Деветгодишният Барнаби Домиган копае около речно корито на ръба на

...
Деветгодишният Барнаби Домиган копае около речно корито на ръба на
Коментари Харесай

Момче намери 1-метров дъждовен червей в задния си двор

Деветгодишният Барнаби Домиган копае към речно корито на ръба на парцела на родителите си в Крайстчърч, Нова Зеландия, когато нещо притегля вниманието му. Там, във водата, той намира най-големият дъждовен червей, който в миналото бе виждал. За разлика от дребните червеи, които от време на време виждаме по локвите след дъжд, този е дълъг към 1 метър.

„ Помислих си, че ще е червей, тъй като имаше формата на червей, само че не и размера “, споделя Барнаби пред уеб страницата Checkpoint. За уеб страницата Stuff пък той прибавя: „ Мислех, че е солиден, необикновен и малко непоносим. “

Червеят наподобява „ разглезен “ и „ компактен “, споделя още той, и откакто го намира, не го допира, тъй като се тормози, че е затрупан с бактерии. Вместо това той се обажда на татко си, който прави фотография на Барнаби, който държи червея на пръчка.

„ Той копаеше в близост и се натъкна – във водата – на този великански, непоносим червей “, споделя майката на Барнаби Джо пред Checkpoint. „ Мисля, че към този момент беше починал, когато се натъкна на него, тъй че просто видя нещо да се поклаща на ръба на водата там и го изрови, издърпа го нагоре с пръчката, а по-късно брачният партньор ми направи фотографията. “

Описвайки червея като „ призрачен “, Джо добави: „ Като видях фотографията, просто, знаете ли, желаех да си повърна в устата. Толкова е голямо и… Чудя се дали може да е плавало във водата и дали е поело вода, че да е по този начин подуто. “

Според Fox 8 Барнаби бил по-развълнуван от откритието, в сравнение с ужасената му майка. Той споделя за уеб страницата, че обича да учи за „ странни животни “ и че е нарекъл червея „ Мъртвия Фред “. Барнаби даже желае да резервира странната находка, само че родителите му отхвърлят.

„ Опитах се да убедя татко ми да го запазя в найлонова торбичка, само че той не беше навит на тази концепция “, споделя Барнаби пред Checkpoint. „ Мисля, че ми отхвърли, тъй като възрастните не се радват в действителност на великански червеи в къщите си, тъй че в случай че бях възрастен, бих се съгласил с него. “

Въпреки че Барнаби и родителите му не са сигурни дали червеят е жив или мъртъв, те вземат решение да върнат „ Мъртвия Фред “ назад в реката. Когато Барнаби отива да ревизира червея няколко дни по-късно, той към този момент е липсващ.

Spenceriella gigantea

Според Stuff гигантският червей, който момчето открива, не е толкоз необикновен за Нова Зеландия. Джон Марис, кураторът на изследователската сбирка по ентомология на Университета на Линкълн, споделя пред изданието, че въпреки Мъртвият Фред да наподобява като „ създание от кутията на Пандора “, той евентуално е елементарен локален дъждовен червей.

„ Известни са някои доста огромни дъждовни червеи – един метър дължина не е нещо свръх изключително за тях “, изяснява Марис и отбелязва, че множеството живеят надълбоко в гората, а не в задните дворове на хората. Той добави също, че защото Нова Зеландия има 171 локални типа дъждовни червеи, е мъчно да се дефинира какъв тип Барнаби е намерил в парцела на родителите си.

Както оповестява Stuff, няколко разновидности на новозеландските червеи могат да набъбнат до 30 сантиметра дължина. Сред най-големите е Spenceriella gigantea, тип, който може да нарасне до 1,3 метра дължина.

Без значение какъв тъкмо биологичен тип червей е намерил Барнаби в задния си двор, 9-годишното дете към момента е разгорещено от вълнуващата среща. За Мъртвия Фред той споделя: „ Сметнах го за необикновено изобретение и не можех да допускам на очите си. “

 Lombri-compostage

Различни типове червеи се употребяват във вермикултурата – практиката на хранене на земни червеи с органични боклуци за производството на компост. Обикновено се употребява типа Eisenia fetida или пък неговия непосредствен родственик Eisenia andrei. Те се разграничават от земните (дъждовните) червеи, които живеят в почвата. В тропиците се употребяват Eudrilus eugeniae и индийският наследник Perionyx excavatus.

Земните червеи се продават по целия свят; и пазарът е забележителен. Както откривателят Дъг Коликът написа в отчета си „ More Biology of Night Crawlers (Lumbricus terrestris) “, „ През 1980 година 370 милиона червеи са били изнесени от Канада, със стойност на канадския експорт от 13 милиона $ и стойност на дребно в Съединени американски щати от 54 милиона $. “

Земните червеи са отличен източник на протеини за риба, птици и свине, само че също по този начин обичайно се употребяват и за консумация от индивида.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР