Девето основно училище „Пейо Яворов“ в Благоевград отказва прием на

...
Девето основно училище „Пейо Яворов“ в Благоевград отказва прием на
Коментари Харесай

Училище в Благоевград отказва прием на ромски деца

Девето главно учебно заведение „ Пейо Яворов “ в Благоевград отхвърля банкет на възпитаници от ромски генезис.

Съобщението се е появило на страницата на учебното заведение във „ Facebook “ и гласи: „ Не записваме деца от ромския етнос”, заяви неправителствената организация „ Амалипе “, която се бори за еднакъв достъп на децата до обучение.

Центърътза междуетнически разговор и приемливост показва възмущението си от написаното във фейсбукстраницата на учебното заведение вБлагоевград.

„ Каквито и да са подтекстът и причините, посоченото изречение е освен нарушаване на базисни нормативни и законови актове. То е неприемливо и неуместно, като хвърля леке върху напъните на стотици и хиляди шефове и учители, работещи всекидневно за по-доброто обучение на всички деца “, се споделя в позицията на организацията.

От сдружението показват, че „ без да го декларират по този начин намерено, десетки шефове на учебни заведения в цялата страна следват същата „ политика”, като тази на учебното заведение в Благоевград.

„ Резултатът - в огромните и по-малките градове се оформят „ елитни” учебни заведения, посещавани единствено от деца от българския етнос, а над 100 учебни заведения в същите обитаеми места към този момент са вторично-сегрегирани: въпреки учебните заведения да се намират в български квартали, в тях се образоват на първо място или единствено ромски деца, а живеещите до тези учебни заведения български деца са записани в „ елитните” учебни заведения без възпитаници от етническите малцинства. В допълнение, в ромските махали на регионалните центрове и по-малките градове, действат и над 60 първично-сегрегирани „ цигански” учебни заведения “, показват от „ Амалипе “.

Сдружението се афишира срещу процедура да се оформят „ моноетнични” учебни заведения („ ромски” или „ български”)в обитаеми места с мулти-етнично население, както и с неналичието на съответни дейности и политики за стопиране на този развой.

Образователната сегрегация е една от главните закани както пред развиването на българското обучение, по този начин и пред цялостното публично и икономическо развиване на България, считат от „ Амалипе “.

Организацията упорства за неотложно уволняване на шефа на Девето главно учебно заведение „ Пейо Яворов” вБлагоевград.

„ Амалипе “ желае още инспекция от Регионалните ръководства по образованието на учебната мрежа в обитаемоте места с вторично-сегрегирани учебни заведения по отношение на съществуването на прикрити практики за отвод на учебни шефове да записват ромски деца в поверените им учебни заведения.

Тези инспекции би трябвало да са изключително интензивни в градовете, в които протича развой на целенасочена или спонтанна десегрегация, като Габрово, Самоков, Дупница, Сливен, Пловдив, Шумен, Варна и други, желаят от сдружението.

Те напомнят, че Законътза предучилищното и учебното образованиезабранява образуването на сегрегирани паралелки, само че все пак тази порочна процедура продължава.

От „ Амалипе “ упорстват и за политически дейности от страна на Министерството на образованието и науката за предварителна защита на просветителната сегрегация и за превъзмогване на съществуващата сегрегация, в това число и посредством иницииране на законодателни промени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР