Девет държави от Европа обединяват сили за производството на ток

...
Девет държави от Европа обединяват сили за производството на ток
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Посланикът на Дания у нас за новия енергиен мегапроект в Северно море

Девет страни от Европа сплотяват сили за производството на ток от вятър в Северно море. На гала в белгийския град Остенде беше подписано амбициозно съглашение за ускорение на общите дейности. Целта е да се ограничи зависимостта от съветския газ и да се понижи използването на изкопаеми горива.

Миналата година Белгия, Дания, Германия и Нидерландия започнаха първите стъпки за свързването на ветрогенераторните си паркове в Северно море. Към самодейността в този момент се причисляват Люксембург, Франция, Англия, Ирландия и Норвегия.

Голямата цел е производството на ток от ветрогенератори да се усили повече от 10 пъти.

Как и в какъв период ще стане това и какво значи за цяла Европа - вижте диалога за " Светът и ние " с посланика на Кралство Дания у нас Йес Ниелсен.

Срещата през вчерашния ден беше продължение на тази от предходната година, където четири страни - Белгия, Дания, Германия и Нидерландия, взеха политическо решение да трансфорат Северно море в зелената централа на Европа, благодарение на ветроенергията, сподели посланикът на Дания в България Н. Пр. Йес Нилсен.

Вчера те потвърдиха този ангажимент. Те се споразумяха за 300 гигавата, задоволителни да захранят 300 милиона семейства в Европа, добави той.

В Дания преди доста години започнахме навлизането на устойчиви енергоизточници. В огромна степен това беше стимулирано от нуждата да се разделим с минералните горива и да правим този преход към възобновими източници. С съветската експанзия в Украйна породи и въпросът за обезпечаване сигурността на енергийните източници, акцентира дипломат Нилсен.

По думите му опциите в Северно море са толкоз огромни, че ще се облагодетелстват и по-далечни от морето страни. Посланикът добави, че има риск и на сушата, и в морето, по тази причина подхващат контрамерки, с цел да подсигуряват енергийната сигурност.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР