армията да се намеси, с цел да спре възхода на Лула, Болсонаро сподели, че е дал най-хубавото от себе си. „ Никога не съм очаквал да стигна дотук “, сподели той през сълзи. „ Поне забавихме с четири години колапса на Бразилия в тази гнусна идеология, каквато е лявата “, добави Болсонаро, който съгласно болшинството анализатори оставя след себе си неприятно завещание, включващо заличаване на околната среда и безпорядък с Covid-19.

За пръв път той взе отношение и за несполучлива бомбена офанзива в Бразилия преди седмица от негов покровител, който желае да посее „ безпорядък “ преди встъпването в служба и „ да предотврати установяването на комунизма в Бразилия “. „ Нищо не оправдава този опит за тероризъм “, сподели Болсонаро. Неуспешният опит с експлозиви, сложени в камион с гориво, както и актовете на вандализъм, осъществени от други почитатели на Болсонаро, накараха управляващите да подхващат невиждани ограничения за сигурност за утрешната гала по встъпването в служба на Лула. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР