Действаща помощ ли са 500-те млн. лева държавна помощ, които

...
Действаща помощ ли са 500-те млн. лева държавна помощ, които
Коментари Харесай

Пример как се усеща държавната помощ за коронавируса - ситуацията с туроператорите

Действаща помощ ли са 500-те млн. лв. държавна помощ, които през Българската банка за развиване (ББР) отиват в търговски банки и оттова биват отпускани като помощ поради коронакризата?
И през днешния ден, 13 октомври, в пресклуба на Българска телеграфна агенция четири организации от бранша на туризма се оплакаха от обстановката. Обединение " Бъдеще за туризма " /ОБТ/, Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници /АБТТА/, Българската асоциация на туристическите организации /БАТА/ и Сдружение " Туризъм " показаха, че желаят финансовата помощ да идва непосредствено от ББР, а не да минава – поради размера на желаните обезпечения и лихвата. Организациите не желаят повече от 3% рента, като настояват, че в този момент по този тип помощ, минаваща през комерсиалните банки, лихвата е 7%. Що се отнася до обезпеченията по взет заем (максималният размер може да е до 300 000 лева.), има изказвания от сектора, че се е стигало и до 200% - гаранция за заем с парцел, който е четири пъти по-скъп, в сравнение с е размерът на заема.
 Ефектът на затварянето поради ковид - даваме пари основно за храна Ефектът на затварянето поради ковид - даваме пари основно за храна
Пестене колкото се може повече - това е резултатът на огромното затваряне поради новия ковид от пролетта, сочат данните на Национален статистически институт за вто...
Защо – съгласно обясненията на Павлина Илиева, ръководител на Обединение " Бъдеще за туризма ", банките гледат всеобщо на фирмите от сектора като на неплатежоспособни, защото поради пандемията от 7 месеца не работят т.е. нямат доходи. Именно поради това такива компании не могат да употребяват и мярката " 60/40 " - тъй като не могат да покрият 40-те % за заплати и осигуровки, защото приходите им са нула.
Припомняме, че за взимане на тези заеми, са гратисен интервал до 3 години, по-ниски от пазарните лихви и условие за поръчителство не повече от 20% от размера на търсеното финансиране. А туроператорите желаят да няма граница от 300 000 лева - вместо това насочна точка да са финансовите резултати от 2019 година на съответната компания, искаща заем. Браншът твърди, че от ББР има схващане за основаване на такава кредитна стратегия с бюджет от 50 млн. лева, само че за това би трябвало решение на принципала в лицето на министъра на стопанската система.
Вицепремиерът Марияна Николова към този момент е провела срещи с министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, който е принципал на Българската банка за развиване, с искане да се разработи кредитен продукт специално за туристическия бизнес. Поискана е и среща с министъра на финансите Кирил Ананиев с молба да се обезпечат средства от държавния бюджет за подкрепяне на тези туроператори и сътрудници, които напролет на 2021 година би трябвало да върнат парите на клиентите с провалени поради ковид екскурзии и почивки, твърди в. ".
Туроператорите и туристическите агенции искат среща и с министъра на финансите Кирил Ананиев. Пред него ще упорстват за други 95 млн. лева, които да бъдат планувани в националния бюджет за 2021 г. и да бъдат отпуснати още през януари. Една от сериозните аргументи – през март 2021 година туроператорите ще би трябвало да почнат да извършват декларирани екскурзии или да връщат пари, защото това беше изискване, признато още при започване на пандемията.
 Готов е обновеният пакет документи за помощ за туроператорите Готов е обновеният пакет документи за помощ за туроператорите
Министерството на туризма разгласява на вниманието на всички заинтригувани лица обновена версия на пакета документи с изискванията за...
По данни на туроператорите 320 000 българи са платили над 320 млн. лева за екскурзии и почивки, които не са осъществени поради ковид. Законът за изключителното състояние и промени в Закона за здравето дадоха 12-месечна пролонгация на туристическите компании да предложат различна ваканция или да върнат парите. За 60% от предплатените ваканции, потребителите са се съгласили да получат ваучери, с които когато стане допустимо да осъществят пътуването си или да получат различна отмора. Останалите 40% хората си желаят назад парите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР