Девет страни от Източна Европа поискаха от Европейския съюз възможност

...
Девет страни от Източна Европа поискаха от Европейския съюз възможност
Коментари Харесай

Източна Европа иска от ЕС индексация и удължаване на договорите по големите проекти

Девет страни от Източна Европа желаеха от Европейския съюз опция за индексация на договорите и удължение на периода за осъществяване по огромни инфраструктурни планове.

България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Румъния подписаха Декларация за предприемане на дейности на европейско равнище за довеждане докрай на инфраструктурни обекти. Това стана в границите на съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика, което се организира в Люксембург.

От българска страна документът е подписан от заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов, се споделя в известие на транспортното министерство.

Мотивите за настояването са пандемията от ковид и войната в Украйна.

Кризисната обстановка докара до внезапно повишаване на цените на горивата, силата, строителните материали, затруднени са веригите за доставки, а пазарът се е лишил от работна ръка от Украйна, се споделя в подписания документ.

Това слага изпълнителите на инфраструктурни обекти пред компликации за довеждане докрай на плановете в точния момент и в границите на контрактувания бюджет, е посочено още в декларацията.

Решенията на тези провокации ще се намерят в инспектиране на капиталовите проекти, удължение на периода за осъществяване на планове, съфинансирани по структурни фондове на Европейски Съюз, нарастване на средствата за транспортни стратегии и опция за адаптиране на подписани контракти за съфинансиране на Европейски Съюз към изменилата се обстановка, декларират 9-те страни.

Заседанието на Съвета на Европейския съюз по превоз и телекомуникации се организира в наличието на еврокомисаря по превоз Адина Вълян. Румънката изрази поддръжката си към настояванията на страните членки, показват от транспортното ни министерство.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР