Дейността на колекторските фирми не е регулирана със закон и

...
Дейността на колекторските фирми не е регулирана със закон и
Коментари Харесай

Явор Божанков: Длъжни сме да дадем сигурност на българските граждани, че няма да бъдат тормозени от колекторски фирми


" Дейността на колекторските компании не е контролирана със закон и това е проблем, който дълго време не намира решение. Длъжни сме да дадем една сигурност на българските жители, че няма да бъдат унизени и притискани от колекторски компании. А обстановката допуска да побързаме с това, защото и високата инфлация, и по-активното кредитиране на българските жители допускат повишаване на задълженията, които се събират. " Това съобщи националният представител от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков по бТВ радио. Божанков е част от експертен съвет, призован от съдружните сътрудници по самодейност на Българска социалистическа партия, който е претрупан да изготви законодателни оферти за регулирането на пазара на събиране на задължения.

Народният представител обърна внимание, че има над 15 хиляди тъжби от консуматори и длъжници против колекторски компании, като става дума най-често за натоварване на консуматори с големи такси, прекачване на дълга по няколко пъти, освен това без самият дебитор да е известен за това. " Не е сполучлив и методът, по който от време на време колекторските компании събират дълга - с телефонен тормоз в дребните часове на денонощието, по празници, визити в дома и работното място - въобще методът, по който навлизат в персоналното пространство и уронват достолепието на самия консуматор ", акцентира Явор Божанков.

Той показа и някои от предложенията, които сега се разискват в експертния съвет: " На първо място въвеждането на една рамка на тези вземания - по кое време и по какъв начин може да бъде потърсен длъжникът; процедура, която да задължи колекторските компании да осведомят длъжника и вероятно да изискват неговото единодушие при прекачване на дълга на трета страна; ясна наредба на какво съображение какъв брой се заплаща, с какви такси и лихви се натоварва длъжникът и на какво основание; гаранции против унизително отнасяне, напън и тормоз, и естествено, санкционен режим - когато колекторската компания излезе от рамките на закона, Комисията за отбрана на потребителите да има подобаващи принадлежности и наказания, които да постанова на такива компании. Не на последно място обмисляме регистрационен, лицензионен или позволителен режим, към момента предстои на разискване, само че би трябвало тези компании да минават през една процедура, допустимо е и да се вкарат условия за капитал, тъй че да се подсигурява, че няма съмнителни субекти да правят тази активност. Възнамеряваме да въведем и условие единствено хора с чисто престъпно минало да могат да работят в тези компании. "

Явор Божанков сподели още, че и омбудсманът, и разнообразни неправителствени организации тъкмо в тази посока вършат оферти и увери, че в процеса на работа специалистите ще се съобразят с тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР