Девет от всеки десет души с диагноза рак на панкреаса

...
Девет от всеки десет души с диагноза рак на панкреаса
Коментари Харесай

РНК-ваксина срещу рак на панкреаса?

Девет от всеки 10 души с диагноза " рак на панкреаса " умират от тежката болест. Това съответствие остава непроменено в последните съвсем 60 години. Тъй като ефикасни благоприятни условия за лекуване съвсем липсват, на всеки прогрес в лечението на рака на панкреаса се гледа като на същинска гражданска война. Нещо сходно се случва и сега.

Американски откриватели са провели лекуване на 16 пациенти с рак на панкреаса, употребявайки персонализирана иРНК ваксина. Нейното наименование е BNT122 и тя е била прилагана, откакто туморите на болните са били отстранени. До края на интервала на наблюдаване след година и половина 50% от пациентите към този момент са нямали тумори. Това съставлява сериозен триумф за лечението на един тип рак, който нормално се завръща в рамките единствено на няколко месеца след интервенцията. 

В същото време учените са единомислещи, че е необходима още информация, защото въпросите остават повече от отговорите. 

Публикуваното в списание " Нейчър " изследване обгръща едвам 16 пациенти. Въпреки това налице са първите вдъхващи вяра индикации за сполучливо потребление на технологията на иРНК имунизациите при един извънредно гибелен и сложен за лекуване тип рак. Изследването съставлява и пробив в дългогодишните старания за разработка на персонализирани ваксини против рак, които са съобразени с самостоятелните тумори на пациентите.  

Какво съставлява изследването?

Отстранените тумори от пациенти на онкологичен център в Ню Йорк са били изпратени в Германия, където биотехнологичната компания BioNTech по-късно е секвенирала туморна тъкан и я е анализирала за разновидности - така наречен неоантигени. След това бил изработен самостоятелен асортимент на неоантигените на всеки пациент, които е трябвало да бъдат атакувани от имунизацията. На базата на това са били създадени и съответни иРНК ваксини, които, както и при ковид, е трбявало да провокират имунна реакция против въпросните ракови структури. 

Рак на панкреаса: туморни кафези под микроскоп Снимка: Science Photo Library/IMAGO

Ваксината била приложена 9 седмици след интервенцията. Пациентите към този момент били минали през химиотерапия, както и през така наречен инхибитори на контролните точки - молекули, които не разрешават на рака да изключи имунната система.

При 8 от пациентите имунен отговор липсвал и туморите били регенерирани. Останалите 8 души обаче посочили имунен отговор. До края на интервала на наблюдението втората група пациенти били без тумори.

Защо ракът на панкреаса е толкоз гибелен?

Панкреасът е дребен орган, прикрит надълбоко в коремната празнина. Проблемът е, че дегенерацията му нормално се открива прекомерно късно. Не съществува метод за ранно разкриване, а пациентите дълго време не усещат признаци. Когато бъде открит, ракът на панкреаса нормално е огромен няколко сантиметра. И към този момент се е популяризирал в други органи - в черния дроб, да вземем за пример. Дори и да бъде допустимо туморът да се в профил, постоянно по-късно той се саморегенерира отначало.   

Терапията се затруднява и от това, че ракът непрестанно се променя. Той трансформира своята среда, или пък самичък сам бива променян от нея - нещо, което прави лекуването му изключително мъчно.

" Всъщност всеки рак на панкреаса е независимо заболяване ", споделя гастроентерологът Александър Клегер. Това го трансформира в " съвършения образец за израстък, за който желаеме да генерираме индивидуализирана терапия ", прибавя сътрудника му Томас Зойферлайн. " Защото, в случай че тя работи при един, ще може да бъде прилагана и при други случаи. "  

Идеята за битка с рака благодарение на имунизация не е нещо ново. През 2010 година в Съединени американски щати беше утвърдена ваксина против рак на простатата. От известно време се организират проучвания на иРНК ваксини против рак. Съвсем неотдавна иРНК ваксина, създадена от фирмите " Модерна " и " Мерк ", сподели сполучливи резултати при лекуването на рак на кожата.

Много учени не чакаха, че имунизацията би могла да подейства тъкмо върху рака на панкреаса. Известно е, че този тип рак съставлява " леден израстък ", т.е. израстък, който не провокира мощен имунен отговор и се крие добре от имунната система. Студените тумори нормално не се поддават на имунотерапия. 

Все още не е ясно каква роля могат да играят иРНК-ваксините в борбата против ракаСнимка: New Docs

Възможно е имунизацията да помогне и против метастази. Те играят съществена роля за повторната поява на болестта, даже и след отстраняването на туморите. При един от пациентитее е било следено понижаване на метастазите в черния дроб, след слагането на имунизацията.  

Предпазлив оптимизъм и въпроси без отговор

Въпреки еуфорията към вдъхващите вяра резултати, малко повече предпазливост не е непотребна в тази ситуация. Проучването обгръща малко хора, интервалът на наблюдението е къс, а проучването е било извършено без контролна група - т.е. без сравнителна група, в която хората да са получили само интервенция, химиотерапия и инхибитор на контролната точка.

Освен това към момента не е ясно дали имунизацията би могла да помогне и на тези хора, чиито тумори към този момент са в толкоз напреднала фаза, че не могат да бъдат оперирани. Ваксинирани са били единствено пациенти с тумори, които са можели да бъдат отстранени.

Не е и ясно за какво имунизацията е провокирала имунен отговор единствено при половината от пациентите. Интересно е, че иРНК имунизацията против ковид, приложена през същия интервал, е довела до имунен отговор при всички пациенти.  

Не е изключено само имунизацията да се окаже незадоволителна за независимо лекуване. Експертите въпреки всичко настояват, че е допустимо тя да бъде употребена за поддържаща терапия.

На този стадий на напред във времето излизат някои напълно на практика въпроси. Доколко е допустимо да се форсира производството на ваксини? И какъв брой скъпа ще бъде самата ваксина? Основателят на BioNTech Угур Шахин разясни пред " Ню Йорк Таймс ", че през последните няколко години са съумели да понижат периода за произвеждане до по-малко от 6 седмици и да съкратят разноските от 350 000 до 100 000 $ на доза.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР